HOTSPOT NIJMEGEN: De Firma

De Firma, Lage Markt 47

Het levende voorbeeld van steeds hipper wordend Nijmegen is de Firma. De Firma staat voor lekker vers, goed en eerlijk eten en drinken. Als je binnenkomt valt het interieur meteen op: een mix tussen oude versleten New Yorkse restaurants, Scandinavisch design en Londonse vintage meubels. Op de met krijtbordverf beschilderde muren staan teksten als “a meal without wine is like a day without sunshine” en “the good life. Misschien wat oppervlakkig, maar opvallend interieur vind ik altijd veelbelovend. De gerechten die de Firma serveert zijn ter grootte van een voorgerecht. Eten bij de Firma draait dan ook om delen en samen genieten. 


Bij de Firma kun je verschillende kanten op. Ze hebben een restaurant, lounge, schenckkamer en terras. De Firma wil anders zijn dan anderen en dat lukt ze. Het motto van de Firma is “eat better, cook simpler“. De producten zijn huisgemaakt, seizoensgebonden, duurzaam en het liefst afkomstig uit de streek. De gerechten zijn geïnspireerd op uiteenlopende keukens: Nederland en Zuid-Europa, maar ook invloeden uit Scandinavië, Marokko en het Midden Oosten zijn terug te proeven. Op tafel ligt bruin papier dat met klemmen vast zit en staat een grote stapel met borden en een blik met bestek. 


Op de kaart staan originele gerechtjes. Je kan kiezen uit de drie V’s: vlees, vis en vegetarisch. Wat dacht je van risottobitterballetjes, krokant gebakken scharfilet met flinterdun gesneden oerwortel, venkel en chioggiabiet of een hartig flensje gevuld met champignons en banaansjalot? Erg lekker was de kip met appelmoes. Klinkt simpel zou je zeggen, maar voor deze vrije uitloop maiskip met gegrilde brown sugar, een dry rub van mosterd en huisgemaakte appel-vanille compote kom je zeker eens terug. 

Wat je kan aanhouden is beginnen met ongeveer één gerechtje per persoon plus twee bijgerechtjes, zoals Marokkaanse wortelsalade of de fancy frieten. Fancy zijn ze zeker geserveerd in een papieren frietzak (zoals je ook krijgt bij de friettent) met tijmgerookte knoflook, raz-el-hanout kruiden en zelfgemaakte mayo. Met twee keer bestellen zaten wij vol. Houd nog wel wat plek over voor het toetje, zoals citroentaart of ijs ingepakt in cake omhult met luchtig eiwitschuim. 


Naast restaurant heeft de Firma ook een lounge. De lounge doet denken aan die oude, uitgezakte bank thuis. Tussen de leuke vintage inrichting kun je hier genieten van een lekker glas wijn of cocktail met een hapje. Als je trek krijgt, kun je aanschuiven aan een tafeltje in het restaurant. 

Met mooi weer is de Firma zeker the place to be. Gezegd wordt dat ze het mooiste terras van Nijmegen hebben en daar ben ik het mee eens. Het terras ligt in de oude benedenstad aan het verlengde van de Waalkade en ook nog eens op het zuiden. Hier kun je dus de hele avond in de ondergaande zon genieten van het uitzicht op het kabbelende water van de rivier, schepen die voorbij varen en historische pakhuizen. Bij mooi weer verandert het terras in een barbequefeest en grillen de koks lekkere gerechten op het terras. 

Met het geweldig leuke concept van samen delen, opvallende inrichting en de originele, lekkere gerechtjes onderscheidt de Firma zich zeker van de rest. Anders dan anders, zeker voor een stad als Nijmegen. Hopelijk komt het concept snel naar Utrecht, want ik krijg er bijna heimwee van naar mijn geboortestad. Wel weer een goede reden om af en toe eens terug te gaan.