Thuis barista & koffie granola met amandelen

Koffie granola recept

Vandaag een blogje over twee van mijn favoriete bezigheden: koffie drinken en ontbijten. Eigenlijk zou ik bijna zeggen dat het hobby’s zijn.

Koffie zit bij mij standaard in  mijn ochtendritueel. Mijn dag begint ermee en ik kan heel moeilijk zonder (daar kwam ik namelijk maar al te goed achter tijdens mijn 28-daagse detox). Doordeweeks een Nespresso bij het ontbijt, terwijl ik al wakker wordend het nieuws scan en Instagram door scroll. In het weekend is er meer tijd en dan zet ik meestal een cappuccino. De ochtend begint dan vaak eerst met de krant en ontbijt op bed of met een boek op de bank. 

Ambassadeur van Nespresso

Aanleiding voor deze koffieblog is dat ik voor het tweede jaar ambassadeur van Nespresso ben en dat vind ik hartstikke leuk. Vorig jaar proefde ik al allerlei nieuwe koffies, waaronder de limited editions uit Parijs en de nieuwe Master Origins uit onder andere India. Daarbij maakte ik matchende recepten, zoals deze tulbandcake met sinaasappel, strawberry shortcake pancakes en deze wafels met passievrucht.

Ook dit jaar ga ik weer nieuwe koffies uitproberen. Als eerste zijn de nieuwe Barista Creations aan de beurt. Onlangs heeft Nespresso namelijk weer drie nieuwe koffies toegevoegd aan het vaste assortiment: de Chiaro, Corto en Scuro koffies. Deze drie koffies zijn speciaal ontwikkeld om samen te gaan met melk of plantaardige alternatieven voor melk.

Ik vind ze echt heel lekker! De smaken van de koffies zijn zacht en gebalanceerd, zodat het goed past met melk.

Hoe zet jij thuis koffie?

Sinds ik mijn wat meer geavanceerde koffiemachine heb – de Creatista – is cappuccino’s zetten ook extra leuk geworden omdat het altijd lukt, zelfs met plantaardige melk. Zelf ben ik fan van havermelk voor in de cappuccino, maar mijn favoriet blijft langhoudbare volle melk. Die schuimt toch het beste.

Op de machine zit een melkfunctie, waarmee je kunt kiezen hoe je de melk wilt opschuimen. Je kiest bijvoorbeeld cappuccino of flat white en de machine doet de rest. Melk handmatig opschuimen met een stoompijpje of klopper, lukte me namelijk nooit. Latte art creaties lukken me alleen bij toeval en met heel veel fantasie (“kijk, net een blaadje!”) maar met mijn koffiemachine kan ik wel een mooi schuim krijgen. Met deze machine kan je dus mooi je barista skills oefenen.

Voor het zetten van de cappuccino en het matchende recept heb ik gekozen voor de Scuro. De Scuro zit tussen de Chiaro (lichter, meer karamelachtig, zoeter) en de Corto (meer sterk en intens) in. Deze koffie is romig, nootachtig van smaak, niet te bitter, maar wel lekker sterk. Deze Scuro is ge├»nspireerd op de manier waarop de barista’s in Melbourne koffie zetten. Zelf ben ik twee keer in Melbourne geweest en het is een van mijn favoriete steden (klik hier voor mijn reisverslag). En je kan er inderdaad echt de beste koffies drinken. Iets wat we daar dan ook veel gedaan hebben.

Drink jij ook graag koffie? En ben je meer fan van zwarte koffie of koffie met melk?

Koffie granola receptKoffie granola recept

De koffie hebben we, nu nog het ontbijt, wat minstens zo belangrijk is.

In het weekend maak ik vaak zelf granola, wat helemaal niet moeilijk is. Voor vandaag leek het me leuk om een koffie granola te maken. De koffie granola is met vanille en amandelen. Door de granola meng je gewoon een versgezette Scuro espresso. Als je wilt, kun je er nog cacao of chocosnippers aan toevoegen.

Koffie granola met vanille en amandelen

Ingredi├źnten voor een flinke voorraad
250 gram havervlokken
100 gram amandelen (ik gebruikte 75 gram amandelen en 25 gram amandelschilfers)
25 gram lijnzaad
1 el kaneel
snuf zout
1 Scuro espresso
1 tl vanille extract
2 el agavesiroop
1 el plantaardige olie
eventueel: 1/2 el cacao
eventueel: chocosnippers (verdeel deze na 25 minuten bakken over de granola)

Koffie granola maken

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Meng de havervlokken, amandelen, lijnzaad, kaneel en

Meng de espresso, vanille extract en agave siroop door elkaar. Meng dit door de havervlokken. Voeg als laatst de olie toe en meng tot alles goed bedekt is.

Verdeel de granola over een met bakpapier bekleed bakblik of bakplaat. Bak de granola in 30 minuten in de oven tot deze mooi goudbruin is en lekker begint te geuren.

Laat de granola helemaal afkoelen (dan krijg je stukjes). Ik weet dat dit moeilijk is, maar wel de moeite waard voor extra crunch. Als je geen geduld hebt, kun je de granola natuurlijk ook gewoon lauwwarm opeten.

Eet de granola met volle kwark en vers fruit.

Koffie granola recept

Disclaimer: dit artikel is geschreven in samenwerking met Nespresso.   Zie mijn disclaimer voor meer informatie.