Homemade ketchup: zelf ketchup maken

Deze week ben ik druk bezig geweest met het maken van sausjes die ik normaal gesproken altijd gedachteloos kant-en-klaar uit het supermarktschap pak. Mayonaise, mosterd en ketchup.

Zelf ketchup maken is leuk en niet moeilijk om te doen. Als eenmaal zelfgemaakte ketchup hebt geproefd, wil je nooit meer terug naar de supermarktvariant.

Neem nou een van de beroemdste tafelsauzen in Nederland: ketchup. Sommige mensen hebben de gewoonte alles royaal te overgieten met ketchup en in Utrecht kijken ze je zelfs raar aan als je een frietje speciaal met curry wil, want ketchup is hier de nummer één saus. Hoe dan ook, een flinke dot ketchup misstaat zeker niet op een hamburger of hotdog.

Ik vroeg me al een tijd af wat er nou precies in zo’n fles ketchup gaat? Om een antwoord te krijgen moet je hem dus zelf maken.

Maar waar is het eigenlijk van gemaakt? Hier dan eindelijk het antwoord op deze prangende levensvraag. Ondanks dat er meer in gaat dan je denkt, is ketchup maken een makkelijke kwestie: alles in de pan en pruttelen maar!

Hier het recept voor een jaar lang huisgemaakte ketchup!

Recept zelfgemaakte ketchup

voor ongeveer 4 potten homemade ketchup

2,5 kilo rijpe tomaten
1 rode paprika
2 uien
2 tenen knoflook
100 ml azijn
75 gram suiker
snuf zout
2 tl paprikapoeder
2 tl nootmuskaat
2 tl gemalen gember
1 el korianderzaad
1 kruidnagel
1 mespunt cayennepeper
versgemalen peper
extra nodig: steriele potten (je maakt een pot steriel door ze even in een grote pan met water te koken of de vaatwasser natuurlijk. Laat daarna uitlekken op een schone theedoek)
Recept zelf ketchup maken
Was de tomaten en de paprika en snijd ze in stukken. Snijd de ui en de knoflook. Doe de tomaat, paprika, ui en knoflook met een scheutje water in een pan. Laat alles ongeveer 1 uur op een laag vuurtje sudderen. Roer af en toe zodat de boel niet aanbakt.
Haal de pan van het vuur en pureer alles glad met de staafmixer. Zet de pan terug op het vuur en voeg de azijn, suiker en alle specerijen toe.
Laat de saus nu nog 1,5 uur zachtjes sudderen totdat hij voldoende is ingedikt. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Giet de saus als ‘ie nog heet is in de potten. Sluit de potten af met de deksel en zet ze op hun kop tot ze zijn afgekoeld. Door de hete lucht in de potten zuigen ze zichzelf vacuüm en blijft de ketchup wel een jaar houdbaar!Simpel hè? En nu heb je wel mooi een hele voorraad ketchup.