Hotspots Lissabon

Beroemde tram 28 in Lissabon - Hotspots Lissabon
Hotspots Lissabon

Lissabon, wat een leuke stad! Ben jij er al eens geweest? Of staat Lissabon als stedentrip op de planning? Ik ging vorig jaar en het leek mij een goed moment om dan eindelijk eens al mijn tips, hotspots en leuke plekken in Lissabon te delen.

In september ging ik samen met de BF een week op citytrip naar Lissabon of eigenlijk Estoril – een dorpje aan de kust vlakbij Lissabon en Cascais. Een aantal keer kreeg ik verzoekjes voor een lijstje met hotspots, dus hoogste tijd om ze eens op een rijtje te zetten.

Tijdens ons verblijf maakte ik wel al een story op Instagram met alle ins en outs. Mijn story van ons bezoek aan Lissabon vind je hier of in mijn profiel op Instagram. 

Hotspots Lissabon - leuke plekken in Lissabon
Citytrip Lissabon

Lissabon is een hele leuke stad voor een meerdaagse citytrip. Aangezien wij ook op familiebezoek gingen, verbleven wij er een week. We waren er de eerste en tweede week van september en het was nog prima weer om aan het strand te liggen (de zee was wel erg koud, maar dat schijnt altijd zo te zijn).

Voor alleen een stedentrip vind ik een week wat lang, maar voor Lissabon en omgeving zou ik zo weer een week boeken. Dan heb je ook nog tijd om een dagje naar kustplaatsjes te gaan, Sintra te verkennen of leuke vissersdorpjes in de buurt te bezoeken.

Zelf vind ik het ook wel relaxed om niet gehaast alles af te struinen, maar op je gemak de leuke wijken te verkennen. Lissabon staat natuurlijk bekend om de tegeltjes. Wij hebben er een sport van gemaakt om zoveel mogelijk selfies voor tegelwandjes te maken. Dus als je een kleine week gaat, heb je daar lekker de tijd voor.

Ter voorbereiding op een stedentrip koop ik altijd een citytrip boekje. Voor Lissabon kocht ik dit boekje van ‘500 Hidden Secrets’, waar erg veel leuke tips instaan.

Tips voor hotels en overnachten in Lissabon heb ik helaas niet voor je (we sliepen namelijk in het huis van mijn schoonvader). Wel krijg je met deze link 10% korting op je boeking bij booking.com.

Hotspots Lissabon & CascaisHotspots Lissabon en Cascais: leuke plekken in CascaisHotspots Lissabon en Cascais: leuke plekken in Cascais

Hotspots Cascais & Estoril

Cascais is een badplaats vlakbij Lissabon. Met 30 minuten met de trein ben je in het centrum van Lissabon. Wij overnachten zoals gezegd in het dorpje Estoril, op loopafstand van Cascais en tussen Lissabon en Cascais in. De eerste twee dagen hebben we dan ook Cascais verkend. Cascais wordt gekenmerkt door rotsen en strand. Het heeft een boulevard waarover je langs de zee richting het centrum kunt lopen.

Cafe Gallérie House of Wonders – Cascais

Café Gallerie House of Wonders is een leuke, verborgen plek middenin Cascais. House of Wonders heeft een rooftop terras waar je onder de doeken in de schaduw kunt zitten. Bij binnenkomst word je gelijk vriendelijk begroet door de eigenaar. Hij leidt je rond langs de gerechten die uitgestald staan op een grote tafel. Schalen vol groentes, salades en shakshuka. Hier kun je kiezen welk gerecht je van het dagmenu wilt hebben.

Wij gingen voor een salade en groene shakshuka met pita brood en het was echt super lekker! Ze hebben ook lekkere verse sapjes en smoothies.

Als je in Cascais bent, dan is het zeker een aanrader om hierheen te gaan. Eet je lunch op het dakterras of drink er een drankje.

WebsiteRua da Misericórdia 53, Cascais

Villa Saboia – Estoril

Als je houdt van sushi, gin tonics en soul food, moet je naar Villa Saboia gaan. Villa Saboia vind je in Estoril. Villa Saboia noemt zichzelf een sushi en gin bar met soul kitchen, maar het is meer dan dat. Wij vonden het restaurantje toevallig op Tripadvisor.

Je komt via een wat ongezellige hal binnen, maar eenmaal bovenaan de trap word je verrast door een ontzettend leuk en sfeervol ingericht restaurantje.

