Op stedentrip naar Mons (Bergen)
Ben je op zoek naar een leuke bestemming voor een weekendje weg met de auto op rijafstand van Nederland? Of ga je binnenkort naar Wallonië? Lees dan vandaag mijn blog waarin ik alle leuke hotspots van Mons (Bergen) en omgeving op een rijtje zet.
Begin november stond er op uitnodiging van Visit Mons een stedentrip naar Mons (Bergen) op onze planning. In Vlamingen staat Mons beter bekend als Bergen en de Walen noemen Bergen Mons. Mons ligt op zo’n 2,5-3 uur rijden van Nederland. Het is een kleine stad en door de schattige, rood gekleurde huizen en Franssprekende mensen heb je het idee dat je ver van huis bent. Het was een druilerig, onstuimig herfstweekend, maar ondanks de buien, was het super leuk.
Ik ben altijd wel op zoek naar plekken die op rijafstand zijn, maar waar je wel een buitenlands gevoel hebt, zoals Lille en Gent, maar ook Maastricht vind ik in dit rijtje passen. Mons is er ook zo eentje. Ben jij er wel eens geweest? En weet jij nog leuke plekken niet te ver van huis?
Hieronder vind je al mijn favoriete hotspots, leuke plekken en bezienswaardigheden van Mons en omgeving.
Wie mij op Instagram volgt, heeft ons weekendje weg al in de stories kunnen volgen. De story over Mons staat op mijn profiel opgeslagen in de highlights. Klik hier om onze hele story terug te kijken.
Overnachten (hotel) in Mons
Wij slapen in het Van der Valk Congres Hotel. Aangezien deze Van der Valk tevens een congreshotel is, heeft het een ideale ligging. Het hotel ligt pal naast het treinstation – op 10 minuten lopen van het centrum. Via een voetgangersbrug wandel je zo over het spoor de stad in. Ook een pré: je kunt de auto er gratis parkeren.
We hebben een prachtig, ruime kamer mét kingsize bed en bad met bubbels. Een goed bed vind ik altijd belangrijk in een hotel en we hebben er heerlijk, rustig geslapen. Er liggen een badjas en slippers voor je klaar. De “Spa & Wellness” bij dit hotel is eigenlijk vooral een saunacabine, maar met je eigen bad met bubbelfunctie heb je dit ook niet nodig.
Beneden is een restaurant met bar, waar je ’s ochtends ook het ontbijtbuffet vindt – één van de leukste dingen aan hotels vind ik. Ze hebben er alles wat je kan bedenken. Vers brood, Belgische vleeswaren en Franse kazen, huisgemaakte granola, vers fruit, donuts en er is zelfs een pancakemachine.
Het hotel is een goede uitvalsbasis als je de stad wilt verkennen en alles is op loopafstand – een aanrader voor een weekendje weg naar Mons.
Website
Adres: Avenue Mélina Mercouri 7, 7000 Mons
Lunch bij Season’s Mons
Bij Season’s Mons kun je terecht voor (zelf samengestelde) salades, soepen, sandwiches en quiches. Ik ga voor een grote salade met geitenkaas en mijn vriend neemt het menu: een Aziatische salade, soepje én baobun. Daarbij drinken we een huisgemaakte limonade.
Als je zin hebt in een gezonde lunch, dan ben je hier aan het juiste adres. Je vindt Season’s Mons op de hoek van het beroemde, gekleurde straatje Rue des Fripiers (sowieso leuk om daar even een foto te maken).
Website
Adres: Rue Notre Dame 2, 7000 Mons
Bloemenmarkt op de Grote Markt
Na onze lunch wandelen we door naar de Grote Markt (Grand-Place de Mons). Hier vind je elke vrijdagochtend een bloemenmarkt van 8 tot 14 uur. Vanwege de regen is de bloemenmarkt al wat eerder afgebouwd, dus helaas hebben we die net gemist. Op de Grand Place vind je ook het stadhuis wat je kan bewonderen. Verder is het plein omringt met allerlei gezellige cafeetjes, wat denk ik vooral op zonnige dagen een leuke plek is om te zitten.
Adres: Grand Place de Mons, 7000 Mons
Het Belfort
We wandelen door bergop naar het Belfort van Mons. Het Belfort is een Middeleeuwse toren zoals je die veel ziet in België. Het Belfort van Mons staat sinds 1999 op de UNESCO werelderfgoedlijst en valt op vanwege de architectuur. Het is namelijk het enige Belfort in barokstijl in België.
