Epic burger project #4. Kikkererwten courgette burger Aussie style

kikkererwten courgette burger

Het is weer Epic Burger Time! Dit keer een burger geïnspireerd op de veggieburgers die ze in Australië eten. Mijn lijst met epic try-before-you-die burgers wordt steeds langer. Zo leuk ook dat jullie zo met me meedenken. Regelmatig krijg ik tips, foto’s en lekkere recepten doorgestuurd voor het burgerproject. Ik heb ze allemaal op mijn lijstje gezet en ga proberen alles een keer te maken (of in combinaties, wie weet hoe epic dat wordt).

Mijn liefde voor burgers bestaat al lange tijd, maar is twee jaar geleden tijdens mijn reis door Australië toch wel echt ontvlamd (net als mijn sushiverslaving). Samen met een vriendinnetje en onze campervan toerden we de Oostkust van Australië af. Van Melbourne tot Cairns reden we langs velden met grazende kangaroes, de mooiste verlaten stranden, kleine surfdorpjes, eindeloze wegen vol met road work, bomen met slapende koala’s en heel veel burgers, sushi rolls, goon & ijsjes.

Meestal kookten we bij de open camp kitchen of hielden we een barbie in het park, maar als we uiteten gingen, werd het steevast een burgerbar. Heel wat burgers hebben we soldaat gemaakt. Altijd kozen we er twee die we dan door midden sneden. Zo hebben we in twee maanden tijd behoorlijk wat burgers geproefd, waarvan de kikkererwtenburger één van de favorieten was.

In Nederland at ik al vaak een broodje hamburger met cheddar, maar in Australië hebben ze de meest uiteenlopende burgers: wagyu rundburgers, bietenburgers, walnootburgers, burgers van linzen, lamsburgers en natuurlijk een burger van kangaroe. Tegenwoordig zie je dit soort burgers steeds meer terug bij hippe burgertenten, maar de burgers hier kunnen niet tippen aan die in Australië.

Om Australië een klein beetje naar Nederland te halen, poste ik een jaar geleden al dit recept voor kikkererwtenburgers met geitenkaas en bieten. Precies op de dag van de blogpost aten we een jaar eerder die burger, aldus mijn reisdagboek. Alleen dan aan het strand van Sydney met uitzicht op zee en een bring your own fles rode wijn.

kikkererwten courgette burger

Toen Simone van Simones Kitchen mij vroeg voor haar nieuwe rubriek foodfotografie op zaterdag, was ik enorm vereerd. Zeker omdat ik de eerste ben in de reeks. Elke zaterdag komt een post online waarin een foodblogger Simones vragen beantwoordt over fotografie en het verhaal erachter.

Toen Simone mij vroeg om ook een oude foto op te sturen, heb ik de foto van het oude kikkererwtenburgerrecept erbij gedaan. Wat een verschil met hoe ik nu fotografeer (let vooral op die geweldig mooie witte tegels op de achtergrond en de spiegeling in het veels te witte en gladde bord). Zo zie je maar weer hoeveel je verandert in een jaar tijd. Nu ben ik enorm ontevreden over al mijn oude foto’s en zou ik vanuit mijn perfectionisme het liefst alles eraf halen en opnieuw erop zetten. Dit probeer ik niet te doen, want het is ook leuk om je eigen vooruitgang te zien (stiekem heb ik dit laatst wel gedaan met deze knoflookfrieten)

Nu leek het mij leuk om zowel het oude recept als de foto van de kikkererwtenburgers wat funkier te maken. De basis hield ik hetzelfde, maar ik had nog een halve courgette liggen die ik er doorheen deed. De kurkuma liet ik achterwege, want ik had geen zin in een knalgele burger. Onveranderd zijn natuurlijk de dikke laag geitenkaas en plakjes biet.

Vandaag dus het recept voor kikkererwten courgette burgers met geitenkaas en biet. Op z’n Australisch.

