Homemade granola van speltvlokken, sprouts & quinoa

De warme geur van homemade granola in huis, een kop koffie en de krant. Dat is hoe ik de dag het liefst begin. Vroeger kocht ik altijd gewoon een pak muesli in de supermarkt, totdat ik ontdekte dat het super makkelijk en veel goedkoper is om je eigen granola te maken. Als je eenmaal zelfgemaakte granola hebt geproefd, is er geen weg meer terug. Met granola kun je namelijk eindeloos variëren.

In de koelkast stond nog een doosje met sprouts oftewel kiemen. Kiemen zijn spruiten (uitlopers) van zaden en bevatten veel vezels en voedingsstoffen. Kiemgroenten kun je zelf kweken [dit moet ik nog uitproberen] of kopen bij natuurwinkels. Ze zijn lekker door de salade of op een boterham met kaas, maar dus ook heerlijk door de granola.

Deze granola van speltvlokken en quinoa is voedzaam en zit vol gezonde vezels. Perfect dus om je dag mee te beginnen. Met kwark, frambozen en gedroogde pruimen is deze granola een van mijn favoriete ontbijtjes.

voor een flinke pot granola
100 gram speltvlokken (of havervlokken)
3 el lijnzaad
3 el pompoenpitten en/of zonnebloempitten
50 gram kiemgroente (bijvoorbeeld kikkererwtenkiemen of linzenkiemen)
50 gram droge quinoa
50 gram gedroogde pruimen of abrikozen
1 tl vanille extract (of vanille suiker)
1/2 tl kaneel
4 el maple syrup

als compleet ontbijt
kwark of andere lobbige yoghurt
handje frambozen
een paar gedroogde pruimen of abrikozen

Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng de speltvlokken met de pitten, het lijnzaad, de kiemgroente, de quinoa en de kaneel. Voeg het vanille extract toe en de maple syrup. Roer alles door elkaar zodat het plakkerig wordt. Verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat.

Zet ongeveer 20-25 minuten in de oven tot de granola knapperig en licht gebruind is. Schep de granola regelmatig even om. Laat de granola afkoelen op het rooster. Schep in een goed afsluitbare (weck)pot. Goed afgesloten kun je de granola ongeveer twee weken bewaren.

Schep de frambozen in een leuk potje. Halveer de gedroogde pruimen en verdeel deze hierover. Schep hier een paar lepels van de zelfgemaakte granola over. Verdeel de kwark erover.

Zet een kopje koffie of thee, pak de krant erbij en eet lekker op. Nu kan je dag niet meer stuk.