Indiase linzencurry met rode linzen

Indiase curry met linzen

As we speak zit ik in Sri Lanka. Op het moment dat ik deze blogpost schrijf zit ik nog thuis in Nederland met de verwarming aan onder een dekentje en heb ik net deze Indiase curry met rode linzen gegeten.

Sri Lanka is dan geen India maar het ligt er wel dichtbij. Ik zet dus in op curry en hoop dat ik de afgelopen week heel veel van dit soort lekkere curry’s gegeten heb. Dat weet ik nog niet op het moment dat ik dit schrijf, maar als in wifi heb dan probeer ik een update hierover te geven.

12 december update: we hebben inderdaad al heel veel curry’s gegeten. Ik moet zeggen dat dahl er zelfs goed in gaat als ontbijt. Van de dahl heb ik het recept, dus die zal ik snel eens maken.

Voorheen maakte ik eigenlijk alleen maar Thaise curry’s tot ik eind deze zomer in Boedapest was. Je zou het misschien niet verwachten, maar daar at ik een van de lekkerste curry’s ooit. Het was een vadouvan curry met kip. Dit is een soort Franse interpretatie van een Indiase curry. En dat alles dan in Boedapest.

Vadouvan bestaat vaak uit kerrieblad, fenegriek, mosterdzaad, knoflook en komijn. Aangezien ze bij Dille & Kamille een enorme kruidenkast hebben, leek me het leuk om ook een curry te maken. Voor dit gerecht ging ik voor de garam masala. Een specerijenmix voor Indiase gerechten. In deze garam malasa zit kardemom, gember, kaneel, kerrie masala, koenjit, komijn, koriander, kruidnagel, peper zwart en venkelzaad. Een hele lijst dus.

Uiteindelijk maakte ik er deze Indiase linzencurry mee. Hij smaakt dan niet helemaal zoals de Vadouvan curry (dus naar een goed recept daarvoor ben ik nog op zoek), maar hij was wel heerlijk kruidig.

Eet de curry met naanbrood of rijst en natuurlijk heel veel koriander.

Indiase curry met linzen

Indiase curry met rode linzen

Ingrediënten voor 6 personen

scheut olijfolie
1 grote ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
3 cm gember, geschild en fijngesneden
versgemalen peper en zeezout
4 el Indiase garam masala (kardemom, gember, kaneel, kerrie masala, koenjit, komijn, koriander, kruidnagel, zwarte peper en venkelzaad)
1 blik tomatenblokjes à 400 gram
750 ml groentebouillon
250 gram gedroogde rode linzen
gedroogde chilipeper
1 blik kokosmelk (400 ml)
sap van 1 limoen
bosje koriander, de blaadjes
paar stengels bosui, in ringetjes
handje geroosterde noten, zoals amandelen of cashewnoten

Curry maken
Verhit olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Bak de ui een paar minuten zacht. Voeg de knoflook, gember, zeezout en specerijen toe. Roer met een houten lepel tot het begint te geuren. Voeg dan de tomaten uit blik toe.

Doe de linzen erbij en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en verlaag het vuur. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Voeg eventueel nog wat extra bouillon toe als de linzen het vocht hebben opgekomen.

Breng op smaak met zwarte peper en chili peper.

Doe nu de kokosmelk en het limoensap erbij en breng weer tot net aan de kook. Laat de curry weer even pruttelen zodat hij dikker wordt.

Schep de curry in kommen. Bestrooi met koriander, geroosterde amandelen en bosui.

Serveer met zelfgemaakt garlic butter naanbrood. Mijn recept vind je hier.

Indiase curry met linzen