Hotspots Maastricht & Sittard

Hotspots Maastricht - Leuke plekken Maastricht

Maastricht, ook wel het Parijs van het Zuiden genoemd en dat snap ik best. Ben jij er wel eens geweest op stedentrip? Of misschien woon je wel in Maastricht?

Het is even een onderneming om er te komen, maar dan heb je ook wat. Als je in Maastricht bent, waan je je in het buitenland. Het voelt heel anders aan. Smalle straatjes met allerlei kleine boetiekjes, etalages vol lekkere taarten en broden en mooie eetwinkels.

Tijdens het Pinksterweekend mocht ik op uitnodiging van VVV Zuid Limburg en Maastricht Marketing een weekendje weg naar Maastricht. Het bezoek stond vooral in het teken van heel veel en vooral heel lekker eten. Het doel was om voor jullie de leukste hotspots en plekken in Maastricht te verkennen.

Heb je een weekendje Maastricht op de planning staan? Sla deze hotspots dan vooral niet over.Vrijdag

Op vrijdagavond vertrekken we richting het Zuiden. Vanaf Utrecht is het ruim twee uur met de trein, maar met poké bowls togo en een mini flesje wijn is dit goed vertoeven. We zouden heel wat verschillende plekken gaan bezoeken, dus op het station hebben we OV-fietsen gehuurd (super handig en goedkoop vervoer voor drie dagen).

Leuk hotel Maastricht: Hotel Dis MaastrichtLeuk hotel Maastricht: Hotel Dis MaastrichtLeuk hotel Maastricht: Hotel Dis MaastrichtLeuk hotel Maastricht: Hotel Dis Maastricht

Hotel Dis – Maastricht

De eerste nacht slapen we in Hotel Dis. Hotel Dis ligt middenin Maastricht, maar echt in een oase van rust. Hotel Dis is gelegen in het historische Jekerkwartier vlakbij het Onze Lieve Vrouweplein, Vrijthof en het stadspark.

Hotel Dis bestaat al 23 jaar, maar wordt sinds begin dit jaar gerund door Dirk. Dirk vertelt enthousiast over de geschiedenis van het hotel. Het is een klein hotel, dus vanaf 17 uur is de receptie gesloten, maar later aankomen is geen enkel probleem. Je krijgt de code van het kluisje bij de voordeur en daar hangt de sleutel voor je klaar.

Hotel Dis is een galerie hotel wat betekent dat het hotel vol kunst hangt. De kunst in de galerij wisselt elk kwartaal. Het is een oud gebouw en elke ruimte is anders. Om deze reden zijn ook alle kamers anders ingericht. Op de website kun je de verschillende kamers bekijken en kiezen waar jij het liefst slaapt. Wij sliepen in “kamer 2” (die kun je hier bekijken). De lichte kamer met hoog plafond en grote ramen ligt op de eerste verdieping aan de achterkant van het hotel met uitzicht op de binnentuin.

Als je op zoek bent naar een speciale en leuke plek om te slapen dan is Hotel Dis een aanrader. De eigenaar is ontzettend aardig en het ligt op maar 5-10 minuutjes fietsen van het station. Wat ik heel bijzonder vond is dat het er zo ontzettend stil en rustig was, terwijl je op een paar minuten lopen van het centrum af zit. Wij hebben er heerlijk geslapen en de volgende ochtend kun je voor 15 euro aanschuiven aan het ontbijt buffet, dat geserveerd wordt in de galerij.

Hotel Dis
Tafelstraat 28 Maastricht

Zaterdag

Op zaterdagochtend na het ontbijt gaan we eerst Sittard verkennen. Sittard, een van de oudste plaatsen van Nederland, ligt vlakbij Maastricht. Met 15 minuten met de trein ben je er al. Vanaf het station loop je zo het kleine centrum in.

Kop Sittard - Hotspots SittardKop Sittard - Hotspots SittardKop Sittard - Hotspots SittardKop Sittard - Hotspots Sittard

Kop – Sittard

We beginnen onze ochtend met koffie en iets lekkers bij Kop. Kop is een combinatie van kapper en café. De eigenaren Romy en Bram zijn een jong stel waarbij Romy de bar doet en Bram knipt en kleurt. De sfeer is heel gezellig en ontspannen. We zijn er niet naar de kapper geweest, maar hebben wel een heerlijk kopje koffie én taartjes op.

Kop is dé hotspot in Sittard voor ontbijt (dit kan er namelijk de hele dag). Ze hebben allerlei hippe dingen die ik niet meteen in Sittard zou verwachten. Ze hebben er geweldig uitziende smoothie bowls, pancakes en natuurlijk een Frans ontbijt met croissantje.

Mocht je dus toevallig een keertje in Sittard zijn of zin hebben om even Maastricht uit te gaan, ga dan vooral langs bij Kop. De oreo cheesecake en vegan noten dadeltaart zijn aanraders.

