Kerst amuse: geitenkaastruffels met cranberries & pecannoten + cranberry cocktail

Kerst hapje/amuse: geitenkaastruffel met cranberry, pecannoten en bieslook & bijpassende Maple cranberry Bourbon Kerstcokctail

Heb jij je Kerstdiner al gepland? Of ben je nog druk met het bedenken van het Kerstmenu? Dan heb ik vandaag op de valreep nog wat inspiratie voor een Kerstamuse of hapje. Deze geitenkaastruffels met cranberries, pecannoten en bieslook zijn perfect als kleine appetizer of amuse. Je kunt ze makkelijk vooraf bereiden én ze zijn zo klaar. Ook heb ik voor jullie daarbij een bijpassende Kerstcocktail met cranberries.

Deze geitenkaastruffels heb ik gistermiddag zelf gemaakt. Gisteravond stond bij ons namelijk het eerste Kerstdiner op de planning. Met de vriendengroep is het inmiddels traditie geworden om ieder jaar een Kerstdiner te organiseren. Iedereen maakt een gang en kiest daarbij passende wijnen uit. Ons jaarlijkse diner bestaat meestal uit 6 of 7 gangen. Dit jaar maakten mijn vriend en ik de appetizer: een Kerstcocktail mét bijpassende amuse/hapje.

Een tijdje geleden hebben we eerst een aantal cocktails geprobeerd. Ons eerste idee was om deze cocktail uit een Kerstbal te serveren (die er heel tof uit ziet), maar tijdens het oefenen kwamen we erachter dat de opening van onze plastic Kerstballen te klein was, waardoor de cocktail er met schenken niet uit kwam. Glazen kerstballen vonden we toch iets te spannend, dus uiteindelijk is het deze maple cranberry Bourbon cocktail geworden. De cocktail ziet er super feestelijk uit door de cranberries en het takje rozemarijn.

Kerstmis cocktail: maple cranberry Bourbon cocktail Kerstmis cocktail: maple cranberry Bourbon cocktail

Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar een bijpassend hapje. Op Pinterest kwam ik deze cranberry pecan goat cheese balls tegen en zo kwamen we op inspiratie voor dit recept.

Het is echt een heel makkelijk recept en je kunt de geitenkaastruffels de dag of ochtend van te voren maken en in de koelkast bewaren. Ook zijn ze goed vervoerbaar (ze hebben bij ons de rit in de trein en op de OV-fiets door Amsterdam overleefd). De zoute sticks hoef je er voor het serveren alleen nog in te steken.

Het recept is voor 30 stuks, maar je kunt uiteraard ook minder nemen. Het worden best grote geitenkaasballen en eerst dacht ik dat het misschien te machtig zou zijn, maar twee per persoon gingen er heel goed in. Serveer ze met wat brood.

Kerstamuse: geitenkaastruffels met cranberries, pecannoten en bieslook

Ingrediënten voor 30 stuks
400 gram geitenkaas
300 gram roomkaas
150 gram geraspte geitenkaas
50 gram bieslook
150 gram pecannoten
125 gram cranberries
versgemalen peper

voor de topping
150 gram pecannoten
125 gram gedroogde cranberries
50 gram bieslook

zoute sticks (pretzel sticks)
brood om erbij te serveren

Bereidingswijze
Meng de geitenkaas, roomkaas en geraspte geitenkaas in een kom. Ik gebruikte van die tandarts handschoentjes om de balletjes te rollen, want het is best een plakkerig werkje. Breng op smaak met peper.

Snijd de bieslook fijn.

Hak de pecannoten en cranberries in stukken, niet te fijn maar ook niet te grof. Ik gebruikte hiervoor de keukenmachine.

Meng de bieslook, pecannoten en cranberries voor de vulling door het geitenkaas-roomkaasmengsel.

Doe de bieslook, pecannoten en cranberries voor de topping in een apart diep kommetje (hier rol je de geitenkaasballetjes straks doorheen).

Maak ongeveer 30 balletjes van ongeveer 3-4 cm van het mengsel. Rol de balletjes een voor een door de noten-cranberry-bieslook topping, zodat de balletjes rondom helemaal bedekt zijn.

Steek in elke geitenkaastruffel een zoute stick. Als je geduld hebt, kun je nog om elke stick een bieslook knopen (dit ziet er mooi uit, maar vond ik te veel priegelwerk). Serveer de geitenkaastruffens op een grote schaal of op kleine bordjes.

Als je de geitenkaastruffels later wilt serveren, bewaar ze dan in een afgesloten bak met op de bodem bakpapier. Steek de zoute sticks er pas voor het serveren in.

Scroll naar beneden voor het recept van de bijpassende Maple Cranberry Bourbon Cocktail

Kerst hapje/amuse: geitenkaastruffel met cranberry, pecannoten en bieslook & bijpassende Maple cranberry Bourbon Kerstcokctail

Kerstcocktail: Maple cranberry Bourbon cocktail

Ingrediënten voor 2 personen
120 ml Bourbon
100 ml cranberrysap uit de koeling (bijv. van Healthy people)
30 ml cranberrysiroop (zelfgemaakt, zie recept)
sap van 1/2 limoen
100 ml prikwater
ijsblokjes

Maple cranberrysiroop (genoeg voor 6 cocktails)
120 ml maple syrup
200 gram cranberries (vers of diepvries)
sap van.1 limoen

Ter garnering
cranberries
1 takje rozemarijn
feestelijke rietje

Maak eerst de maple cranberry siroop. Doe 120 ml maple syrup met 200 gram cranberries in een pan en breng aan de kook. Laat zachtjes pruttelen tot de cranberries openbarsten en laat dan nog een paar minuten inkoken. Pers de limoen erboven uit. Laat de siroop afkoelen. Je hebt genoeg siroop voor ongeveer 6 cocktails. Je gebruikt zowel de siroop als de ingekookte cranberries.

Doe 3-4 ijsblokjes in een mooi glas. Schep er wat van de maple cranberries uit de siroop op.

Doe ijsblokjes, de Bourbon, cranberrysap en de maple cranberrysiroop in een cocktailshaker en shake. Schenk in de glazen. Top af met prikwater.

Serveer met een takje rozemarijn, een paar cranberries en een leuk, feestelijk rietje.

Kerstmis cocktail: maple cranberry Bourbon cocktail