
Je eigen kaasplankje samenstellen
Wil je zelf een kaasplankje maken? Vandaag leg ik uit hoe je zelf een kaasplankje kunt samenstellen. Een kaasplankje samenstellen is niet moeilijk, alleen is het wel handig als je even de basisregels weet.
Een kaasplankje als dessert is een leuke afsluiting van een feestelijk diner. Maar eet je een kaasplankje nu voor of na het dessert? Dat is een vraag die ik zelf regelmatig stel, maar het antwoord is: ervoor! Dus eerst de kaas en daarna sluit je af met zoet.
Stel je voor: je mag je hele leven lang nog maar één ding eten op de wereld, wat zou dat dan zijn? Ik zou zeggen kaas. Of brood. Of allebei. Ik weet niet of jullie wel eens nadenken over deze vraag, maar ik stel hem soms aan mezelf. Eigenlijk een onuitkoombaar dilemma. Maar kaas is echt mijn ding. Ik eet het vaak als hoofdgerecht. Dan wordt de tafel één grote kaasplank vol met kazen, ambachtelijk brood, stroop, druiven, chutney en natuurlijke een goed glas wijn.
Ik kan me voorstellen dat kaas als dessert niet meteen het eerste is waar je aan denkt als je net de knoop van je broek losmaakt na een uitgebreid diner. Toch zou je het eens moeten proberen. Kaas is echt een perfecte afsluiter van de maaltijd en vanwege de kleine stukjes valt het qua machtigheid ook wel mee.
Bij de online kaaswinkel De lekkerste kaas mocht ik een kaasplankje uitkiezen. De webshop is echt een kaaswalhalla voor de kaasfanaten onder ons.
De variatiemogelijkheden met het samenstellen van een kaasplankje zijn eigenlijk onbeperkt. Zoiets als dé kaasplank bestaat niet. Wel zijn er een paar algemene ”regels” voor het maken van een kaasplankje.
Hoe maak je een kaasplank?
Basisregels voor het samenstellen van een kaasplankje
– Kies minimaal 3 verschillende kaassoorten
– Neem ongeveer 100-125 gram kaas per persoon
– Kies kazen die qua smaak, kleur en structuur verschillen (dat staat leuk)
– Varieer in vorm: snijd de kazen in verschillende vormen (dat staat ook leuk)
– Maak het kaasplankje compleet met verschillende soorten chutneys, compotes en brood
– Serveer het kaasplankje op een mooie houten plank, zoals deze, met grote glazen bijpassende wijn of port
– Gebruik per kaasfamilie een ander mes
Selecerteren van de kazen: vijf kaasfamilies
Het begint allemaal bij het selecteren van de kazen. Als uitgangspunt kun je de vijf kaasfamilies nemen. Deze gelden als leidraad voor het samenstellen van de perfecte kaasplank.
De kazen zijn qua smaak oplopend van zacht naar pittig
1. Witschimmelkazen (zoals Brie de Meaux en Camembert de
Normandie)
2. Geiten- en schapenkazen (Crementell, geitenbrie en chèvre)
3. Harde en halfharde kazen (zoals Manchego, Passendale, Cheddar,
Boerenkaas en Comté)
4. Rode korstkazen (zoals Chaumes, Reblochon en Bon Tallegio)
5. Blauwschimmels (zoals Blue Stilton, Gorgonzola, Fourme
d’Ambert en Roquefort)
De smaak van rode korstkazen en blauwschimmels is vaak sterk en blijft lang hangen waardoor de andere kazen overstemd kunnen worden. Belangrijk is dus om de kazen van mild naar pittig op het plankje te leggen. Als je weet welke kazenfamilie je het lekkerste vindt, is het ook leuk om meerdere kazen uit één kazenfamilie te kiezen.

Kaas
Haal de kaas twee uur (voor de harde en half harde kazen zelfs drie uur) van te voren uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. De smaken en geuren van kaas komen dan pas echt goed tot hun recht. Zonde dus om de kazen koud te eten.
Houten plank
Het mooist is om de kazen op een grote, houten plank te serveren. Hoe meer kazen, hoe groter je plank. Ik houd zelf van zware, wat meer robuuste houten planken, zoals deze of deze.
Wijn
Drink een passende wijn bij het kaasplankje. De wijnkeuze is afhankelijk van de kazen. Hoe witter en zachter de kaas, hoe fruitiger en frisser de wijn. Bij veel kazen is een te zware rode wijn niet lekker, omdat vooral de lichtere witte kazen hierbij in het niet vallen. Heb je niet al te overheersende kazen? Drink er dan een frisse Chardonnay of Sauvignon Blanc bij. Bij de wat zwaardere volle witte korstkazen past een goede witte wijn, zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn. Bij harde, pittige kazen mag de wijn zwaarder zijn. Als je voor een rode wijn gaat, kies dan voor een Merlot, Pinot Noir of een fruitige Fitou. Blauwschimmelkazen gaan goed samen met zoete wijnen en port.