Het eten is er echt fantastisch. De bediening is ontzettend aardig, adviseren je graag en ze schenken er ook lekkere wijnen en goede gin tonics. Daarnaast is het ook nog eens heel betaalbaar. Wij waren voor Portugese begrippen erg op tijd, dus hadden het mooiste plekje aan het open raam.

Helaas ontdekten wij dit restaurantje pas op de laatste dag, anders waren we er zeker nog een keer gaan eten.

Website – Av. Sabóia 515A, Estoril

Hotspots Lissabon

Mercado de Campo de Ourique – Lissabon

Mijn schoonvader, die al jaren in Lissabon woont en de beste plekken kent, nam ons op de eerste dag Lissabon mee naar Mercado de Campo de Ourique voor een lunch. Deze Mercado is overdekt en lijkt op een mix van de markthallen en foodhallen zoals we die in Nederland ook kennen. Je kunt er je groenten, vlees en vis kopen, maar ook lekker eten.

Je vindt hier allerlei buurtgerechten, maar ook super lekkere sushi. Je hebt er veel keuze aan vlees, vis en groenten en je krijgt grote porties. Ook vind je er een leuke wijnbar.

De Mercado ligt net wat buiten het toeristische centrum en daardoor juist een bezoekje waard. Er zitten vooral locals te eten.

Mercado de Campo de Ourique, Lissabon

Tuk Tuk tour door Lissabon

Tuk Tuk tour door Lissabon (aanrader!!)

Toen ik in een winkeltje in Utrecht deze reisgids over Lissabon kocht, kreeg ik van de verkoopster de tip om een Tuk Tuk tour te boeken. Zij gaf mij een nummer van Duarte, eigenaar van zijn eigen Tuk Tuk bedrijfje: Spider Surf Tours.

Voordat we naar Lissabon gingen, dacht ik dat met een Tuk Tuk Lissabon verkennen iets unieks was, maar eenmaal in Lissabon zie je ze overal rijden. Het leuke aan Spider Surf Tours is dat Duarte het bedrijfje in zijn eentje runt en hij je ook naar plekken brengt waar het niet barst van de Tuk Tuks.

Vanuit Nederland stuurde ik Duarte een WhatsApp berichtje, die gelijk enthousiast reageerde. Duarte haalt je op waar je wilt en zet je daar (of elders) ook netjes weer af.

Duarte brengt je met zijn Tuk Tuk langs alle leuke plekken in Lissabon, waaronder het hoogste uitkijkpunt, mooie kerken, LX Factory en het oude Alfama. Op miraculeuze wijze wist hij de rij bij Confeitaria de Belém te omzeilen en haalde hij voor ons in 5 minuten een zak pasteis. Tussendoor stopt Duarte en heb je tijd om rond te wandelen door leuke wijkjes.

Bij Duarte kun je een tour van 1, 2 of 3 uur boeken. De tour van 1 uur kost 70 euro, van 2 uur 100 euro en van 3 uur 150 euro. Onze 2 uur durende tour eindigde uiteindelijk in een tour van 3,5 uur, omdat het zo leuk was en Duarte zo enthousiast.

Op zijn website vind je zijn gegevens en kun je hem een berichtje sturen.

Website – Spider Surf Tours, Lissabon

Pastéis de Belém - Hotsptos Lissabon

Pastéis de Belém eten bij Confeitaria de Belém – Lissabon

Voordat ik naar Lissabon vertrok, wist ik niet dat er twee soorten pasteís bestaan. Wist jij dat? Je hebt namelijk Pastéis de Nata en Pastéis de Belém. Máár wat is nu precies het verschil? Eenmaal in Lissabon heb ik wat research gedaan.

Pastéis de Nata, oftewel pasteitjes van room, zijn de beroemde Portugese zoetigheid waar je eigenlijk niet omheen kan als je in Portugal bent. In zo ongeveer elk cafeetje en bakkertje kan je ze krijgen.

Ondanks dat ze zo bekend zijn, is het oorspronkelijke recept van de Fábrica dos Pastéis de Belém geheim. Pasteis de Belém kan je maar op een plek krijgen, namelijk bij bakkerij Confeitaria de Belém. Pastéis de Belém zijn dus eigenlijk de top notch onder de Pastéis de Nata.

