Indiase linzencurry met rode linzen

Indiase curry met linzen

Indiase curry met linzen

As we speak zit ik in Sri Lanka. Op het moment dat ik deze blogpost schrijf zit ik nog thuis in Nederland met de verwarming aan onder een dekentje en heb ik net deze Indiase curry met rode linzen gegeten.

Sri Lanka is dan geen India maar het ligt er wel dichtbij. Ik zet dus in op curry en hoop dat ik de afgelopen week heel veel van dit soort lekkere curry’s gegeten heb. Dat weet ik nog niet op het moment dat ik dit schrijf, maar als in wifi heb dan probeer ik een update hierover te geven.

12 december update: we hebben inderdaad al heel veel curry’s gegeten. Ik moet zeggen dat dahl er zelfs goed in gaat als ontbijt. Van de dahl heb ik het recept, dus die zal ik snel eens maken.

Voorheen maakte ik eigenlijk alleen maar Thaise curry’s tot ik eind deze zomer in Boedapest was. Je zou het misschien niet verwachten, maar daar at ik een van de lekkerste curry’s ooit. Het was een vadouvan curry met kip. Dit is een soort Franse interpretatie van een Indiase curry. En dat alles dan in Boedapest.

Vadouvan bestaat vaak uit kerrieblad, fenegriek, mosterdzaad, knoflook en komijn. Aangezien ze bij Dille & Kamille een enorme kruidenkast hebben, leek me het leuk om ook een curry te maken. Voor dit gerecht ging ik voor de garam masala. Een specerijenmix voor Indiase gerechten. In deze garam malasa zit kardemom, gember, kaneel, kerrie masala, koenjit, komijn, koriander, kruidnagel, peper zwart en venkelzaad. Een hele lijst dus.

Uiteindelijk maakte ik er deze Indiase linzencurry mee. Hij smaakt dan niet helemaal zoals de Vadouvan curry (dus naar een goed recept daarvoor ben ik nog op zoek), maar hij was wel heerlijk kruidig.

Eet de curry met naanbrood of rijst en natuurlijk heel veel koriander.

Indiase curry met linzen

Indiase curry met rode linzen

Ingrediënten voor 6 personen

scheut olijfolie
1 grote ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
3 cm gember, geschild en fijngesneden
versgemalen peper en zeezout
4 el Indiase garam masala (kardemom, gember, kaneel, kerrie masala, koenjit, komijn, koriander, kruidnagel, zwarte peper en venkelzaad)
1 blik tomatenblokjes à 400 gram
750 ml groentebouillon
250 gram gedroogde rode linzen
gedroogde chilipeper
1 blik kokosmelk (400 ml)
sap van 1 limoen
bosje koriander, de blaadjes
paar stengels bosui, in ringetjes
handje geroosterde noten, zoals amandelen of cashewnoten

Curry maken
Verhit olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Bak de ui een paar minuten zacht. Voeg de knoflook, gember, zeezout en specerijen toe. Roer met een houten lepel tot het begint te geuren. Voeg dan de tomaten uit blik toe.

Doe de linzen erbij en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en verlaag het vuur. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Voeg eventueel nog wat extra bouillon toe als de linzen het vocht hebben opgekomen.

Breng op smaak met zwarte peper en chili peper.

Doe nu de kokosmelk en het limoensap erbij en breng weer tot net aan de kook. Laat de curry weer even pruttelen zodat hij dikker wordt.

Schep de curry in kommen. Bestrooi met koriander, geroosterde amandelen en bosui.

Indiase curry met linzen

64 Comments

 • Beantwoorden december 12, 2014

  Dina

  Woooaah heerlijk, geniet daar lekker in Sri Lanka Maura. Een update over Nederland: REGEN STORM EN HAGEL. Dus je mist echt niks. :) Ik ben gek op curry’s, mijn vriend kan ze heel goed maken.

