Homemade mayonaise


Friet en mayo zijn onafscheidelijk. In Nederland zijn we dol op mayonaise. Hier moet ik altijd weer aan denken als je in het buitenland frietjes krijgt en daar een bakje mayonaise bij moet vragen. 

Zelf mayonaise maken klinkt ingewikkeld, maar het is héél makkelijk en veel lekkerder dan kant-en-klare. De ingrediënten die je ervoor nodig hebt zijn erg basic, dus waarschijnlijk staan die al in de kast. Je hoeft er daarom niet zo veel voor te doen. 

Als je eenmaal de basis hebt, kun je volop variëren. Dit recept heb ik van mijn moeder. Zij maakt haar mayonaise altijd zelf en staat bekend om haar zelfgemaakte aïoli. Mijn moeder houdt niet van moeilijk doen, dus zij splitst de eieren niet en gooit gewoon alles bij elkaar in de keukenmachine en draaien maar. 

Hier het recept voor een flinke pot mayonaise
2 eieren
1 tl mosterd
2 tl citroensap
1 tl witte wijn azijn
3,5 dl zonnebloemolie
peper & zout

voor aïoli: knoflooktenen of een bolletje gepofte knoflook

Soms wil mayonaise bij de bereiding nog wel eens gaan schiften. Dit heeft te maken met het feit dat de ingrediënten te snel gemengd worden. Belangrijk bij het maken van mayonaise is dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dit geldt met name voor de eieren en de olie. Als je de eieren in de koelkast bewaart, haal ze er dan even een half uurtje van te voren uit. Je kan ze ook 10 minuten even in warm water leggen. 

Handig is om een lege pot mayonaise van de supermarkt af te wassen, zodat je daar eigengemaakte mayonaise in kan bewaren of bewaar het in een weckpot. 

Bereiding
Je kan alles met de hand mengen, maar je kan het mengen ook met de keukenmachine doen. Bij een grote hoeveelheid mayonaise (meer dan 3dl) zou ik het voor het gemak in de keukenmachine mengen. Kleinere hoeveelheden kun je met de hand kloppen. 

Doe de eieren samen met de mosterd en azijn in de keukenmachine. Voeg peper en zout toe. Je kan het beste witte peper gebruiken, omdat zwarte peper spikkeltjes achterlaat. Meng dit met de keukenmachine. 

Doe de olie in een maatbeker. Laat ondertussen de keukenmachine draaien. Om te zorgen dat het eimengsel zich goed mengt met de olie, voeg je de olie langzaam toe aan het eimengsel. Als het mengsel dik begint te worden, kun je de olie in een dun straaltje toevoegen. Hoe dikker het mengsel wordt, hoe dikkere straal olie je kan toevoegen. Blijf mengen tot dat alle olie is opgelost. 

Voeg als er een mooie, dikke saus is ontstaan het citroensap toe en breng de mayonaise op smaak met peper en zout. 

Mocht er toch iets misgaan, dan is de geschifte mayonaise nog te redden: probeer het geheel eerst te mengen met een druppeltje kokend water. Als dat niet helpt, pak dan een schone kom en klop daarin opnieuw een eidooier. Voeg hier langzaam de geschifte mayonaise aan toe tot dat er als nog een mooi mengsel ontstaat. 

Giet de mayonaise in een lege glazen pot zodat je hem lang kan bewaren. 
Als je het basisrecept eenmaal onder de knie hebt, kun je eindeloos variëren. Voeg de extra ingrediënten met de mosterd en azijn toe aan het eimengsel. Voeg voor aïoli twee tenen geperste knoflook of uitgeperste gepofte knoflooktenen toe. Voor een Belgische mayonaise gebruik je extra mosterd. Voeg voor wasabimayonaise 2 tl wasabi los geroerd in 1 el sojasaus toe. Voor basilicummayonaise voeg je een bosje fijngesneden basilicumblaadjes toe aan het eimengsel.