Homemade appelmoes naar Oma’s recept

In deze barre tijd mag zelfgemaakte appelmoes natuurlijk niet ontbreken. Appelmoes is lekker bij winterse stamppotten, een hele kip met friet of stoofvlees.

In principe kun je appelmoes maken van alle soorten appels. De keuze voor de appelsoort bepaalt wel deels de smaak van de moes. Neem je een zure appel, dan kun je de moes altijd nog zoeter maken. Zelf kies ik daarom altijd zure stevige appels. De Goudreinette staat bekend als goede ‘moesappel’ vanwege de structuur en zurige smaak. Elstar en Jonagold doen het ook goed als moesappels. 


Vroeger maakte mijn vader zelf appelmoes van de ”val-appels” van de appelboom van de buren. Dit zijn de appels die uit zichzelf uit de boom vallen en dus een beetje gekneusd zijn. Deze appels vielen altijd bij ons in de tuin. Dus als er ergens in de buurt een appelboom staat, kun je deze appels mooi gebruiken voor het maken van appelmoes.

Maar waarom zou je zelf appelmoes maken als je het ook gewoon uit een potje kan kopen? Als je eenmaal zelfgemaakte appelmoes hebt geproefd, dan hoef je nooit meer kant-en-klare. Niets kan op tegen huisgemaakte appelmoes en zeker niet die van mijn oma. En naar oma’s eigen zeggen: het is erg simpel!

Appelmoes dus. Naar oma’s recept. 


Zo maak je de appelmoes
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes. Spoel de partjes even af en doe ze in een grote pan in een bodempje water. Voeg wat citroensap toe. 

Kook de appels op laag vuur met deksel op de pan in ongeveer 15 minuten, totdat de appeltjes wat op moes beginnen te lijken. Voeg suiker en kaneel naar smaak toe (ik voeg meestal geen suiker toe) en roer het geheel tot moes. Als je een gladde appelmoes wil, kun je alles op het einde door een zeef halen.


Laat voor appelcompote de appels korter koken en prak de gare appels met een vork door elkaar zodat je nog wat stukjes houdt.