  • Beantwoorden december 15, 2014

   Maura - YLT

   Haha aaah thanks voor de update! Toen ik het las vanuit Sri Lanka had ik wel een beetje medelijden hoor ;) ben nu weer thuis en het is wel wennen zeg met die kou en regen, bleh! Maar veel van dit soort curry’s maken ;)

  • Beantwoorden augustus 9, 2015

   Martin

   Hi,

   Ik kwam dit recept tegen en ben het dan ook gaan maken. Even een paar vraagjes:
   – Wat is de inhoud van de blik kokosmelk?
   – Moet de curry ook dik van structuur zijn

   Ik vraag dit omdat nadat ik de kokosmelk erbij had gedaan ( 400ml ) het een soepachtige substantie werd terwijl hij eerst dik was.

   Alvast bedankt.

   Gr,

   Martin

   • Beantwoorden augustus 20, 2015

    Maura - YLT

    Ha Martin,

    Ik voeg inderdaad ook 400 ml aan kokosmelk toe, maar laat hem dan nog even indikken (zoals op de foto, die substantie krijgt de curry dan). Anders kun je wat minder kokosmelk toevoegen als hij te dun wordt. Ik ga het gelijk even bij het recept erbij zetten.

    Kook ze :)!

 • Ziet er heerlijk uit!
  Geniet er nog van in Sri Lanka :).

 • Beantwoorden december 12, 2014

  Nicky

  Oeh, dat ziet er heerlijk uit! Ik zit momenteel in een garam masalafase en bak het bijna overal in mee, haha. Bloemkool, linzen, kouseband, aardappel.. Heb nooit eraan gedacht om kokosmelk toe te voegen en het echt als curry te eten, stom eigenlijk. Thanks voor de inspiratie! En nog viel spass in Sri Lanka!

  • Beantwoorden december 15, 2014

   Maura - YLT

   Haha dat is een leuke fase, zo lekkere specerijen altijd. Kouseband moet ik ook weer eens maken. Ja met kokosmelk erbij is echt heerlijk! En zo simpel :) heb je er mooi weer een receptje bij

 • Beantwoorden december 12, 2014

  Tessa

  Oh, dat ziet er echt heerlijk uit! Deze ga ik zeker maken aankomende week, ik ben gek op curry’s!

  • Beantwoorden december 15, 2014

   Maura - YLT

   Oeh leuk! Laat je weten hoe hij smaakt :)!

   • Beantwoorden december 19, 2014

    Tessa

    Nou, ik heb eindelijk de tijd gehad om de curry te maken en hij was heel erg lekker! We hebben er twee dagen heerlijk van gegeten, zoveel was het. Ik had alleen geen noten erbij gedaan en volgende keer doe ik dat zeker wel want ik miste toch wel een ‘bite’ erin. Een heel fijn recept!

    • Beantwoorden december 19, 2014

     Maura - YLT

     Dankjewel voor je berichtje! Heel leuk om te horen. Jaaa pfoe het wordt een flinke pan hè. Ja zelf houd ik ook wel van een bite dus vandaar de noten erbij. In Sri Lanka deden ze het zonder maar dan met chiapatti erbij, ook erg lekker.

 • Beantwoorden december 12, 2014

  Ellen

  Mmmm, ik hou van een lekkere curry. En de combinatie met de linzen is zo verwarmend en hartig. :)

 • Beantwoorden december 12, 2014

  Monique

  Wat een plaatje! Ziet er heerlijk uit, je ruikt het bijna

  • Beantwoorden december 15, 2014

   Maura - YLT

   Haha ja er zou eigenlijk een reukapplicatie moeten bestaan bij dit soort gerechten ;)

 • Beantwoorden december 12, 2014

  Karin

  Nu ik (eindelijk) een recept lees van curry ga ik hem zeker maken! Veel plezier in Sri Lanka!

 • Beantwoorden december 12, 2014

  Margot

  Wat maak je toch mooie foto’s!

 • Ziet er heerlijk uit! Ik hou van linzen en ik hou van curry. Wat wil je nog meer ;)! En enjoy Sri Lanka! Heel cool dat je daar bent!

