Hotspots Berlijn: leuke plekken Berlijn

Vandaag op de blog: Berlijn hotspots. Hier deel ik mijn tips en leuke plekken in Berlijn.

Berlijn is echt één van mijn lievelingssteden. Je kunt er zo veel beleven. De stad heeft veel verschillende kanten, van overblijfselen van de Berlijnse Muur, vintage winkels en underground party’s tot in de namiddag ontbijten. Kortom: Berlijn telt oneindig veel hotspots.

Ondanks dat dit alweer mijn derde keer Berlijn was, raak ik niet uitgekeken op de stad. Er valt nog zo veel te ontdekken in Berlijn. Er zijn zoveel leuke plekken in Berlijn, plekken om te eten, te ontbijten of koffie te drinken.

Hieronder vind je mijn favoriete restaurantjes en leuke plekken in Berlijn en Berlijn tips die mij zijn bijgebleven.

Kaffee und Kuchen

Ons appartement zat in de wijk Prenzlauer Berg. Prenzlauer Berg was vroeger een oude arbeiderswerk, maar tegenwoordig is dit de meest gewilde woonwijk van de stad. Het is dé plek om te genieten van een Kaffee und Kuchen. Voor een lekker kopje koffie en een stuk taart zit je in de Kollwitzstraße gebakken.

Zo vind je hier Bäckerei & Konditorei met allemaal verschillende taarten en Anna Blume, bekend om de vele keuze aan gebakjes. Wij zijn bij Kaffeehaus Sowohlalsauch geweest. Dit is een Weens koffiehuis met lekkere koffie een vitrine vol zelfgemaakt gebak. De taartliefhebber komt hier zeker aan zijn trekken!

Blaues Band

Een paar jaar geleden ben ik met vriendinnen naar Berlijn geweest. We zaten toen aan de rand van Mitte, vlakbij Prenzlauer Berg. Vlakbij ons hostel zat een geweldig leuk tentje: Blaues Band. We zijn hier dan ook twee keer gaan ontbijten en een keer ’s avonds gaan eten.

De blueberry pancakes en wentelteefjes zijn echte aanraders als je de nacht ervoor hebt doorgehaald in de ondergrondse clubs van Berlijn. Ook hebben ze super lekkere koffie. Op dat moment dacht ik, de volgende keer dat ik weer in Berlijn ben, ga ik zeker nog eens terug.

Toen ik vorige maand dus weer in Berlijn was, heb ik mijn familie meegenomen naar dit cafeetje. Dit keer hadden we de nacht weliswaar niet doorgehaald, maar het ontbijtje smaakte er niet minder om. De kaart was niet veranderd, maar dat vond ik niet erg omdat ik nu weer de blueberry pancakes kon nemen!

Blaues Band BerlinBlaues Band BerlijnBlaues Band Berlijn

Wohnzimmer

Dat Berlijn een paradijs is voor ontbijtliefhebbers is duidelijk. Bijna overal kun je ontbijten tot een uur of vier, vijf ’s middags en krijg je voor ongeveer 6€ een geheel voorzien ontbijtje. Een van de leukste plekken waar ik ooit heb ontbeten is Wohnzimmer.Dit cafeetje zat bij ons appartement om de hoek aan de Lettestraße 6.

Van buiten valt het café niet erg op, maar van binnen is het geweldig ingericht met meubels die oorspronkelijk gebruikt werden voor het theater en de bar is een pronkstuk uit socialistische tijden. Je kunt hier zelf je ontbijtje meenemen (wel moet je dan een kopje koffie bestellen), maar het is echt een aanrader om een ontbijtje te bestellen. Zelf had ik een grote kom met yoghurt, muesli en vers fruit. De rest kreeg een mand vol met verschillende soorten brood en boterhammen, vijf verschillende soorten kazen en vers fruit.

Hier moet je dus echt naar toe gaan voor een goede bodem om Berlijn verder te verkennen!

Wohnzimmer Berlin berlin11 berlin6Wohnzimmer Berlin

Friedrichshain: Simon-Dach-Straße

Na een wandeling aan de Spree langs de East Side Gallery is het leuk om naar de wijk Friedrichshain te gaan. Deze wijk is het meest oorspronkelijk deel van Oost-Berlijn. Voorheen was dit een echte arbeiderswijk, maar de renovaties van de vervallen huizen en de ‘yuppificering’ geven Friedrichshain een upgrade. Toch heerst er nog steeds een alternatieve sfeer doordat er veel kunstenaars, muzikanten en studenten wonen.

Simon-Dach-Straße

Als je door Friedriechshain loopt, kom je vanzelf wel een keer bij de Simon-Dach-Straße uit. Deze straat staat bekend als de Kneipenmeile, met de meeste cafés per vierkante meter van Berlijn. Ga erheen als het begint te schemeren, want dan lopen de straten vol met mensen op weg naar de talloze cafés, bars en restaurantjes. Rondom deze straat kom je alle internationale keukens tegens: Turks, Thais, Indisch, Chinees, Japans. Wij hebben er mezze gegeten. Het is ook een ideale plek voor studenten en backpackers, omdat cocktails er niet meer dan 4€ kosten.

 

Currywürst

Als je in Berlijn bent, moet je natuurlijk ook een currywürst geprobeerd hebben. Toen ik er de laatste keer was, had ik al een currywürst geprobeerd, maar ik had nog niet meegemaakt dat je tien minuten in de rij moet staan om deze typisch Berlijnse snack te bemachtigen.

Als er ergens een rij staat, betekent het vaak dat het wachten de moeite waard is. Dus we hebben een currywürst gehaald bij Konnopke’s Imbiss aan de Schönhauser Allee 44. Zij pronken trots dat ze al ruim 80 jaar expert zijn in het maken van currywürsten, dus dat belooft wat.

Het wachten werd inderdaad beloond: een lekker sappige worst met currysaus en pommes.

currywurst BerlinAnita Wronski Berlijn

Anita Wronski

De eerste avond zijn we in de buurt gaan eten. We kwamen terecht bij Anita Wronski. De keuken is internationaal, maar ze hebben ook Duitse specialiteiten. Wij hebben hier erg lekker gegeten, voor weinig geld en zoals je ziet krijg je een bord vol.

November: typisch Duitse gerechten

De laatste avond zijn we uiteten geweest bij November. November is een knus en gezellig restaurantje met een leuke ober. Ze hebben een gevarieerde kaart. Je kunt hier traditionele Duitse gerechten (zoals Schnitzel en Blutwürst) proberen, maar ook gewoon een bord pasta of zelfs oer Hollandse ”Matjesfilet” (maatjesharing) bestellen. Als afsluiter kun je kiezen uit een van de vier huisgemaakte cheesecakes.

November is echt een leuke plek om te eten in Berlijn.

Dit waren mijn favoriete plekken en hotspots in Berlijn. Wat zijn jouw Berlijn tips?

Berlijn