De toren is bijna 87 meter hoog. Vanaf het Belfort heb je dan ook een goed uitzicht over de stad. Je kunt de toren bezoeken en met de lift naar boven. Tijdens ons bezoek wordt de toren gerenoveerd, waardoor je niet helemaal naar de top kunt. Wel leuk voor een uitzicht over de stad.
Adres: Belfort Mons (gewoon de bordjes volgen)
Bezoek de Collegiale Kerk
We nemen een kijkje binnen in de collegiale Sint Waltrudiskerk. De kerk heeft een bijzondere buitenkant, maar ook van binnen is het een bezoekje waard om even de rust in je op te nemen onder de adembenemende glas-in-lood ramen.
Adres: Place du Chapitre, 7000 Mons
Streekproductenmarkt in Dour
’s Avonds brengen we een bezoek aan de streekproductenmarkt in Dour. De markt genaamd Marché Saveurs et Terroir is een ware hotspot voor de inwoners van Dour en omgeving. De markt zelf is niet zo groot, maar ondanks dat ontzettend druk bezocht.
Je vindt er verschillende kraampjes met streekproducten, waaronder quiches, gevulde slakken, pompoenen, streekbier, olijven en gaufre gourmands (een soort stroopwafels), maar ook zelfgemaakte zeep en bruisballen voor in bad. Naast de markt vind je een soort van cafetaria (wat me doet denken aan een sportkantine) waar je een grote fles Belgisch bier of fles wijn kunt bestellen. Je betaalt statiegeld voor het glas, wat je daarna weer kunt inwisselen. Vervolgens mag je je net gekochte eten van de markt hier opeten onder het genot van je drankje.
Het is echt een ware happening zo op de vrijdagavond. Hele gezinnen en vriendengroepen komen hier samen. Omdat we aan de vroege kant zijn, weten we een plekje aan een tafel te bemachtigen. Het is leuk om zo onder de locals te zitten. We bestellen een Sarazen en Cuvée des Jonquilles.
Je vindt de markt van maart t/m november elke eerste vrijdag van de maand op wisselende locaties in de streek. Kijk op de website om te zien waar en wanneer de markt plaatsvindt.
Uiteten bij Le Noir Bonnet (Saint-Ghislain)
Na de markt gaan we uiteten bij Le Noir Bonnet in het dorpje Saint-Ghislain. Le Noir Bonnet is een gezellig restaurant waar ze met streekproducten koken. Hier bestel je dan ook gerechten uit de regio.
We bestellen vooraf de “petit gris de kain” (slakken) en “croquettes de fromage“. Als hoofdgerecht gaan we voor de “Steak a la Belge”: een steak van runderen uit de regio met enorm bord friet en lekkere mayonaise erbij. Met daarnaast de vriendelijke bediening en aardige eigenaren Alicia en Ismael, is dit echt een leuke plek om te eten.
Website
Adres: Rue de Chièvres 291, 7332 Sirault
Knooppunten fietsroute met Vhello.be
Zaterdags halen we onze elektrische fietsen op bij het VVV-kantoor van Visit Mons aan de Grand Place. Het plan is om via een knooppuntenroute van ongeveer 21 km naar de wijngaard het domein Chant d’Eole te fietsen. Het heeft de afgelopen dagen geregend, maar de voorspelling voor die zaterdag is redelijk, dus we besluiten – als echte Hollanders – om het erop te wagen.
De fietsroute begint erg leuk, door de straten van Mons, maar al gauw wordt duidelijk dat de route ook paden bevat die – mede door de heftige regenbuien van de afgelopen dagen – niet begaanbaar zijn. Ook lijkt het knooppunten netwerk nog niet helemaal te kloppen, dus door middel van Google Maps komen we uiteindelijk aan op onze eindbestemming.
Het knooppuntennetwerk van Vhello.be is een leuk idee, maar in de praktijk nog niet helemaal haalbaar. Als de fietspaden beter worden aangelegd, dan lijkt het me iets dat in de toekomst heel leuk is om te doen. Ik denk ook dat de route in de zomer heel mooi is, maar als het onlangs geregend heeft zou ik het niet aanraden.
Website voor de (elektrische) fietsverhuur bij Visit Mons
Bezoek aan wijngaard Domein Chant d’Eole
Net buiten Mons vind je de wijngaard Domaine du Chant d’Eole. De wijngaard is opgericht door de Belgische wijnboer Filip Remue – een wijnboer uit de Franse Champagnestreek – en de familie Ewbank die eigenaar zijn van het stuk land. Filip Remue werkte 25 jaar als wijnboer in de champagnestreek, maar verhuisde terug naar België. Eenmaal in België was hij op zoek naar een stuk grond om zijn druiven te verbouwen. Zo kwam hij bij de familie Ewbank uit. Uit deze samenwerking ontstond het Domaine du Chant d’Eole, wat letterlijk betekent: ‘aan de voet van de windmolens’.
