Homemade mosterd


Als ik een nieuw kookboek heb en er voor het eerst doorheen blader, bedenk ik altijd wat ik als eerst wil gaan maken, wat ik het liefst wil eten en waarover ik wil bloggen. 

Deze drie dingen zijn niet altijd hetzelfde.

Recepten die ik vaak meteen wil maken zijn zoete dingen. Dan krijg ik visioenen van tafels bezaaid met etagères en plateaus vol met cheesecakes, worteltaart, brownies, scones, banana cake, koekjes en kannen met huisgemaakte limonade en ijsthee. Dat zou ik het liefste doen, maar ergens heb ik nog een geweten dat mij van deze aandrang weerhoudt. Je moet het tenslotte ook allemaal op eten. Dus dit idee bewaar ik maar even voor een later feestje in de tuin als de lente toch gevierd moet worden. 

Dan zijn er de dingen die ik het liefst wil eten. Dit zijn vaak uitgebreide gerechten die veel tijd kosten, maar er wel geweldig lekker uit zien. Meer iets voor als je de hele dag de tijd hebt in de keuken van je ouders, of voor als het kerst is. Maar dat is het nu niet, dus. 

Dan kom je bij de dingen waarover ik wil bloggen. Maar dat is eigenlijk heel simpel. Alles wat lekker is en wat je kunt eten, daar wil ik over bloggen. 

Aangezien ik op mijn home made tour ben en alles from scratch wil maken, kwam ik uit bij ketchup’s best friend: mosterd. 
Het leuke aan dit recept is dat het heel basic en dus aanpasbaar is. Daar houd ik van. Meteen kwamen ideeën naar boven om de suiker te vervangen door honing of de witte wijnazijn door frambozen of ciderazijn. Ook lekker lijkt me om eens knoflook toe te voegen of bijvoorbeeld nootmuskaat, chilipepers of karwijzaad. 

Maar eerst maar eens het basisrecept voor een grote pot mosterd. 

Nodig voor 1 grote pot mosterd:

150 gram mosterdzaad (ik heb 125 gram geel mosterdzaad en 25 gram zwart mosterdzaad gebruikt. Na mijn lange zoektocht vond ik mosterdzaad bij de Aziatische toko)
200 ml witte wijn azijn
1 tl kurkuma
25 gram rietsuiker (let op met de suiker: voor sommigen hoeft er helemaal geen suiker in)
peperkorrels en versgemalen zout
Extra: een potje om de mosterd in te bewaren. Kook deze even 10 minuutjes in water zodat het potje goed schoon is. 

Als je graag een gladde mosterd wil, laat het mosterdzaad dan eerst een nachtje in de azijn weken. Als je houdt van een meer grove mosterd dan hoeft dat niet. 

Het enige wat je nu hoeft te doen is alles in de keukenmachine en mixen maar. Dus, doe het mosterdzaad samen met de azijn in de keukenmachine. Voeg de kurkuma, peperkorrels en zout toe.Zet de keukenmachine aan en laat ongeveer 7 minuten draaien tot een grove mosterd. Als je wilt kun je langer doordraaien voor een gladder effect. 

Schep de mosterd in een pot. Draai op z’n kop en that’s it! 

Lekker bij een broodje hotdog of doe een beetje mosterd op je bruine boterham met kaas en rucola. Ook leuk om zo’n potje mosterd als kleinigheidje mee te nemen als je op visite gaat.