Bij Confeitaria de Belém worden dagelijks 50.000 pasteitjes gemaakt en verkocht. Je snapt dus dat er voor de deur een enorme rij staat, maar het is de moeite waard. Of regel een tuk tuk chauffeur zoals Duarte die ze in no time voor je haalt.

WebsiteRua de Belém 84-92, Lissabon 

Alfama Lissabon - Hotspots Lissabon

Slenteren door Alfama

Alfama is de oude wijk van Lissabon. Het is leuk om hier een beetje rond te wandelen door de kleine straten en op een terrasje een Sangria of Vino Verde te drinken.

Probeer hier ook de beroemde likeur Ginja de obidos. Het is een beetje toeristisch, maar wel leuk om te doen. De likeur smaakt naar kersen en drink je in een chocolade cup. Persoonlijk geen likeurtje voor thuis op de bank, maar wel leuk om daar te proberen.

Hotspots Lissabon - LX Factory Rio MaravilhaHotspots Lissabon - LX Factory Veggie Wave Hotspots Lissabon - LX Factory Rio Maravilha Hotspots Lissabon - LX Factory Rio Maravilha

LX Factory – Lissabon

De hotspot LX Factory mag je niet missen als je in Lissabon bent. Het ligt op een oud industrieterrein aan de rand van de stad. LX Factory is een soort industrieel minidorpje met een hippe markt, mooie lokale producten en leuke terrasjes. Je kunt jezelf er prima een halve dag vermaken.

Wat te doen bij LX Factory?

Blend er je eigen smoothie op de fiets bij Smoothie Veggie Wave. Door te trappen wordt de blender voorzien van elektriciteit en zo pureer je je eigen smoothie. Super healthy en lekker!

Voor het meest geweldige uitzicht op de beroemde brug Ponte 25 de Abril moet je bij Rio Maravilha zijn. Bovenin vind je een industrieel en zonnig dakterras waar je lekker kunt loungen (en natuurlijk een mooie overview foto maken). Binnen heerst ook een leuk, huiskamerachtig sfeertje. Je hebt hier heerlijke cocktails en volgens mij ook lekkere hapjes. Wij gingen voor de bloody Mary en de gin Fizz Basel Ginger – beide aanraders.

Bij Café na Fabrica plof je neer op het gezellige terras – bij ons met live muziek. De bediening is vriendelijk en er heerst een leuke sfeer. Je kunt hier een kannetje wijn of sangria bestellen. Het eten hebben wij niet geprobeerd, maar zag er wel lekker uit.

Bij MezCais LX ben je aan het goede adres voor Mexicaans. Wij hebben hier ’s avonds prima gegeten. Vooral de Margarita’s zijn een aanrader.

Website LX FactoryRua Rodrigues de Faria 103, Lissabon 

Hotspots Lissabon - Heim CafeHotspots Lissabon - Heim Cafe

Heim Café – Lissabon

Op Instagram zag ik de meest lekkere foto’s voorbij komen, vandaar dat Heim Café op mijn brunch lijstje stond. Zo bij meer mensen, gezien de wachtende mensen op de stoep. Wij hadden toevallig geluk, want er kwam net een tafeltje vrij. De bediening is hier wat vluchtig, maar dat is het brunch menu wel waard.

Pancakes, yoghurt met granola, wafels, avocado toast met gepocheerd ei en bacon, verse jus en een kop koffie. Dit alles voor als ik het me goed herinner iets van 15€. Ondanks dat het er erg hip, Instagrammable en druk is, zou ik er zeker weer terug komen.

Vol bij Heim? Heim is het zusje van Seagull Method Café, waar het menu al even lekker klinkt.

WebsiteRua Santos-O-Velho 2, Lissabon 

Hotspots Lissabon - Cafe JanisHotspots Lissabon - Cafe Janis

Café Janis – Lissabon

Lissabon heeft eindeloos veel leuke plekken om te ontbijten, brunchen en lunchen. Café Janis is mijn absolute favoriet in Lissabon. Janis is een Frans georienteerd cafeetje met een prachtige inrichting vol met groene planten. Het is een geweldige plek om te ontbijten, brunchen, lunchen of borrelen. Eigenlijk kun je er op elk tijdstip wel terecht.

Ze hebben heerlijke koffie, bananenbrood, avo toast, bowls maar ook super lekkere borrelplanken vol met charcuterie en kaas.