De wijn die Filip Remue nu maakt, mag je officieel geen champagne noemen, maar Brut (want dat mag alleen als het uit de champagnestreek komt). Maar Filip heeft natuurlijk wel alle geheimen vanuit Frankrijk meegenomen. De Belgen noemen de Brut schuimwijn, wat ik weer zo’n leuke typische Belgische benaming voor iets vind.
We krijgen een rondleiding van druif tot Brut. Wist je dat dit proces ongeveer 2 jaar duurt? Uiteindelijk mogen we de schuimwijn natuurlijk ook proeven en deze is echt zo lekker! Misschien wel de lekkerste schuimwijn die ik ooit op heb, maar dat is ook niet gek want een van de Bruts van Chant d’Eole won dit jaar de eerste prijs uit 730 mousserende wijnen vanuit over de hele wereld.
Vanwege deze prijs is de wijn uit het jaar 2019 helemaal uitverkocht, en moet je voor 2020 een voorbestelling plaatsen. Mocht je nog ergens een fles spotten of in de buurt van Mons zijn, breng dan zeker een bezoekje aan deze wijngaard. Probeer dan ook een flesje schuimwijn te bemachtigen!
Website
Adres: Grand Route 58, 7040 Quévy-le-Grand
Lunch bij Coco Mango (Mons)
Na ons fietsavontuur is het tijd voor een lunch bij Coco Mango. Bij Coco Mango ben je op de juiste plek als je zin hebt in een detox proof ontbijt of lunch.
Ze hebben er prachtig opgemaakte smoothie bowls met allerlei verschillende toppings. Ook hebben ze chia pudding, gezonde lunchgerechten zoals een buddha bowl, cashew toast of avocado toast. De toonbank staat vol met allerlei lekkers, zoals brownies en peanuts butter cookies.
Kortom: zin in goede koffie en een gezond, uitgebreid ontbijt of healthy lunch? Breng dan vooral een bezoek aan Coco Mango.
Website
Adres: Rue des Fripiers, 7000 Mons
Beer & Walk rondleiding (Mons)
In de namiddag doen we mee met een Beer & Walk rondleiding door de stad. We wandelen in een groep langs een aantal leuke plekken waar we typische biertjes uit Mons te proeven. De rondleiding wordt georganiseerd vanuit Visit Mons ter ere van de jaarlijkse Beer Challenge. Mons telde ooit namelijk 11 brouwerijen die ondertussen zijn verdwenen, maar een aantal nieuwe brouwerijen zijn terug gekomen.
Onze eerste stop is Mosaic: een winkel slash barretje met allerlei lokale producten. We drinken bier genaamd ‘113’ van Brasserie 113 dat lokaal is gebrouwen door de buurman een paar deuren verderop. Bij Mosaic kun je allerlei lokale biertjes, vleeswaren en kazen kopen en achterin het pand heb je een soort huiskamer waar je kunt zitten. De eigenaar is ontzettend aardig en vertelt je graag meer over alles wat hij verkoopt.
Bij Le Quartier Latin proeven we bier van La Montoise. La Montoise is een brouwerij die opnieuw biertjes brouwt voor de inwoners van Mons. We proeven drie soorten: het blonde bier, nummer 5 en de Trinité. Alle drie super lekker met karakter!
De Beer & Walk werd echt in die week georganiseerd, maar ga vooral bij Visit Mons langs om te informeren of er andere rondleidingen worden georganiseerd.
Informatie over de Beer & Walk rondleiding vind je hier.
Uiteten bij Icook (Mons)
De laatste avond zijn we uitgenodigd bi Icook in Mons waar de chef Jean Philippe Watteyne (bekend van de Belgische Top Chef) in de keuken staat. Jean Philippe heeft inmiddels drie restaurants geopend, waarvan twee in Mons en eentje in Brussel en is een heus begrip in Mons.
Icook is naast restaurant ook een Bed & Breakfast met vier unieke kamers. Doordat het ook een B&B is, bel je bij de voordeur aan. Hierdoor heb je gelijk een huiselijk gevoel.
