Iced frappé met de Barista

Recept Iced Frappé met de Nespresso Barista

’s Ochtends heb ik verschillende ochtendrituelen. Eentje die bij mij er standaard in zit is het weer checken. Vaak als ik nog in bed lig, open ik de weer app op mijn telefoon en aan de hand daarvan bepaal ik wat ik aan zal doen die dag, of ik een paraplu mee neem of nog erger: me inpak in driedelig regenpak.

Van regenbestendige kleding is de laatste maanden geen sprake meer geweest. De laatste tijd staan er vaak alleen maar zonnetjes.

Eigenlijk is het vanaf mei bijna non-stop warm, zonnig, soms zelfs buitensporig heet en droog. Zolang ik me kan herinneren is het nog nooit zo’n mooie zomer geweest.

Deze tropische temperaturen vragen natuurlijk om ijskoude drankjes. De ijsblokjes zijn bij mijn supermarkt om de hoek niet aan te slepen, dus om teleurstellingen van een leeg schap te voorkomen heb ik standaard zelfgemaakte ijsblokjes in de vriezer liggen. Drie bakjes vol, want er gaat behoorlijk wat ijs doorheen.

Eén van de dranken die ik met deze dagen ook het liefst ijskoud drink is koffie. Aangezien ik erg van koffie houd vind ik het leuk om nieuwe recepten en producten voor Nespresso te proberen.  Geheel passend bij de zomer is het thema dit keer: ijskoffie! Nespresso heeft weer een nieuwe fancy machine uitgebracht: de Barista Receptenmaker. Enne, die ging ik natuurlijk graag uitproberen. 

Voorheen hield ik het altijd simpel wat betreft ijskoffie. Een espresso met een scheut amandelmelk of kokosmelk en ijsblokjes, maar nu ik de Barista in huis heb maak ik een van de recepten die je met de Barista kunt maken.

IJskoffie maken met de Nespresso Barista

De Barista

Nu denk je misschien: huh, wat is een Barista? Dat zal ik eerst uitleggen. Met de Barista Receptenmaker kun je allerlei warme en koude koffierecepten maken. Van cappuccino tot iced frappé tot flat white. De Barista gebruik je naast een Nespresso machine die koffie zet, want koffie zetten kan de Barista niet.

De Barista kan melk opschuimen van verschillende diktes voor bijvoorbeeld cappuccino, een latte of een flat white. Naast alleen opschuimen, kan de Barista ook hele koffierecepten maken, zowel warm als koud.

De Barista klinkt als dé must have voor mensen die zelf – net als ik – geen held zijn in melkopschuimen, dus dit wilde ik graag proberen.

En werkt het?

Je kunt op twee manieren met de Barista aan de slag, namelijk met het bijgeleverde receptenboekje of met de app. In de app staan ook alle recepten die je kunt koppelen aan de Barista. Uit het receptenboekje heb ik de iced frappé gekozen.

Het is heel simpel: je doet de aangegeven hoeveelheid koffie, melk en ijsblokjes in de machine en drukt op het koffierecept dat je wilt hebben. Vervolgens gaat de Barista aan de slag. Eerst draait de menger langzaam rond en op het eind heel snel. Het schuim is een beetje te vergelijken met opgeklopt eiwit, heel romig en dik.

Belangrijk is dat je de juiste melk voor het recept gebruikt. In het recept wordt magere melk gebruikt, maar je kan ook goed sojamelk gebruiken. Amandelmelk werkt, net als bij warme koffies, minder goed om op te schuimen. Belangrijk is ook dat je de hoeveelheid koffie aanhoudt.

De machine is vervolgens makkelijk uit elkaar te halen en schoon te maken, wat ik ook altijd wel een pré vind want bij veel keukenapparaten is het altijd zoveel schoonmaak werk. Bij de Barista til je gewoon de schenkkan eruit en deze spoel je om.

Als je op zoek bent naar een super easy apparaat waarbij je met één druk op de knop allerlei soorten koffierecepten kunt maken (simpeler kan bijna niet) dan kan ik de Barista echt aanraden. Je hoeft er zelf geen Barista skills voor te hebben, dus dat is makkelijk.

Kan je daarna volop je aandacht richten op het oefenen van de latte art :-)

Dan hier nog het recept (hier heb je dus wel een Barista voor nodig).

Recept Iced Frappé met de Nespresso Barista

Iced Frappé

Ingrediënten voor één ijskoffie

40 ml espressokoffie van Nespresso
100 ml koude magere melk
1 ijsblokje (30 gram)

Bereidingswijze

Zet een espresso van 40 ml met de Nespresso machine. Schenk de koffie in het kannetje van de Barista Receptenmaker.

Als je wilt kun je suiker toevoegen, maar ik maakte de koffie zonder suiker.

Voeg de melk en het ijsblokje toe aan het kannetje.

Sluit het deksel, kies op het scherm ‘iced Frappé’ en druk op de startknop van de machine.

Serveer de ijskoffie in een mooi glas.

Recept Iced Frappé met de Nespresso Barista

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nespresso.