En wil je een ‘kijkje’ nemen achter de schermen van Yellow Lemon Tree? Mijn verhaal over fotograferen vind je hier op Simones Kitchen ( de foto van mij fotograferend in onzi heb ik maar achterwege gelaten, dat was een beetje te veel van het goede haha).

 kikkererwten courgette burger
Kikkererwten courgette burgers met geitenkaas & biet
voor 4-6 burgers 
200 g kikkererwten uit blik
1/2 courgette, geraspt
2 sjalotten
1 knoflookteen
1 rode peper
1 tl gemalen komijnzaad
1 tl gemalen korianderzaad
1 el Griekse yoghurt
1 ei
sap van een halve citroen
75 gram havermout
scheutje olijfolie
versgemalen zout en peper
zuurdesembolletjes
200 gram zachte geitenkaas
1 gekookt bietje in plakjes (of plakjes biet uit pot)
pittige cress, kiemen, blaadjes sla

Zo maak je de kikkererwten courgette burgers
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af met water. Doe één sjalot in stukken, het pepertje, de knoflook, een scheutje olijfolie, de specerijen, de kikkererwten, de courgette, het ei en de yoghurt in de keukenmachine. Maal tot een grove puree. Voeg citroensap, versgemalen peper en zout naar smaak toe. 

Voeg de havermout toe en meng totdat alles goed gemend is. Laat het mengsel even staan zodat de havermout het vocht wat opneemt. Vorm burgers van het kikkererwtenmengsel (ik haalde er 5 burgers en een beetje uit, afhankelijk van hoe groot je ze maakt).

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak beide kanten van de burgers op hoog vuur even aan zodat ze krokant worden. Leg de burgers op het rooster in de oven en bak nog 10 minuten.

Snijd ondertussen het bietje in dunne plakjes. Snijd het andere sjalotje in ringen.

Smeer beide kanten van de broodjes royaal in met geitenkaas. Leg hier de plakjesbiet op en daarbovenop de burger. Verdeel hier wat uienringen, cress en kiemen over. Leg het bovenkantje op de burger en prik vast met een prikker.

Eet met deze crunchy ovengebakken friet of zoete aardappelfriet.

Dit is mijn kikkererwten courgetteburger, aussie style. Eet smakelijk (en vergeet niet als toetje een ijsje te halen)!

kikkererwten courgette burger

Yessss, T. is inmiddels zo ver dat hij niet alleen geduldig wacht tot ik klaar ben met het fotograferen van het eten, maar zelfs ook poseert, hah!

31 Comments

 • Beantwoorden april 5, 2014

  nenacecilia

  Hmm, yummie! Kikkererwten zijn heerlijk!

 • Beantwoorden april 5, 2014

  Simone

  Nou ik zeg qua make-over 100% geslaagd! Goed he hoe je dan inderdaad in een jaar tijd kunt veranderen! Super! En nogmaals bedankt voor je ontzettend leuke verhaal op mijn blog… :)

  • Beantwoorden april 5, 2014

   Maura - YLT

   Aaah, ja beter is deze foto he. Ik vind die oude echt ernstig, maar wel leuk om je eigen verandering te zien. Graag gedaan en jij bedankt dat ik in je blogserie mocht :)

 • Beantwoorden april 5, 2014

  Cécile

  Jeetje wat een verschil met een jaar geleden, knap hoor! Er is dus nog hoop voor mij ;)- Doe er alleen wat langer over, haha. Burgers lijken me ook heerlijk! X

  • Beantwoorden april 5, 2014

   Maura - YLT

   Aaah, ja he! Haha aah, nou ik vind jouw foto’s ook echt steeds mooier worden. En gewoon lekker op je eigen tempo doen toch :) xx

 • Wat zien deze burgers er lekker uit Maura!

  Groetjes, Ellen

 • Beantwoorden april 5, 2014

  Suus

  Geweldig gemaakt en een mooi verhaal. Ik ga gauw kijken bij Simone :)
  En wanneer krjjgen we de grootste fan, je vader te zien? ;)

  Liefs Suus

  • Beantwoorden april 5, 2014

   Maura - YLT

   Aah dankje Suus! Leuk.