Brood
Serveer goed brood bij de kaas. Haal ambachtelijk brood bij de betere bakker of maak je eigen brood. Mijn favorieten zijn honing notenbrood of rozijnen notenbrood. Ook lekker is vijgenbrood of maak dit makkelijke dadelrolletje.
Fruitcompote
Lekker is om er een fruitcompote of chutney bij te serveren, zoals een vijgencompote of een perenchutney. Wat ik zelf erg lekker vind (en heel simpel) is een blik appelstroop. Je zou het misschien niet zeggen, maar appelstroop is echt een match made in heaven met oude pittige brokkelkazen.
Druiven, gedroogd fruit en noten
Maak je kaasplank extra feestelijk door tussen de kazen witte en blauwe druiven, gedroogd fruit zoals dadels of vijgen en noten, zoals walnoten of pecannoten te leggen. Dat snackt tussen de kazen door ook lekker weg.
Kaasplankje naar land
Het is ook leuk om je kaasplankje aan te passen aan het menu. Stel je hebt Frans gegeten, dan kun je afsluiten met een Frans plankje. Hieronder wat ideeën voor verschillende kaasplankjes:
Frans plankje
Camembert de Normandië
Chevre
Comté
Chaumes
Reblochon
Roquefort
Zwitsers plankje
Gruyère
Emmentaler
Vacherin Mont d’Or
Appenzeller
Hollands plankje
Boerenkaas
Maasdammer
Goudse kaas
Edammer kaas
Friese nagelkaas
Italiaans plankje
Parmezaan
Pecorino Romano
Fontina
Bel Paese
Taleggio
Gorgonzola
Engels plankje
Cheddar
Red Leicester
Blue Stilton
Double Gloucester
Mijn kaasplankje
Zelf stelde ik het volgende kaasplankje samen:
Brie de Meaux
Crottin de Chavignol
Comté
Epoisses
Blue Stilton Ilchester
Het plankje begint met de witte schimmelkaas Brie de Meaux. Dit is een authentieke brie afkomstig ten oosten van Parijs gemaakt van rauwe melk met een romige en pikante smaak. Daarna komt een Crottin de Chavignol. Dit is een stevig geitenkaasje. Als harde kaas heb ik gekozen voor een Comté. Harde kaas heeft een stevige structuur en heeft vaak meerdere jaren gerijpt. Deze Comté heeft 24 maanden gerijpt en is nog gemaakt van zomermelk van koeien die hoog op de bergweiden grazen. Als roodkorstkaas ligt een Epoisses op het kaasplankje. Deze kaas is een van de sterkst ruikende Franse kazen, dus voor de echte kaasliefhebbers. Het kaasje is zo ontzettend zacht en romig van binnen met een enorm aroma van geuren. Het lijkt serieus bijna te smelten. Het plankje eindigt met een niet al te pikante Blue Stilton. De Blue Stilton komt uit Engeland en is een heerlijke afsluiter van het kaasplankje.
Hoe ga jij jouw favoriete kaasplankje samenstellen?
Wauw wat een mooie foto’s, jeeeeeeee ik mag wel eens beter mijn best gaan doen op mijn eigen blog. Maar nu het belangrijkste en dat is kaas. Echt ook zo mijn lievelingseten!! Als galgenmaal zou ik idd een vette kaasplank kiezen en dan idd heerlijk met een eigengemaakte chutney erbij, hmmmm :)
Liefs Suus
Thanks Suus! Hoezo moet je meer je best doen? Jij maakt echt de mooiste recepten en foto’s joh!! Haha zullen we dan maar samen dat galgenmaal eten? Maak jij er chutneys bij en ik een dadelbrood :) Liefs
Jaaa goed idee, wordt het toch nog gezellig ;)
Liefs Suus
Haha inderdaad, als dat even zou kunnen zou ik best een galgenmaal lusten ;)
Wat een mooie post Maura! Ik heb nog niet ontbeten maar zou nu al wel een kaasplankje lusten. Goede vraag inderdaad, over het enige wat je nog zou mogen eten. Ik zou niet kunnen kiezen, maar kaas zou toch wel een hele reële optie zijn;) Leuk om wat opties voor kaasplankjes voorbij te zien komen, er is zó veel keuze natuurlijk dat ik me kan voorstellen dat het voor mensen moeilijk kiezen kan zijn. Prachtige foto’s ook weer!