Kop
Begijnenhofstraat 3 
Sittard

Hotspots Maastricht & SittardCoffee Mundo - Hotspots SittardCoffee Mundo - Hotspots SittardCoffee Mundo - Hotspots Sittard

Coffee Mundo the Library – Sittard

Na een kleine stadswandeling gaan we lunchen bij Coffee Mundo the Library. Er zitten twee locaties van Coffee Mundo in Sittard en locatie the Library is gelegen aan de bibliotheek. Bij Coffee Mundo zijn ze gespecialiseerd in koffie. Je kunt er verschillende soorten koffie drinken, maar allemaal zijn ze gemaakt van 100% Arabica koffiebonen. Je kunt kiezen uit koffiebonen uit Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Azië.

Bij Coffee Mundo kun je zitten met de krant en laptop aan de grote tafel of aan een van de kleine tafeltjes.

Naast lekkere koffie, kun je er ook lekker lunchen of neem een taartje. Ze hebben cheesecake, red velvet en nog veel meer lekkers. Voor lunch hebben ze lekkere broodjes, toast met avocado, zalm en gepocheerd ei, soepen en salades.

Coffee Mundo 
Ligne 6 Sittard
of

Markt 3 Sittard

Meesters in Wijn - Hotspots MaastrichtMeesters in Wijn - Hotspots MaastrichtMeesters in Wijn - Hotspots MaastrichtMeesters in Wijn - Hotspots Maastricht

Meesters in Wijn – Maastricht

Na de lunch keren we langzaam terug richting Maastricht. Rond 16 uur is het borreltijd. Hiervoor gaan we naar Meesters in Wijn waar we heel gastvrij ontvangen worden. Ook hier spat de passie er weer vanaf.

Als je een lekker glas wijn wilt drinken dan is dit echt dé place to be. Meesters in Wijn is een wijnbar en wijnwinkel in één. Het ligt in een rustig straatje middenin Maastricht.  Meesters in Wijn heeft een klein terras, dus als je geluk hebt kun je lekker buiten zitten, maar anders is binnen ook goed vertoeven.

Meesters in Wijn is gezellig ingericht met verschillende soorten tafeltjes. Achterin is een gedeelte met een schoolbord waarin ook “wijnlessen” worden gegeven. De wijnkaart is een schoolschrift, zo eentje waar je vroeger op de basisschool netjes in leerde schrijven.

In totaal proeven we allerlei verschillende wijnen met elk een eigen verhaal. Als je wilt hebben ze bij de wijnen ook bijpassende gerechtjes om te borrelen. We beginnen met oesters, een super lekkere aspergesoep, krijgen steak tartaar geserveerd en kalfswang (de specialiteit bij Meesters in Wijn).

Bij Meesters in Wijn serveren ze alle wijnen per glas. Het leuke vind ik dat je elke wijn ook kan kopen, dus als je iets lekkers gevonden hebt, kan je het gelijk meenemen naar huis. Wij gingen naar huis met een fles Sancerre en een fles Tempranillo.

Dus zin in een leuke plek om te borrelen en vooral een goed glas wijn? Ga dan vooral even langs bij Meesters in Wijn.

Meesters in Wijn
St. Pieterstraat Maastricht

Sjiek Kookpunt - Hotspots Maastricht Sjiek Kookpunt - Hotspots Maastricht

Sjiek Kookpunt – Maastricht

’s Avonds eten we bij Sjiek Kookpunt. Sjiek Kookpunt is een heus begrip in Maastricht en hadden we al van meerdere mensen aangeraden gekregen. Als je binnenloopt voel je je gelijk thuis. Het ruikt er naar Italië en je krijgt gelijk het idee dat je hier heerlijk gaat eten.

Het restaurant is knus ingericht. Aan de muren hangen allerlei foto’s en naast de tafeltjes vind je een muur vol met wijnen en allerlei andere Italiaanse producten. Leuk aan Sjiek Kookpunt is dat het een restaurant en kleine winkel in een is. Veel van de producten die gebruikt worden kun je ook kopen en zijn ook nog eens zelfgemaakt, zoals tapenades, pesto’s en verse pasta.

Ook bij Sjiek Kookpunt is het een en al passie. De kaart van Sjiek Kookpunt is Italiaans georiënteerd. Denk aan: antipasti, burrata met tomaten, versgemaakte pasta en ossobucco. Als toetje hebben ze er natuurlijk tiramisu en panna cotta. Vooraf delen we de gamba’s en witte asperges met truffel en als hoofdgerecht gaan we voor twee verschillende versgemaakte pasta’s. En als toetje een scropino en natuurlijk kaasplankje. De eigenaar Frans heeft bij elk gerecht een lekkere bijpassende wijn voor ons uitgezocht.

