Foodblogswap: Winston knoopbrood met gezouten honingboter & gele pruimenjam

winston vlechtbrood met pruimen jam

Toen was het alweer de laatste maandag van de maand. Tijd voor de foodblogswap. Op de een of andere manier kom ik telkens uit bij brood. Ik weet dat brood een beetje uit begint te raken, maar ik vind het nog steeds een van de lekkerste dingen op aarde. De vorige foodblogswap maakte ik dit naanbrood en al eerder een Iers sodabrood. Ik weet niet of het voorbestemd is, maar deze keer werd mij de blog van Marion toegewezen. Een blog in het teken van het zelf bakken van brood.

Marions keukenverhaal gaat vooral over brood. Op Marions Kitchen Stories komt de broodliefhebber zeker aan zijn of haar trekken. Ik kon het niet laten om het aantal recepten voor brood te tellen. Er staan – welgeteld dus – 36 broodrecepten op haar blog. Misschien nog wel wat meer als ze niet allemaal vermeld staan. Van de meeste broden heb ik nog nooit gehoord. Zo vind je een recept voor milk seed bread, Millers loaf en robuust landbrood met bier. Klinkt goed toch?

Marion doet meer dan alleen brood bakken. Zo heeft ze ook een hele lijst met recepten voor vlaaien, klassieke rabarbertaart, maar ook ‘gewoon’ recepten met bloemkool. Aangezien brood toch wel de specialiteit is – en ik niet van bloemkool houd – kon ik niet anders dan een broodrecept uitzoeken.

Vroeger bakte ik bijna nooit zelf brood, maar tegenwoordig zie ik steeds minder op tegen het laten rijzen en kneden. Ik denk dat het te maken heeft met dat ik nu wel geduld kan opbrengen, aangezien ik inmiddels weet hoe lekker zelfgemaakt brood is. Dat broodbakken verslavend werkt, kan ik me voorstellen. De geur van vers brood in huis is echt to die for.

Toen ik het lijstje recepten afging, kwam ik op een brood genaamd Winston. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het tv-programma Heel Holland Bakt even totaal gemist heb en dus ook nog nooit van een Winston had gehoord (het schijnt dat als je het programma gekeken hebt je weet wat een Winston is). Waar de naam vandaan komt blijft een raadsel – in Engeland en Amerika wordt het brood Winston knot genoemd – maar het is een brood gevlochten in de vorm van een knoop, oftewel een knoopbrood of vlechtbrood.

In ieder geval: het brood ziet er super funky uit. Het leek me wel een uitdaging, aangezien ik niet vaak brood bak en al helemaal nooit vlechten maak. Ik moet zeggen dat ik mijn eigen kunnen onderschat heb, want ik had niet verwacht dat het brood zo goed zou lukken. Het brood is wel veel werk om te maken (het kost vooral veel tijd), maar het resultaat is de moeite waard. Toen het uit de oven kwam, was ik best trots op mijn vlechtbrood.

Natuurlijk gaf ik nog een eigen draai aan het recept. Ik deed er honing door en maakte er gelijk een gezouten honingboter bij. Ook had ik nog rijpe gele pruimen liggen van de markt, ideaal voor een pruimenjam. De baktijd paste ik aan. Het origineel moet 30 minuten op 210 graden, maar na 10 minuten was mijn brood al behoorlijk gekleurd, dus toen heb ik de temperatuur verlaagd. 

Hier het recept voor mijn Winston.

Winston knoopbrood

Winston knoopbrood of vlechtbrood
voor één brood
450 gram tarwebloem
50 gram amandelmeel
1 tl zout
5 el vloeibare honing
275 ml lauwwarme volle melk
60 gram zachte roomboter (niet helemaal gesmolten, maar zacht op kamertemperatuur)
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
1 ei om het brood mee te bestrijken losgeklopt met een lepel melk

gezouten honing boter
25 gram zachte gezouten roomboter (of gewone roomboter met een flinke snuf zout)
3 el vloeibare honing
rasp van één citroen

gele pruimenjam
voor één pot jam
500 gram gele pruimen
100 gram geleisuiker
sap en rasp van één citroen
een schone glazen pot

Zo maak je het knoopbrood
Doe alle ingrediënten in een kom van de mixer en kneed met de deeghaken tot een samenhangend deeg. Dit duurt een paar minuten. Voor de die hards zonder keukenmachine kun je het deeg ook met de hand kneden. Kneed het deeg dan 10 minuten tot een soepel deeg. Kun je gelijk de dagelijkse stress kwijt.