 • Beantwoorden december 13, 2014

  Mille Pagine

  Yep, dit is precies zoals ik mijn lievelingseten klaarmaak :-) (behalve de amandelen bovenop dan)

  Fijne reis!

  • Beantwoorden december 15, 2014

   Maura - YLT

   Oeh leuk! Haha ja die amandelen boven op deden ze in Sri lanka inderdaad ook niet ;) maar ik zelf vind het wel lekker voor de crunchiness

 • Beantwoorden december 15, 2014

  anna

  Ik hoop dat het ook lekker is met groene linzen en zonder kokosmelk en met marokaanse kruiden. hahah ja ik heb niet alles in huis dus probeer ik het maar zo….

  spannend!

  • Beantwoorden december 15, 2014

   Maura - YLT

   Groene linzen en de kruiden zijn sowieso lekker en geen probleem! De kokosmelk maakt het wel echt lekker creamy, maar je kunt er ook wat yoghurt doorheen doen. Smakelijk! Laat je weten hoe ze smaken?

 • Beantwoorden december 22, 2014

  desiree

  Wil dit graag een keer maken. Lekker winters eten. Maar gaan hier echt 4 eetlepels garam masala in? Lijkt zo veel!

  • Beantwoorden december 23, 2014

   Maura - YLT

   Ja, heerlijk winters! Het klinkt inderdaad veel, maar je krijgt ook een enorme pan curry. Je kan ook eerst wat minder nemen en dan proeven, maar ik vind het lekker als er veel smaak aan zit!

 • Beantwoorden januari 5, 2015

  Carmen

  Gisteren deze curry gemaakt. Had ’s middags lange wandeling gemaakt en had echt behoefte aan iets warms en kruidigs en iets dat ik uit een kommetje kon eten :D
  Hij was super lekker, 4 eetlepels garam masala was perfect, niet te veel!
  En heb nog 4 porties ingevroren, super handig. Ook een goed budget recept als je de kruiden in huis hebt.

  De dag daarvoor heb ik trouwens je zoete aardappel met mais/bonensalde en die mole-saus gemaakt. Ben flink wat recepten aan het uittesten van je blog! En die was ook heerlijk, vooral de saus is super inderdaad :)

  • Beantwoorden januari 5, 2015

   Maura - YLT

   Oh wat een leuke reactie, dankjewel! Lekker is de curry hè? Na Sri Lanka had ik even genoeg curry’s, maar ga hem nu snel weer maken. Echt comfort food.

   Ahh, fijn dat de andere recepten ook zo in de smaak vielen :)

 • Beantwoorden januari 12, 2015

  Lot

  Hoi Maura, gister heb ik je curry uitgeprobeerd, hij is echt heerlijk! Dank voor het delen van dit fijne recept :).
  Ik heb twee vragen. Hoeveel kokosmelk voeg jij precies aan dit recept toe? En hoe ‘waterig’ maak jij je curry? Ben benieuwd!

  • Beantwoorden augustus 20, 2015

   Maura - YLT

   Ha Lot, sorry voor de late reactie maar ik zie je bericht net pas! Ik voeg 1 blik van 400 gram toe en laat hem dan nog even inkoken. Ik ga het even erbij zetten in het recept.

 • […] bieten-fetaburger met avocado en mango – quinoasalade met pompoen, feta en pompoenpitten – Indiase curry met rode linzen – zucchetti – gevulde […]

 • Beantwoorden januari 17, 2015

  Natalie

  Ik heb je Indiase curry net gemaakt, ,buiten dat het heerlijk ruikt, smaakt het ook lekker. Bedankt voor het recept.

 • Beantwoorden januari 18, 2015

  Giulietta

  Wooooow geweldige curry! De zespersoons hoeveelheid met z’n drietjes makkelijk opgegeten, zo lekker! Ovengroenten erbij geserveerd, ga het nog heel veel vaker maken :) bedankt voor het recept!

