HOTSPOTS UTRECHT: Carla’s / BYO / Vlaamsch Broodhuys

Carla’s Conditorie
Achter de Dom zit Carla’s Conditorie. Als je binnenstapt, vallen het roze behang, de antieke meubels en de mooi opgemaakte hapjes en zoetigheden die uitgestald staan in de vitrine meteen op. Op de kaart staan allerlei koffies, sappen en theesoorten. Opvallend zijn de ‘smushi’s’: een combinatie van sushi en Deens smörrebröd. Dit concept is nieuw in Nederland, maar in Kopenhagen schijnen smushi’s al een enorme hit te zijn. 

Als je zin hebt in een ontbijt of lunch met een Scandinavische twist dan moet je zeker een keer naar Carla’s gaan!

Carla’s Conditorie, Achter de Dom 6


BRING YOUR OWN
Wat ik ook een erg leuk concept vind en wat je nog niet zo veel ziet in Nederland is Bring Your Own (BYO). In Australië hangt op bijna ieder restaurantje ‘BYO’: hier mag je zelf een fles wijn mee brengen en betaal je alleen een paar dollar voor de glazen en de afwas. Wel moet je er natuurlijk wat eten. In Utrecht ken ik twee cafés waar ze dit concept ook hebben, maar dan met lunch: Bring Your Own Lunch. Als je een kopje koffie (of iets anders natuurlijk) drinkt, mag je je eigen lunch meenemen. 

Bij café de Zaak en bij café Flater geldt BYO. Dit komt goed uit, aangezien Bigoli om de hoek zit. Daar maken ze super lekkere Italiaanse broodjes voor een goede prijs. Wat dacht je van een ciabatta met bresaola, parmezaan en pinoli of mozzarella parmaham en pesto? Dus haal een broodje bij Bigoli en eet ‘m om de hoek op bij café de Zaak of Flater onder het genot van een kopje koffie. 

Café Flater, Oude Gracht 140
Bigoli, Schoutenstraat 7


Café de Zaak, Korte Minrebroederstraat 9Vlaamsch Broodhuys
Als je zin hebt om uitgebreid te ontbijten of een keer wat specialer te lunchen, ga dan naar het Vlaamsch Broodhuys. Ze hebben veel verschillende soorten belegde boterhammen, quiches en zoetigheden. Zelf kan ik altijd moeilijk kiezen als er veel lekkere dingen op de kaart staan, maar daar hebben ze een oplossing voor: met z’n tweeën een hartig plankje delen. Dan krijg je allerlei soorten beleg en boterhammen. Ook leuk: als je een lekker brood hebt gegeten, kun je het na de lunch kopen. 


Het Vlaamsch Broodhuys, Nachtegaalstraat 54