   Haha ik denk dat mijn vader vandaag nog wel gaat reageren. We lopen thuis altijd te grappen dat mijn vader ook een foodblog gaat beginnen, over pasta, omdat hij dat eigenlijk constant maakte. En dan de ene dag met worteltjes en de dag erna dezelfde saus maar dan een pepertje erdoor, haha.
   Misschien leuk om serieus eens een recept van mijn vader te maken (hij heeft 1 of 2 dingen die lekker zijn haha). Ik ga het hem vragen ;)

  • Beantwoorden april 7, 2014

   Paps Ruud

   Beste volgers van Maura,

   Jullie krijgen me pas te zien als ik naar de kapper ben geweest en in een co-productie met Maura een heerlijk recept ga bereiden voor de blog!

   • Beantwoorden april 7, 2014

    Maura - YLT

    Ben heel benieuwd naar die co-productie natuurlijk ;) wordt het pasta met worteltjes? Of toch iets funkiers?

    Maar leuk om serieus een keer een workshop aan jou te wijden ;)

 • Beantwoorden april 5, 2014

  Maaike

  Hè, wat leuk! Ik heb eerst het super leuke verhaal bij Simone gelezen en zie hier nu de vernieuwde burgers! Wow! Wat een verschil! Ze zien er super lekker uit!

  • Beantwoorden april 5, 2014

   Maura - YLT

   Aaah leuk Maaike, ik heb net gereageerd op je leuke reactie! Blij te horen dat het herkenbaar is haha. Vooral die poses. Maak jij ook foto’s in pyjama of onzi? Ik dacht die foto’s laat ik maar even achterwege ;)

   Maar een verschil he :) leuk wel om te zien!

   • Beantwoorden april 5, 2014

    Maaike

    Jaaa, echt een enorm verschil! :) Zo leuk om te zien!

    Haha, ik spring ’s ochtends meteen onder de douche, dus hier geen pyjama, maar ik sta regelmatig foto’s te maken in mijn o zo charmante joggingbroek! ;) En dat krijgt niemand te zien hoor!

    • Beantwoorden april 5, 2014

     Maura - YLT

     Hahaha joggingbroeken doen het ook goed ja om foto’s in te maken ;) héél herkenbaar!

 • Beantwoorden april 5, 2014

  cheyenne

  ohh wat heerlijk weer! de volgende keer als ik zin heb in een burger, in plaats van naar smakers of pickles te rennen, ga ik deze uitrpoberen, yum! en wat een leuk stukje op de blog van simone, altijd tof om te zien wat er achter de foto’s schuilt :)
  xo, cheyenne

  • Beantwoorden april 5, 2014

   Maura - YLT

   Hahaha ah nou die van Pickles en Meneer Smakers zijn ook echt heerlijk! Ik was vorige week nog naar Smakers en had een bietenburger en lamsburger. Maar inderdaad thuis kun je ze ook goed maken (ik vind mijn eigen bietenburger zelfs nog wat lekkerder, omdat er lekker veel feta doorgaat).

   Leuk dat je het stukje bij Simone ook gelezen hebt :)

 • Beantwoorden april 5, 2014

  Ina

  Lieve Maura, geweldig stuk op het blog van Simone, om trots op te zijn, ik ben het zeker. En donderdag goede sier gemaakt met je bietenburgers met “de meisjes” het ging er goed in. Jammer ja dat je soms zo kritisch bent (is ook je kwaliteit) ik denk met weemoed terug aan mijn epic burger die helaas het blog niet haalde omdat het licht niet goed was….haha xx

  • Beantwoorden april 5, 2014

   Maura - YLT

   Lieve Ina, ah heel lief je comment, dankjewel! Oeh, ja waren ze goed gelukt? Jullie dus ook helemaal aan de epic burgers ;)

   Helaas was het toen inderdaad al te donker (en stel ik hoge eisen aan mijn foto’s zoals je weet ;)), maar dan hebben we wel weer een goede reden om jouw burgers gewoon nog eens te maken. Ik kom snel weer langs en het is nu lekker tot 20 uur licht buiten. xxx