Vet een kom in met wat zonnebloemolie en doe deegbol hierin. Draai het deeg even rond zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje olie. Dek de kom af met plastic folie. Laat het deeg ongeveer 75 minuten rijzen op een warme plek.

Verdeel het deeg in twee even grote stukken en verdeel beide stukken weer in drie gelijke stukken zodat je zes deegjes hebt. Maak er bolletjes van. Bestuif een werkvlak met bloem en laat de bollen 10 minuten bolrijzen zoals dat heet.

Dan volgt het lastige klusje (alhoewel, het vlechten van het brood is niet erg moeilijk, maar je moet wel even goed kijken).

hoe knoop je een winston knoop vlechtbrood

hoe knoop je een winston knoop vlecht brood

hoe knoop je een winston knoop vlecht brood

hoe knoop je een winston knoop vlecht brood

hoe knoop je een winston knoop vlecht brood

Rol de bolletjes tot strengels. Doe dit in etappes. Rol de strengels eerst uit tot ongeveer 30 cm lange strengels en vervolgens tot 60 cm (best lang dus). Het is even wennen dat rollen, maar als je eenmaal de handigheid gevonden hebt, gaat het goed. Wat bij mij goed werkte, was eerst de bolletjes in de lengte wat uitrollen en vervolgens met twee platte handen vanuit het midden tegelijk rollen. Terwijl je de ene hand naar de linkerkant en de andere hand naar rechts rolt. Als je dit een paar keer herhaalt, worden het mooie strengen. Bestrooi met wat bloem. 

Vorm van de strengen een Winston (zie de foto’s hierboven hoe je dat doet).

Bol de Winston op. Kluts het ei met wat melk en bestrijk het knoopbrood hiermee. Laat nog een uur rijzen.

Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden. Bak het brood op een met bakpapier beklede bakplaat eerst 15 minuten op 200 graden. Verlaag de temperatuur naar 150 graden en bak nog een 15 tot 20 minuten. Als je op de onderkant tikt en het klinkt hol, dan is het brood gaar.

Geniet van het moment als het vlechtbrood zo mooi uit de oven komt. Haal het brood uit de oven en laat op een rooster helemaal afkoelen.

Eet het vlechtbrood als ontbijt met honingboter en zelfgemaakte jam, maar het brood kan ook heel goed met hartig beleg. Ik heb er twee dagen later zelfs dikke plakken van gesneden en gegrild als hamburger broodje.  

winston vlechtbrood

Maak als het brood in de oven staat de gezouten honingboter en de pruimenjam.

Gezouten honingboter
Doe de vloeibare honing samen met de gesmolten boter en geraspte citroenschil in een kom en meng door elkaar. Druip de gezouten honingboter over het brood.

Gele pruimenjam
Spoel de pruimen af onder water, halveer ze en verwijder de pit. Snijd de pruimen in stukken. Doe de pruimen samen met de geleisuiker, het citroensap en de citroenrasp in een pan en verwarm al roerend tot het gaat borrelen. Laat alles ongeveer 3 minuten goed doorkoken.

Zorg ervoor dat het weckpotje steriel is (dit doe je door het een paar minuten te koken in een pan met water en dan uit te laten lekken op een schone theedoek). Vul de weckpot met de hete jam. Doe het deksel erop en zet het potje 5 minuten op z’n kop. Dit zorgt ervoor dat de boel vacuüm trekt door de hete lucht. Draai het potje om en laat afkoelen.

winston vlechtbrood met pruimenjam

winston vlechtbrood met pruimen jam