  • Beantwoorden januari 19, 2015

   Maura - YLT

   Aaah, wat een leuke reactie! Fijn dat het zo gesmaakt heeft. Het is ook echt een van mijn favorieten.

 • […] Indiase curry met linzen – Skinny courgette quiche (ik maakte hem met feta in plaats van gorgonzola) – Snelle frittata met […]

 • Beantwoorden mei 25, 2015

  Hena

  Dit is echt één van me favoriete gerechten. Zelfs mijn moeder die oorspronkelijk uit Pakistan komt en de lekkerste currys kan maken, geniet van deze curry. Natuurlijk heb ik gezegd dat het mijn eigen gerecht is haha 🙈. Sorry!! Maar echt waar ik geniet van je blog en recepten.
  Ik stuur je liefde en harmonie toe.

  • Beantwoorden mei 26, 2015

   Maura - YLT

   Wauw wat een leuke reactie zeg! Wat een compliment dat zelfs je moeder als curry expert de curry lekker vindt. Haha en dat geeft niet hoor ;) Het is ook een van mijn favorieten. Hier in Azië ga ik ook vaak eten bij de Indiër dus heb weer allerlei inspiratie opgedaan en ga als ik thuis ben weer curry’s maken. Dankjewel!

 • Beantwoorden januari 8, 2016

  Hi

  Ik weet niet of ik huil omdat het zo ontzettend lekker is of omdat ik uitgeschoten ben met de chili. Heerlijk recept!

  • Beantwoorden januari 11, 2016

   Maura - YLT

   Haha ahhh, wat een leuke reactie! Ik hoop vanwege het eerste natuurlijk ;)

 • Beantwoorden januari 15, 2016

  Jeanne

  Ik wil je even laten weten dat het een overheerlijk recept is, ik heb het geserveerd met gebakken aardappelbolletjes en rucola, ga het zeker vaker maken.
  Bedankt.

  • Beantwoorden januari 15, 2016

   Maura - YLT

   Ahhh, dankjewel voor de leuke reactie! Ik heb het toevallig net ook weer gegeten, met zoete aardappel erbij. Fijn dat het zo smaakte :)

 • Beantwoorden januari 23, 2016

  Dennes

  Ga dit maar eens op het menu van aankomende week zetten! Woon alleen en tal van de gebruikte kruiden en specerijen haal ik dan ook niet in huis. Het is een beetje smokkelen natuurlijk maar zou een currypaste ongeveer hetzelfde resultaat kunnen bereiken? Daarnaast heb je het over 400ml kokosmelk, voor hoeveel personen maak je zoiets dan? En is het invriesbaar? Eten weggooien is zoooo niet mijn ding!

  • Beantwoorden januari 24, 2016

   Maura - YLT

   Wat leuk dat deze op je weekmenu komt! Natuurlijk kun je een mengsel nemen, maar je zou ook zo’n potje “garam masala” kunnen kopen. Daar zitten alle kruiden in één in en hoef je dus niet alles los te kopen. De kruiden tussen haakjes zitten vaak allemaal in zo’n potje. Dit verkopen ze gewoon bij de supermarkt! Ik hoop dat het gaat smaken :)

  • Beantwoorden januari 24, 2016

   Maura - YLT

   P.s. Deze pan is wel voor 6 porties! Best veel dus. En je kan het prima invriezen, doe ik zelf ook vaker!

 • Beantwoorden maart 20, 2016

  Diana

  Hoi, ik had gezocht naar recepten met rode linzen en ik kwam die van jou tegen. Gisteren gemaakt en het was echt heeeerlijk! Echt een goed recept! Die ga ik veel vaker maken :)

  • Beantwoorden maart 20, 2016

   Maura - YLT

   Hoi Diana, leuk dat je deze tegen kwam en natuurlijk helemaal dat het lekker was!

