Hotspot Amsterdam: stadsstrand en bar Roest

Stadsoase Roest, Amsterdam


Met dit mooie weer heb ik behoefte aan het strand. Zeker nu het einde van de zomer nadert, probeer ik iedere gelegenheid aan te grijpen en zo veel mogelijk te genieten van de zon. Helaas ligt het strand niet om de hoek. Een oplossing voor ik-wil-naar-het-strand-maar-niet-te-lang-met-de-trein is het stadsstrand. Ik vind een strand in de stad zo speciaal. Dicht bij huis waan je je in een paradijselijke oase van rust, terwijl je uitzicht hebt op voorbijvarende vrachtschepen of voorbijtrekkende treinen. 

Laatst was ik bij Roest. Roest is meer dan een alleen wat zand in de stad. Roest is een vernieuwende culturele vrijplaats, een creatieve stadsoase met strand, café en bar.


Roest is zo’n plek waarom ik het jammer vind dat ik niet in Amsterdam woon. Roest ligt op een karateristieke locatie, namelijk het Koud Gas Gebouw op het Oostenburgereiland. Het historische pand is getransformeerd in een grootstedelijk café. Roest is industrieel, maar tegelijkertijd ook gezellig en uitnodigend.

Bij Roest geniet je zowel binnen in het Roest Café als buiten op de kavel van de veelzijdige kanten van dit stadsparadijs. Binnen loungen in een van de chesterfields en buiten rustig genieten met een biertje of cocktail op het strand. Voor het ultieme strandgevoel hebben ze zelfs ligbedden. Beter dan dat kan het niet worden toch. In de Super de Bar bedien je jezelf. Loop langs de roestige schappen en vul je mand met eten en drinken uit de Roest supermarkt. Je rekent af bij de bar en eet een vers stokbrood met allerlei soorten smeersels. 

’s Avonds sluit de supermarkt, maar in de zomermaanden organiseert Roest een do it yourself BBQ op het buitenterreis. Er staan kant-en-klaar pakketten, zowel vlees als vegetarisch. De afwas doet Roest. De BBQ kun je vanaf 10 personen bestellen. Perfect voor een luie avond met vrienden of een verjaardagsfeestje. Naast uniek café is Roest ook een creatieve vrijplaats voor festivals, theater en film. Roest heeft een wisselend programma met hippiemarkten, het boerenfestival en dj’s. Dus houd hun programma in de gaten voor wat meer culturele vernieuwing en inspiratie in het leven.