 • Leuk geschreven, en een geweldige inspiratie voor dit epic burger project. Zo met z’n 2en steeds de burgers delen is ook wel de makkelijkste, lekkerste en beste manier om er héél veel te proeven (zonder enorm uit te dijen;)). Deze ziet er dan ook weer geweldig uit, zit nog vol van m’n avondeten maar stiekem wil ik toch echt ff een grote hap proeven.
  En inderdaad een heel verschil, de foto’s zoals je ze nu maakt of die mooie met de witte tegeltjes;) Knap hoor, hoe je daar zo in vooruit bent gegaan! Een goede camera en begrijpen wat je daar allemaal mee kunt maakt een wereld van verschil he:) Ik klik ff door naar je verhaal bij Simone:)

  • Beantwoorden april 5, 2014

   Maura - YLT

   Hah, ja precies! Zo dachten wij nou ook. Dan kun je in twee maanden tijd toch bijna alles proeven. Alleen is het met dat uitdijen toch niet helemaal goed gegaan haha (met ook nog elke dag enorme ijsjes en sushirolls als ontbijt haha).

   Echt een verschil he! Wel grappig om terug te zien. Nu zou ik echt nóóit meer zo’n foto maken. Leuk :)!

 • Beantwoorden april 9, 2014

  Lieske

  Leuk om dit verhaal te lezen en het lijkt me heerlijk om deze burger eens uit te proberen.
  Wel had ik nog even een vraagje of misschien wel een tip voor een artikel voor je blog. Als (toekomstig) student ben ik de laatste tijd op zoek naar lekkere en makkelijke recepten om te maken, en die vind ik onder andere op jouw blog. Maar aangezien de recepten vaak voor 3-4 porties/personen zijn is het lastig om zo’n recept te maken. Het is natuurlijk heel makkelijk om de hoeveelheden op de ingrediëntenlijst aan te passen, maar zo simpel is het met kopen van ingrediënten vaak niet. Bijvoorbeeld bij dit gerecht, als je een blik van 200 gr kikkererwten koopt, kun je 50 gram daarvan gebruiken, maar wat moet je dan met de overige 150 gram. Daar de komende 3 dagen ook dingen van maken en is het dan nog wel goed. En zo is dat met vele gerechten.

  Wat mij een handige optie lijkt is dat je het geheel klaar maakt (dus voor bijvoorbeeld 4 personen kookt), maar de rest bewaart. Maar, dan moet je wel weten wat je wel en niet in kan vriezen, welke gerechten zijn daar wel geschikt voor en welke niet. Zou je een artikel kunnen schrijven hierover. Ik heb eigenlijk geen idee of ik bijvoorbeeld bij dit recept gewoon de 4/5 burgers kan maken, en er daarvan 1 echt kan opeten die avond en de rest invriezen of in de koelkast bewaren tot later die week.

  Hier ben ik erg benieuwd naar, en dan niet specifiek bij burgers, maar bij allerlei verschillende soorten gerechten. Ik kan me voorstellen dat veel mensen, maar vooral studenten die vaak voor zichzelf koken hier wat aan hebben. Het scheelt namelijk heel veel werk als je 1x meerdere porties kan koken en bijvoorbeeld bij dit gerecht nog 4 van deze burgers in de vriezer hebt liggen, zodat je op een lange vermoeiende dag niet de burger nog moet maken, maar alleen de burger hoeft te bakken en op een broodje te leggen, ook handig voor studenten.

  Ben benieuwd of je dit een leuk idee vind.

  • Beantwoorden april 9, 2014

   Maura - YLT

   Hoi Lieske,

   Bedankt voor je leuke en uitgebreide reactie! Dat is zeker een goede tip en ik kan me voorstellen dat je daar als (aankomende) student mee zit.

   Zelf ben ik net student-af (sinds 2 maanden), maar ik woon nog wel in een studentenhuis met een studentenkeuken en kamer dus ik weet heel goed hoe het is haha. In mijn studentenhuis is er 0 ruimte in de vriezer, dus ervaring met invriezen heb ik niet… Dat vind ik dus lastig om advies in te geven. Zelf heb ik wel altijd het idee dat je zo goed als alles in kunt vriezen, maar dat het vers toch het lekkerst is.