Sjiek Kookpunt is echt een leuke plek als je gezellig en goed wilt eten. De sfeer is er gezellig druk en informeel. Je kunt niet reserveren, dus misschien is het even wachten op een tafeltje maar dat is zeker de moeite waard.

Als je een leuke en gezellige plek zoekt om te eten dan is Sjiek Kookpunt een aanrader. Bij Sjiek Kookpunt kun je ook terecht voor de lunch.

Sjiek Kookpunt
Hoogbrugstraat 15 Maastricht

Hotspots MaastrichtMarina Maastricht - Hotspots MaastrichtMarina Maastricht - Hotspots MaastrichtMarina Maastricht - Hotspots Maastricht

Maastricht Marina – Maastricht

De tweede nacht slapen we op een geweldig leuke en bijzondere locatie, namelijk op het water in een zogenaamde boot lodge! Op ongeveer 10-15 minuten fietsen van het centrum van Maastricht ligt een ruime jachthaven genaamd Maastricht Marina. We worden erg vriendelijk ontvangen door Katinka die ons alle ins en outs van de boot lodge uit legt.

De boot lodge waar we in slapen is een soort klein huisje op het water. Het lijkt op een mini woonboot. Het handig ingerichte boothuisje heeft een slaapgedeelte, kleine woonkamer met keukentje en buiten een terras.

Het was erg leuk om een nachtje op het water te slapen. De boot beweegt wel degelijk, maar je wordt niet zeeziek. Wij hebben er heerlijk geslapen en de volgende ochtend word je wakker met uitzicht op de haven. Wij hadden erg geluk met het weer, dus wij konden ontbijten in de stralende zon op ons terras aan het water.

Als je een keer iets anders wilt (en niet midden in het centrum hoeft te zitten) dan is slapen op het water een unieke ervaring. Wij hebben helaas niet de buurt kunnen verkennen, maar volgens mij kun je er prachtig wandelen en fietsen. De fietstocht vanaf het centrum van Maastricht de haven is langs een heel mooi natuurgebied. Het is er oase aan rust. Wij hadden er graag een paar dagen langer doorgebracht.

Maastricht Marina
Hoogbrugstraat 15 Maastricht

Zondag

Restaurant 55 - Hotspots MaastrichtRestaurant 55 - Hotspots MaastrichtRestaurant 55 - Hotspots MaastrichtRestaurant 55 - Hotspots MaastrichtRestaurant 55 - Hotspots Maastricht

Restaurant 55 – Maastricht

Na het ontbijt fietsen we langzaam terug richting Maastricht voor de laatste hotspot: Restaurant 55. Bij Restaurant 55 zijn we ’s middags uitgenodigd voor een driegangenlunch. We hebben geluk met het mooie weer en kunnen aan een van de drie tafeltjes buiten plaatsnemen. Je zit er gezellig in een rustig winkelstraatje middenin het centrum.

De eigenaar Martijn is ontzettend gepassioneerd en vertelt dat hij samen met een vriend die in de keuken staat het restaurant runt. Zijn vriendin verzorgt de wijnen. Elke dag bedenken ze samen het menu voor de volgende dag. Ze hebben er dagelijks een wisselend menu.

Oh, wat is het eten hier geweldig! Elk bord ligt vol met allerlei mooie rolletjes, schuimpjes, geleiblokjes en krokante maar niet op een overdreven manier.

Om erin te komen starten we met een aperitief met perzik. We beginnen gelijk spectaculair met oesters op dry ice wat echt een geweldig stomend en rokend effect geeft. Daarna volgen makreel met pinda en kokos, tongschar met asperges, artisjokken en tuinbonen en als dessert rabarbermousse met yoghurt en vanille. We hebben echt ontzettend lekker gegeten!

Lunchen (en zo denk ik ook dineren) bij Restaurant 55 kan ik echt aanraden! Neem er vooral een wijnarrangement bij, want ook de wijnen zijn er geweldig en worden geserveerd met een leuk, enthousiast verhaaltje.

Wil je dus ietsje chiquer, maar niet té? Ga dan naar Restaurant 55. Het driegangenlunch menu kost 29 euro en een driegangendiner 37 euro (inclusief wijn, water en koffie 55 euro).

Wij gaan er zeker nog eens terug voor een diner (en dan het liefst de zes gangen)!

Restaurant 55
Heggenstraat 3A Maastricht

Heb jij nog leuke tips voor Maastricht?

Zo, dit was mijn lijst hotspots en leuke plekken in Maastricht, maar ik geloof dat er nog heel veel meer is. Wat zijn jouw favoriete plekken in Maastricht?

Disclaimer: dit artikel is geschreven in samenwerking met VVV Zuid-Limburg en Marketing Maastricht.