  • Beantwoorden mei 23, 2016

   Maura - YLT

   Hey Diana, yes dat hoor ik graag natuurlijk! Dit is ook een van mijn favoriete curryrecepten (ik eet het bijna elke week haha)

 • Beantwoorden september 29, 2016

  lotje

  Ik vond vier eetlepels garam masala echt veeeel te veel. Nou had ik die van jonnie boer. Is die heel sterk ofzo?

  • Beantwoorden september 29, 2016

   Maura - YLT

   Oh wat balen! Ik weet niet of die extra sterk is.. Anders volgende keer minder of wat extra kokosmelk erbij :)?

 • Beantwoorden oktober 5, 2016

  Emma

  Super lekker!
  In plaats van olie kan je ook kokosvet gebruiken, dan is een paar eetlepels kokosmelk toevoegen al genoeg!
  En ook heel lekker stukjes tofu..

 • Beantwoorden januari 29, 2017

  Edyta

  Hallo, ik wil jouw recept maken. Ziet erg lekker uit trouwens:)
  Ik weet niet wat ik erbij moet serveren? brood? rijst? of iets anders? Is deze curry geschikt voor de kinds? Is het erg pittig?

  • Beantwoorden januari 30, 2017

   Maura - YLT

   Hoi Edyta, leuk! Ik eet er meestal naanbrood én rijst bij, maar je kan ook een van de twee doen. Naanbrood is wel mijn favoriet ;). De curry is niet pittig, maar hij is wel kruidig. Succes!

 • Beantwoorden februari 22, 2017

  Esther

  Net met heel veel smaak gegeten, wat een heerlijk gerecht. Voor onze peuter was ie net iets te scherp (schudden met potje chili blijft op eigen risico ; ) ), maar door een stukje banaan door zijn portie te prakken was dat verholpen. Deze gaat in de herhaling!

 • […] is goddelijk en deze Indiase viscurry is gemakkelijk vega te maken door de vis weg te laten. Dit is trouwens ook een heerlijk receptje van een […]

 • Beantwoorden mei 23, 2017

  Marieke

  Ik ben het recept nu aan het maken, maar ik maak het ook met groene linzen van hak uit een pakje (kon geen rode vinden). De kooktijd van 20 minuten klopt niet naar mijn idee want ik ben het al 2x zo lang aan het koken en de linzen zijn nog steeds intact… Misschien hebben de groene (blonde) linzen een langere kooktijd? Het ruikt zo lekker en ik heb honger….. haha.

  • Beantwoorden mei 23, 2017

   Maura - YLT

   Haha oh no! Zijn het dikke ronde linzen? Hoeveel staat er op de kooktijd van de verpakking? Balen als je honger hebt haha. Hopelijk is het inmiddels gelukt! Smakelijk

   • Beantwoorden mei 23, 2017

    Marieke

    Nee platte dunne… denk dat ik de verkeerde had want ik heb ze meer dan een uur gekookt en het was nog niet echt lekker en zoals op het plaatje. kooktijd op de verpakking is 30-35 min. Heb ook echt 7x water erbij moeten gieten omdat ze alles opnamen. oftewel mislukt haha. denk de verkeerde linzen?

    • Beantwoorden mei 24, 2017

     Maura - YLT

     Oh jeetje zonde zeg! Wat jammer. Volgende keer voor de rode linzen gaan, gele kunnen trouwens ook. Je kan ook rode splitlinzen nemen, die zijn sneller gaar. Nou hopelijk lukt het de volgende keer. Succes!

 • […] plantje, omdat je daar langer mee doet (mits ‘ie heel blijft). Ook zo’n korianderfan? Maak dan mijn favoriete Indiase linzencurry of dit recept voor wortelsoep met kokos of door de shakshuka. Of bekijk gewoon even deze pagina […]

 • Beantwoorden november 26, 2017

  Elisabeth

  Garam massala is dat een kruidenmix ?

  • Beantwoorden november 28, 2017

   Maura - YLT

   Ja dat is een kruidenmix! Als het goed is hebben ze hem ook gewoon bij de supermarkt (ik haal hem meestal bij de Turkse groenteboer)

Leave a Reply