Bij Icook kun je kiezen uit 3, 5 of 7 gangen. Het menu is een verrassing. Wij gaan voor het 5-gangenmenu. Als pré starter krijgen witvis met een 63-graden ei, gele en rode biet en witlof in koffie – een hele bijzonder combi. Het voorgerecht is coquilles met mais, witte asperges en een rozijnensaus. Het hoofd is wilde eend met drie soorten kool. Tot slot krijgen we twee desserts: gefrituurde banaan met room en een stoofpeertje met prachtig chocoladeomhulsel. We sluiten af met koffie en allerlei lekkere gebakjes.
Het eten is echt heel erg lekker en wordt ook prachtig opgediend, met allerlei krokantjes en schuimpjes. Ook de sfeer is gezellig en huiselijk, maar toch ook wel chique. Als je op zoek bent naar een bijzondere culinaire eet-ervaring in Mons of iets te vieren hebt, dan ben je bij Icook aan het juiste adres.
Website
Adres: Avenue Reine Astrid 31, 7000 Mons
Cocktails drinken in Mons
Mons kent ook een gezellig nachtleven met allerlei bars en cafeetjes. Op de Grote Markt staat ’s avonds zelfs een kraampje waar ze escargots verkopen (dat is weer eens wat anders dan een frietje kapsalon na het uitgaan).
Wij waren al helemaal voldaan na de hele dag, dus we hadden geen puf meer voor een drankje, maar we kregen de volgende plekken aangeraden voor een cocktail: Mood Bar, Citizen Fox, Aroma of Hype Bar Lounge.
Mocht jij wel gaan (of al eens zijn geweest), laat dan vooral weten of het leuk was!
De zondagse bloemenmarkt
Voordat we op huis aan gaan, brengen we nog een bezoek aan de bekende bloemenmarkt in Mons. Elke zondagochtend van 8 tot 14 uur vind je een grote bloemenmarkt in de stationswijk. De bloemenmarkt begint in de straat recht voor het treinstation, dus dit is eigenlijk niet te missen. Je vindt er mooie bossen bloemen, maar ook veel planten voor in de tuin.
Zeker een bezoekje waard als je op zondag in Mons bent!
Adres: Rue de Nimy 94, 7000 Mons
Brunch bij Pigalle Delice (Mons)
We sluiten het weekend af met een zondagse brunch bij Pigalle Delice. De knalroze, bloemige inrichting van Pigalle Delice is bijna net zo zoet als de gerechtjes op de kaart. Je vindt er een bloemenmuur (leuk voor je Insta foto’s).
Bij Pigalle Delice vind je eigenlijk wel alle klassiekers als het op brunchen aan komt: pancakes, wafels, mimosa’s, bagels, eieren met bacon. Pigalle Delice staat bekend om de bijzondere pancakes. Wat dacht je van pancakes met Oreo cookies, banana split pancakes of pancakes met M&M’s?
Wij gaan voor de pancakes met rood fruit en goudsnippers en de “bloody bagel” (vanwege Halloween) met daarbij een mimosa.
Website
Adres: Place Léopold, 7000 Mons
Ben jij wel eens in Mons of omgeving geweest?
Dit waren mijn tips, leuke plekken en hotspots voor Mons. Mocht jij nou ook al eens in Mons (of omgeving) zijn geweest, dan ben ik ook benieuwd wat jij ervan vond. En misschien heb je nog wel leuke andere aanraders?
Wij vonden Mons in ieder geval echt een aanrader voor een weekendje weg met de auto, omdat het op rijafstand is van Nederlands, maar je wel het idee hebt dat je echt in het buitenland bent.
Mocht je nog leuke aanvullingen hebben of naar aanleiding van deze blog iets bezoeken in Mons, laat het dan vooral weten in de comments!
Disclaimer: deze blogtrip werd georganiseerd door Visit Mons.
Lieve Maura, wat weer n leuk verslag en de prachtige foto’s laten zien wat een – voor ons onbekend – fraai stadje dit is. Ik denk dat Yvonne en ik er vast een keer terecht komen. Inderdaad op rijafstand met de ‘luxe wage’ xxx
Mooi hè! Ik had er niet zoveel voorstelling bij, maar het is echt een leuk stadje, ook zeker een aanrader voor jullie ja :-) leuk om dan in de zomer te gaan! X
Wat leuk! Ik kende het nog niet.
Ja echt leuk, aanrader!
Wat een prachtige foto’s!
Dankjewel Saskia!
Mooi, uitgebreid verslag van een ietwat onbekende stad in België
Ziet er leuk uit!
Misschien ga ik hierheen om mijn 21e te vieren.
Leuke inspiratie! Wij gaan in augustus een weekendje naar Mons