   Dit recept is inderdaad lastig om voor één persoon te maken, omdat je bij een blik kikkererwten veel overhoudt. Wel weet ik dat er blikjes van 130 gram bestaan (dat zijn die kleine). En wat je ook kan doen is gedroogde kikkererwten kopen. Dan moet je ze wel een stuk langer koken van te voren, maar kun je wel precies de portie maken die je wilt. Niet ideaal, maar wel een optie.

   Ik vind het een erg leuk idee voor een artikel, want ik ben ook totaal niet van dingen weggooien. Ik ga er eens over nadenken. Dat met dat invriezen vind ik dus lastig omdat ik zelf nooit de vriezer gebruik. Met dit recept kwam ik op 6 burgers en we aten met z’n tweeën er drie op. Wat ik gedaan heb is overige twee burgers aan een huisgenootje afgestaan en zelf nog een burger drie dagen later gegeten als lunch, ze blijven dus wel even goed.
   Ik zal in ieder geval wat meer tijd besteden aan het bewaartips Deze burgers zijn bijvoorbeeld ook een paar dagen goed in de koelkast. Of een alternatief geven wat je met de rest van de kikkererwten nog kunt maken.

   Rechts in mijn menu heb ik alle ingrediënten staan. Hier zou je dan ook nog op ingrediënt kunnen zoeken en dan komen alle recepten met dat ingrediënt (helaas heb ik met kikkererwten pas één recept erop, dus daar heb je niet zoveel aan, maar misschien bij andere recepten wel?).

   Nou heel leuk je idee. Ik ga je tip meenemen en eens kijken of ik er misschien een keer een artikel aan kan wijden of wat meer aandacht kan besteden aan wat te doen met de restjes ingrediënten.

   En heel leuk dat je student in spé bent! Wat en waar ga je studeren?

   • Beantwoorden april 11, 2014

    Lieske

    Dankjewel voor de reactie, zal de site zeker in de gaten blijven houden voor deze tips.

    Hopelijk ga ik komend jaar beginnen aan een studie psychologie in Utrecht. Heb net de matchingsweek afgerond, die deze week was. Daarmee selecteren ze van de UU zelf de studenten, dus ik hoop over een paar maanden te horen te krijgen dat ik een van hen ben.

    • Beantwoorden april 11, 2014

     Maura - YLT

     Graag gedaan! Tips zijn altijd welkom en leuk.

     Ooooh, echt! Wat toevallig. Ik ben net afgestudeerd in Klinische Psychologie aan de UU. Ik zou nog bijna als matching student daar gaan zitten, hadden we elkaar nog kunnen zien.

     Spannend zo’n matching week… Dat is nieuw, bij mij was het nog loten. Ik hoop ook voor je dat je het wordt (ik vond dat toen ook zó spannend en was heel blij toen ik was ingeloot). Ik vind matchen wel eerlijker. Dan kijken ze niet alleen naar je cijfers toch (dat was bij mij wel).

     Nou héél veel succes en hopelijk zit je erbij want het is een erg leuke studie. Als je er nog iets over wilt weten, mag je me altijd even een mailtje sturen (of voor samenvattingen haha ;)) Maar eerst maar even afwachten! Spannend…

 • Beantwoorden april 10, 2014

  Con leche

  Deze epic burger lijkt me wel wat, yum! Snel eens proberen maar!

 • […] vallen. Maar na een aantal ging het steeds ietsje beter. Nog even dooroefenen dus. Het recept is hier te […]

 • Beantwoorden juli 29, 2014

  Annelies

  Ik heb dit receptje gisteren gemaakt, super lekker!
  Vandaag met de rest van het “deeg” opnieuw enkele burgers gemaakt, en ik moet zeggen dat het beter is om het “deeg” een nachtje te laten rusten, je kan de burgers dan beter kneden, het mengsel plakt dan minder.

  BEDANKT VOOR HET SUPER LEKKERE RECEPT!

 • […] dat le BF het niet eens was met mijn keus voor perfecte veggieburger. Hij is het meest fan van de kikkererwtenburger met courgette van Maura. She […]

Leave a Reply