Frozen banana chocolade ijskoffie

Frozen banana ice coffee

Dit is mijn nieuwe verslaving: bevroren banaan. Ik pureer ze op allerlei manieren en met alles erdoorheen. Smoothies, ijsjes, ijskoffies. Met ander fruit, met yoghurt, met melk, met cacao, met kokos en met avocado.

Mijn bevroren bananen verslaving is sinds ik een krachtige blender heb flink toegenomen. Voorheen liep ik altijd te prutsen met een staafmixer en keukenmachine. Tegenwoordig maak ik ongeveer elke ochtend een smoothie van bevroren fruit. Meestal neem ik dus bevroren banaan, maar ook wel eens frambozen, mango of aardbeien.

In populaire termen worden gepureerde bevroren bananen ook wel banana soft serve genoemd. Doordat het fruit ijskoud is, wordt het in blender heel romig waardoor het op soft ijs lijkt. Voor een soft serve kun elk soort fruit gebruiken en er alles doorheen doen wat je lekker vindt. Als je er wat yoghurt of melk doorheen doet, krijg je meer een smoothie.

Sinds een paar maanden heb ik daarom maar standaard een grote bak in de vriezer met daarin een voorraad bevroren bananen. Op deze manier zit ik nooit zonder.

Afgelopen week in Kopenhagen (hier kun je trouwens mijn cityguide lezen) had ik elke dag zin in een romige ijskoffie. Ik had echte cravings, maar was niet op zoek naar een ijskoffie met slagroom en suiker. Sinds mijn detox probeer ik nog steeds zo min mogelijk suiker te eten, maar ijskoffie cravings en suikervrij gaan niet altijd samen. Als middenweg nam ik een ijskoffie met koffie, melk en ijsblokjes en een skinny versie bij de welbekende koffieketen. Beide ijskoffies smaakten niet zoals ik hoopte.

Koffie drink ik dus wel weer. Niet meer zoveel als voorheen en ook niet meer elke dag, maar op momenten dat ik er echt zin in heb.

En dat had ik: ijskoffie!

Eenmaal thuis besloot ik gelijk een goed romige ijskoffie te maken – zonder suiker en zonder zuivel – zodat ik deze geheel in stijl uit mijn nieuwe Kopenhaagse jar kon opdrinken.

Gelukkig lagen er dus nog wat bevroren bananen in de vriezer te wachten, want zonder bevroren banaan zitten kan soms best een ramp zijn.

Als je bijvoorbeeld zin hebt in ijskoffie.

En als je last hebt van ijs cravings, maar niet wil toegeven aan de ijssalon om de hoek bijvoorbeeld. Op zo’n moment moet je altijd bevroren fruit in huis hebben.

Of als je opeens zin hebt in een milkshake als ontbijt.

Op dat soort momenten is een voorraad bevroren bananen ook echt een uitkomst. Een smoothie van bevroren fruit lijkt namelijk enorm op een milkshake, maar dan gezond. Op die manier kun je dus met milkshake ontbijten zonder rotgevoel.

Reden nummer drie is dat als je veel rijp fruit over hebt je dit prima in kunt vriezen. Het is juist lekker als je de bananen goed rijp laat worden voor je ze invriest, daar wordt je ijs lekker zoet van.

Daarnaast is een smoothie van bevroren fruit heerlijk verkoelend, maar hij smaakt ook lekker met de regen hoor.

Tenslotte is je dagelijkse portie vitamine C in de vorm van een ijsje binnenkrijgen nooit verkeerd.

Oja, en nog een laatste ding: je kunt er echt alle soorten toppings overheen doen die je lekker vindt. Denk aan geraspte kokos voor een bounty strand effect of cacao als je chocoladedrang hebt. Of oreo koekjes in stukjes, als je er echt een feestje van wilt maken.

Mijn nieuwe favoriet is deze ijskoffie met bevroren banaan, gemalen amandelen en cacao. Oftewel: frozen banana chocolade ijskoffie.

Ontbijten met een gezonde romige ijskoffie die ook nog naar chocolade smaakt. Klinkt best goed toch? Zeker als je hem uit een leuke jar drinkt.

Wat is jouw favoriete bevroren banaan combi?

Geen zin in koffie maar wel in bevroren banaan? Maak dan deze frozen banana smoothie met pindakaas en aardbeien die ontzettend naar milkshake maakt of deze gezonde groene variant met avocado, gember en spinazie.

Frozen banana chocolate ice coffee

voor één groot glas

1 grote bevroren banaan
1 vers gezette espresso
150 ml amandelmelk of andere melk naar keuze
3 el amandelmeel (gemalen amandelen)
1 tl biologische cacao
leuk potje of jar

Leg eerst een voorraad bevroren bananen aan. Vries de bananen de avond van te voren in stukken (zonder schil!) in in een bak in de vriezer.

Doe alle ingrediënten in de blender of food processor en pureer tot een glad mengsel. Voeg eventueel nog wat extra melk toe als de ijskoffie te dik is.

Schenk de ijskoffie in een leuke jar en drink met een rietje. Lekker als ontbijt, verkoelend tussendoortje of als toetje.

Frozen banana chocolate ice coffee