Ga hier naast brunch, aan het einde van de dag heen voor een fancy cocktail. Wij gingen voor de hibiscus Margarita, wat een aanrader is.

Website – Rua Moeda 1A, Lissabon 

Lost In – Lissabon

Voor een van de meest geweldige uitzichten ga je naar Lost In. Lost In ligt in de hoger gelegen wijk Principe Real. Het heeft een bijzondere, kleurrijke en beetje gekke inrichting. Ze hebben een gevarieerde kaart, waar lekkere gerechten tussen zitten maar ook een paar bijzondere combinaties. Maar waar je hier vooral voor naartoe moet is het super romantisch terras waar je een drankje kunt drinken met uitzicht op de verlichte stad.

WebsiteRua Dom Pedro V Nº56-D, Lissabon

Nicolau – Lissabon

Een heel bekende hotspots in Lissabon is Nicolau. Op allerlei blogs lees je erover, dus ook deze hotspots stond op onze lijst. Nicolau zit niet al te ver lopen van de winkelstraten. Het is hip en fotogeniek ingericht, met een leuk terras.

We zijn hier op onze laatste dag heen gegaan voor de brunch. Ze hebben een uitgebreid brunch menu voor 14 euro, waarbij je kan kiezen uit: een pancake, yoghurt bowl of Chia pudding, verse jus, avocado toast of gerookte zalm toast en koffie of thee. Heel wat dus, maar ik vond het eerlijk gezegd een klein beetje tegenvallen. Ook de bediening is wat gehaast, dus als je kunt kiezen zou ik eerder naar Heim of Janis gaan.

Nicolau heeft ook nog een zusje, Amelia, en broertje, Basilio.

WebsiteRua de São Nicolau, Lissabon

Hitspots Lissabon - nicolauCitytrip Lissabon

Bezoek Bairro Alto – by night

Van iedereen had ik gehoord dat Bairro Alto zo’n leuke wijk was, dus ik had de BF overtuigd om er midden op de snikhete dag heen te wandelen. “Ik weet een heel leuk wijkje”, hoor ik mezelf zeggen terwijl ik “Bairro Alto” intoets op Google Maps.

Twee tips voor als je naar Bairro Alto gaat:

  1. Toets nooit “Bairro Alto” in op Google Maps, want dan word je naar het middelste punt van de wijk geleid en kom je uit bij een hofje met vuilnisbakken haha.
  2. Ga er nooit overdag heen. Overdag is alles dicht. Lege straten. Geen gezellige terrasjes. De wijk lijkt wel te slapen.

Oh, oh, wat heb ik de grap over “die leuke wijk” vaak moeten aanhoren. Gelukkig zijn we er ’s avonds terug gegaan en toen was het een en al bruisend nachtleven, elke straat vol met terrasjes en non stop happy hour.

Zie hier een before en after foto (toevallig kwamen we precies dezelfde plek ’s avonds weer tegen):

Hotspots Lissabon - Bairro AltoHotspots Lissabon - Bairro Alto

Dagtrip naar Sintra

Tot slot: Sintra!

Als je in Lissabon bent, bezoek dan écht een dag aan Sintra. Sintra wordt ook wel het Sprookje van Lissabon genoemd. Het ligt net buiten Lissabon en is echt prachtig. Het doet me denken aan vroegere prinsessensprookjes. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.

Verspreid over heel Sintra liggen verschillende kastelen, paleizen en tuinen. Op de kastelen kun je een Rapunzel foto maken. Ook vind je in de tuinen enorme Monstera’s, zo mooi (en jaloersmakend vergeleken met die bij je thuis haha).

Je kunt er de hele dag rondwandelen. Het is eigenlijk te veel om over te schrijven, dus lees vooral even deze blog mocht je een dagtrip naar Sintra op de planning hebben. Bekijk ook deze blog voor nog meer prachtige foto’s en tips voor Sintra.

Wij hebben er een klein stukje van gezien, dus een volgende keer wil ik zeker nog eens terug.

Heb jij nog tips?

Zo, dit was mijn lijstje met favoriete plekken en hotspots in Lissabon. Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd naar die van jou. Mocht je nog leuke tips hebben, laat het vooral weten in de comments (want wij gaan sowieso nog een keertje terug).

Hotspots Lissabon - bezoek SIntra Hotspots Lissabon - bezoek SIntra Hotspots Lissabon - bezoek SIntra