Epic burger project #4. Kikkererwten courgette burger Aussie style

kikkererwten courgette burger

Het is weer Epic Burger Time! Dit keer een burger geïnspireerd op de veggieburgers die ze in Australië eten. Mijn lijst met epic try-before-you-die burgers wordt steeds langer. Zo leuk ook dat jullie zo met me meedenken. Regelmatig krijg ik tips, foto’s en lekkere recepten doorgestuurd voor het burgerproject. Ik heb ze allemaal op mijn lijstje gezet en ga proberen alles een keer te maken (of in combinaties, wie weet hoe epic dat wordt).

Mijn liefde voor burgers bestaat al lange tijd, maar is twee jaar geleden tijdens mijn reis door Australië toch wel echt ontvlamd (net als mijn sushiverslaving). Samen met een vriendinnetje en onze campervan toerden we de Oostkust van Australië af. Van Melbourne tot Cairns reden we langs velden met grazende kangaroes, de mooiste verlaten stranden, kleine surfdorpjes, eindeloze wegen vol met road work, bomen met slapende koala’s en heel veel burgers, sushi rolls, goon & ijsjes.

Meestal kookten we bij de open camp kitchen of hielden we een barbie in het park, maar als we uiteten gingen, werd het steevast een burgerbar. Heel wat burgers hebben we soldaat gemaakt. Altijd kozen we er twee die we dan door midden sneden. Zo hebben we in twee maanden tijd behoorlijk wat burgers geproefd, waarvan de kikkererwtenburger één van de favorieten was.

In Nederland at ik al vaak een broodje hamburger met cheddar, maar in Australië hebben ze de meest uiteenlopende burgers: wagyu rundburgers, bietenburgers, walnootburgers, burgers van linzen, lamsburgers en natuurlijk een burger van kangaroe. Tegenwoordig zie je dit soort burgers steeds meer terug bij hippe burgertenten, maar de burgers hier kunnen niet tippen aan die in Australië.

Om Australië een klein beetje naar Nederland te halen, poste ik een jaar geleden al dit recept voor kikkererwtenburgers met geitenkaas en bieten. Precies op de dag van de blogpost aten we een jaar eerder die burger, aldus mijn reisdagboek. Alleen dan aan het strand van Sydney met uitzicht op zee en een bring your own fles rode wijn.

kikkererwten courgette burger

Toen Simone van Simones Kitchen mij vroeg voor haar nieuwe rubriek foodfotografie op zaterdag, was ik enorm vereerd. Zeker omdat ik de eerste ben in de reeks. Elke zaterdag komt een post online waarin een foodblogger Simones vragen beantwoordt over fotografie en het verhaal erachter.

Toen Simone mij vroeg om ook een oude foto op te sturen, heb ik de foto van het oude kikkererwtenburgerrecept erbij gedaan. Wat een verschil met hoe ik nu fotografeer (let vooral op die geweldig mooie witte tegels op de achtergrond en de spiegeling in het veels te witte en gladde bord). Zo zie je maar weer hoeveel je verandert in een jaar tijd. Nu ben ik enorm ontevreden over al mijn oude foto’s en zou ik vanuit mijn perfectionisme het liefst alles eraf halen en opnieuw erop zetten. Dit probeer ik niet te doen, want het is ook leuk om je eigen vooruitgang te zien (stiekem heb ik dit laatst wel gedaan met deze knoflookfrieten)

Nu leek het mij leuk om zowel het oude recept als de foto van de kikkererwtenburgers wat funkier te maken. De basis hield ik hetzelfde, maar ik had nog een halve courgette liggen die ik er doorheen deed. De kurkuma liet ik achterwege, want ik had geen zin in een knalgele burger. Onveranderd zijn natuurlijk de dikke laag geitenkaas en plakjes biet.

Vandaag dus het recept voor kikkererwten courgette burgers met geitenkaas en biet. Op z’n Australisch.

En wil je een ‘kijkje’ nemen achter de schermen van Yellow Lemon Tree? Mijn verhaal over fotograferen vind je hier op Simones Kitchen ( de foto van mij fotograferend in onzi heb ik maar achterwege gelaten, dat was een beetje te veel van het goede haha).

 kikkererwten courgette burger
Kikkererwten courgette burgers met geitenkaas & biet
voor 4-6 burgers 
200 g kikkererwten uit blik
1/2 courgette, geraspt
2 sjalotten
1 knoflookteen
1 rode peper
1 tl gemalen komijnzaad
1 tl gemalen korianderzaad
1 el Griekse yoghurt
1 ei
sap van een halve citroen
75 gram havermout
scheutje olijfolie
versgemalen zout en peper
zuurdesembolletjes
200 gram zachte geitenkaas
1 gekookt bietje in plakjes (of plakjes biet uit pot)
pittige cress, kiemen, blaadjes sla

Zo maak je de kikkererwten courgette burgers
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af met water. Doe één sjalot in stukken, het pepertje, de knoflook, een scheutje olijfolie, de specerijen, de kikkererwten, de courgette, het ei en de yoghurt in de keukenmachine. Maal tot een grove puree. Voeg citroensap, versgemalen peper en zout naar smaak toe. 

Voeg de havermout toe en meng totdat alles goed gemend is. Laat het mengsel even staan zodat de havermout het vocht wat opneemt. Vorm burgers van het kikkererwtenmengsel (ik haalde er 5 burgers en een beetje uit, afhankelijk van hoe groot je ze maakt).

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak beide kanten van de burgers op hoog vuur even aan zodat ze krokant worden. Leg de burgers op het rooster in de oven en bak nog 10 minuten.

Snijd ondertussen het bietje in dunne plakjes. Snijd het andere sjalotje in ringen.

Smeer beide kanten van de broodjes royaal in met geitenkaas. Leg hier de plakjesbiet op en daarbovenop de burger. Verdeel hier wat uienringen, cress en kiemen over. Leg het bovenkantje op de burger en prik vast met een prikker.

Eet met deze crunchy ovengebakken friet of zoete aardappelfriet.

Dit is mijn kikkererwten courgetteburger, aussie style. Eet smakelijk (en vergeet niet als toetje een ijsje te halen)!

kikkererwten courgette burger
Yessss, T. is inmiddels zo ver dat hij niet alleen geduldig wacht tot ik klaar ben met het fotograferen van het eten, maar zelfs ook poseert, hah!