Hotspot Nijmegen: de Meesterproef

de Meesterproef

Dat Nijmegen steeds hipper wordt, is duidelijk. Voorheen was mijn lievelingsrestaurant de Firma aan de Waalkade. Toen ik hoorde dat de Firma een nieuw restaurant genaamd de Meesterproef opende, was het eerste wat ik deed een enkeltje Nijmegen kopen. Met hooggespannen verwachtingen ging ik vorig weekend uitgebreid lunchen bij de Meesterproef. Mijn verwachtingen kwamen uit: wat een geweldig leuke plek en een aanwinst voor de stad. Dit is my new favorite place als ik in Nijmegen ben. Zonder twijfel. 

De Meesterproef opende begin januari haar deuren op het terrein van de voormalige Honigfabriek aan de Waalbanddijk. Vroeger kwamen hier de kant-en-klare zakjes met E-nummers vandaan. Nu eet je hier vers, lokaal en van het seizoen.

de Meesterproef

Industrieel is hot. Zo ook bij de Meesterproef, maar hier past het extra aangezien er vroeger een fabriek huisvestte. Als je de oude fabriek binnenloopt via een aftandse trap omhoog komt de warmte en de geur van heerlijk eten je tegemoet. Eenmaal de deuren open waan je je even terug in de tijd. Een stenen vloer, ijzeren buizen en veel robuust hout. De sfeer is geweldig: bedrijvig, gezellig en een en al ambacht. Beneden staat het vol met ronde tafels met plastic stoelen die doen denken aan de basisschool. In het midden staat een grote houten tafel met alle wijnen. Boven zit je aan knusse tafels aan het raam met uitzicht over waal met op de grond Perzische vloerkleden.

de Meesterproef

De passie voor ambacht is duidelijk terug te vinden bij de Meesterproef. Niet alleen de gerechten worden ambachtelijk bereid ook de naam vindt hier zijn oorsprong. In de Middeleeuwen was de Meesterproef een test die elke ambachtsman moest afleggen om zijn ambachtelijke skills te showen. Op die manier krijg je alleen het beste van het beste, zo heb ik mij laten vertellen.

Deze visie zie je ook terug in de gerechten. Ze maken namelijk echt alles zelf: pekelen, roken, zelfgedraaide worst en paté, mosterd, jams en chutneys. Het vlees heeft de hele nacht gegaard en alle groenten zijn seizoensgebonden en worden zelf ingelegd of geweckt en het brood komt van de streekbakker. Ze hebben zelfs hun eigen bier! De Meesterproef staat ervoor dat oude technieken zorgen voor meer smaak en dat proef je.

Achter alle producten zit een verhaal. De vis komt zoveel mogelijk uit Nederland of de Noordzee, het rundvlees komt van natuurkoeien die drie jaar lang hebben gegraasd in natuurgebieden in de Gelderse Poort en het brood wordt op biologische wijze gebakken door de streekbakker met oude Hollandse granenrassen zoals spelt, rogge en tarwe. Producten met een verhaal smaken op de een of andere manier toch altijd lekkerder omdat je weet waar het vandaan komt.

meester3

Het menu is trouwens geen aanrader voor de mens die moeite heeft met kiezen. Echt alles, maar dan ook echt alles, is lekker. Met de lunch kun je hier terecht voor een flinke kom soep, extravagant belegd brood, salades maar ook veel gerechten van de avondkaart zijn als lunchgerecht te bestellen. Een aanrader is de sandwich met pulled pork, paprika-peperjam en mosterblad, maar het zelfgemaakt naanbrood met knoflook kastanjechampignons en limoenroomkaas staat de volgende keer op de planning.

Zin in een snack met een biertje? Neem dan de rilette van makreel uit de Noordzee geserveerd met knoflook blini’s of saucijzenbroodjes van varkens uit Dreumel met venkelzaad en bonenkruid. Ook de geitenkaasballetjes met pindakrokant klinken niet verkeerd. 

’s Avonds eet je hier een driegangenmenu voor 29,50 €! De recepten en ingrediënten zijn origineel en passen bij het seizoen. Vooraf vind je gerechten als pastrami met gepickled kwartelei, friszure boerenzult met korianderpopcorn (hoe cool klinkt dat?!) en Hollandse haringtartaar met zure rolmops, piccalilly en roggebrood.

De hoofdgerechten zijn om net zo blij van te worden. Gepressd buikspek met tofu, lavendel en soja, risotto van gort, witlof en sinaasappel of pompoencrème met mint, Rosevalaardappel en gepocheerd ei. En dan heb ik de gesmoorde runderwang met huisgemaakte ketchup (echt heerlijke ketchup) en de curry met gele biet nog niet eens genoemd. Zo kan ik nog wel even door gaan, dus neem vooral zelf even een kijkje op de menukaart.

de Meesterproef

Bewaar nog wat ruimte voor het toetje, want ook die klinken onweerstaanbaar. Ze hebben trifle met ingemaakt rood fruit en crème Suisse, semifreddo van zoethout en geweckte vijgen en een Mondriaancake. Inderdaad, dan moet je denken aan die gekleurde hokjes maar dan niet rood, blauw en geel, maar gemaakt van chocolade, marsepein en vanille. Leuk voor de kaasliefhebber: ze hebben ook kazen die te bestellen zijn per 30 gram. Zo stel je afhankelijk van hoe vol je zit een eigen kaasplankje samen.

Voor de Meesterproef zou ik bijna terug verhuizen naar Nijmegen.  Wel kun je een klein beetje Meesterproef mee naar huis nemen. Alle huisgemaakte ingrediënten zijn namelijk te koop. Met een flesje zelfgemaakte ketchup of potje chutney houd je het thuis even vol tot je snel weer eens terug gaat om de rest van de kaart te proeven.

De Meesterproef vind je aan de Waalbanddijk 20 in Nijmegen en is geopend voor lunch en diner van donderdag t/m zondag van 12.00 tot 00.00 uur. Ook een aanrader: op het industriecomplex vind je naast de Meesterproef elke zaterdag en zondag ook een rommelmarkt met allerlei vintage en tweedehands spullen.