Dankjewel! Haha ja ik was de foto’s aan het maken bij het ontbijt maar had echt de neiging om de kaas als ontbijt te eten. Leuk dat jij hetzelfde hebt :)
Mooie foto’s Maura! Leuk om te lezen dat je ook zo gek bent op kaas. Je kunt er mij ook echt voor wakker maken.
Dankjewel Anne-Ruth :) leuk dat we allebei kaas zo lekker vinden! Ik zou het best elke dag kunnen eten, maar dan wordt het misschien wat veel van het goede…
Ik zou ook kaas kiezen omg.
Leuk dat je ook voor kaas gaat.
Oh mjam! Mijn favorieten zijn denk ik hollandse oude kaas en tallegio.. maar jouw kaasplankje ziet er ook erg goed uit!
Jaaa brokkelkaas! Onze old time favorite en dan met appelstroop ;) dit zijn wel behoorlijk pittige kazen, dus je moet er wel van houden! Maar je kan van alle varianten ook een wat mildere versie nemen.
Hoi Maura, wat een lekkere post! heb je weleens bij “deeg” gegeten, in de Lange Nieuwstraat? Die serveren hun kaasplankje zo leuk namelijk. Je krijgt per persoon een langwerpig bord overdwars met daarop vijf rechthoekjes kaas in oplopende scherptegraad, precies zoals jij het beschrijft. Doordat ze de blokjes ongeveer gelijk snijden is het een enorm in het oog springende opmaak. De verschillen tussen de kazen worden benadrukt door de eenvormige presentatie. Dan nog wat notenbrood en iets chutney/jam achtigs erbij, helemaal af!
Hoi Sophie, jaaaa! Ik heb een paar jaar geleden bij DEEG gegeten. Echt heel erg leuk. Toen ook het kaasplankje genomen, was zo lekker :) was het alweer vergeten dus leuk dat je het zegt. Inderdaad een idee om te doen met Kerst. Heerlijk!
Liefde!
En handige post met veel info heb je er van gemaakt! Dat moet ik even opslaan =)
Echte liefde :)
Leuk! Mijn antwoord zou ook kaas zijn hoor. Wie kan er nou zonder kaas? Zooooooo lekker…
Haha pfoeee ja echt he.
Dit is zooo’n fijn artikel! Dat vind ik zo goed aan je blog, je legt echt uit over het hoe en wat, zodat iedereen ermee aan de slag kan. Heel tof!
Ik had voor vanavond (er komt een vriendin langs) zin om iets lekkers klaar te maken en dat is nu dus een kaasplankje geworden. Voordeel van een markt voor de deur! Bedankt voor de tips. (:
Ah wat lief Joanne, thanks. Vind het ook leuk als anderen er echt iets aan hebben en zoals jij nu dus ook een kaasplankje maken :)!
Hoe smaken de kazen? Veel plezier vanavond (jaloers trouwens – op die markt voor de deur) maar dat komt vast goed :)
p.s. wat is het voor plankje geworden?
Wat een ontzettend leuke post!
Ik ben ook gek op kaas, maar niet zo gek als jij denk ik. Ik heb er ook helemaal geen verstand van! Daarom is dit juist zo’n leuke post, je legt het heel goed uit! Mooie foto’s ook. En wat cool dat je je eigen kortingscode had op delekkerstekaas (of klopt het niet wat ik zeg?). Wat lijkt het me leuk om zo veel kennis te hebben van kazen, en de soorten en waar wat bij past. Dankje voor de tips (ook de tip om het uit de koelkast te halen ver van te voren), ik lust binnenkort wel weer een kaasplankje!
Ahh, dankjewel zeg. Haha ja ik heb inmiddels zoveel kaas gegeten dat ik wel een beetje weet wat ik lekker vind, maar ben ook geen kaasexpert hoor ;)
Ik had rond de Kerst inderdaad een eigen kortingscode zodat lezers ook lekker kaas met korting konden bestellen. Helaas is die denk ik al verlopen.
Dit is echt een hele fijne post. Ik zou ook alleen nog maar kaas en wijn willen eten de rest van mijn leven !
Jaaaa haha wat leuk dat je hetzelfde hebt. Echt heerlijk he! Misschien ga ik vanavond maar weer eens kaasfonduen.
Leuke post! Jaa I loveeee cheese! Dat was ook het enige wat ik het miste met reizen;) Krijg nu al zin in een kaasplankje mmm!
Dankjewel! Jaaaa, zo fijn hè kaas. Ik kan echt niet zonder ;) dat is inderdaad altijd wat op reis mist.