Fair Coffee Break & Hoe je een slow kopje koffie zet

The Village Utrecht Wolvenplein

Vorig weekend organiseerden Ingrid en ik samen een Fair Coffee Break in het kader van de internationale Fairtrade Challenge. Het idee is dat er in twintig verschillende landen een recordaantal Fairtrade koffie kopjes gedronken wordt om de koffieboeren te steunen. Wij als die hard koffiedrinker doen daar natuurlijk maar al te graag aan mee.

Zaterdag was het zover. Een hele ochtend doen wat we het liefst doen: koffie drinken, ontbijt eten en verhalen uitwisselen. Dit mocht ook nog eens bij een van mijn favoriete plekken in Utrecht (waar ik trouwens inmiddels zo goed als kind aan huis ben): the Village Wolvenplein.

Met een gezellig groepje gingen we aan de slag met het zetten van onze eigen koffie met – welteverstaan – een super hippe Chemex. Elke hipster koffiedrinker heeft er vast al eentje in huis. Ik nog niet, dus daarom was het extra leuk om hiermee aan de koffie te gaan.

Met wat extra aandacht je koffie zetten, vonden wij wel passend. Koffie zetten met de chemex is een heel proces. Normaal gesproken druk ik op een knopje nadat het water is voorverwarmd en het apparaat doet de rest. In dit geval komt er wel wat meer bij kijken.

Heb jij wel eens koffie gezet met een chemex?

Fairtrade & Klimaatverandering

De reden achter de Coffee Challenge tijdens de Fairtrade Week van Max Havelaar is klimaatverandering. Klimaatverandering is vandaag de dag een hot topic en heeft onder andere gevolgen voor het weer. Het wordt warmer, waardoor niet alleen ijsjes, maar ook ijskappen smelten. Ook de koffieteelt heeft te maken met serieuze gevolgen van deze weersveranderingen, vandaar dat zij nu extra aandacht hieraan willen besteden.

In Zuid-Amerika is er bijvoorbeeld een hardnekkige plantenschimmel, la roya oftewel koffieroest, ontstaan als gevolg van de hogere luchtvochtigheid en hogere temperaturen. Door deze schimmel worden de bladeren van de koffiestruiken aangetast, waardoor zij uitvallen en de koffiestruiken geen bessen meer maken. Tijdens dit soort noodgevallen – want hey wie wil er nou geen koffie meer drinken? – kan de Fairtrade premie worden ingezet. Natuurlijk is Fairtrade koffie niet als enige hiermee bezig en bestaan er ook veel andere goede projecten en organisaties die zich inzetten voor kleinschalige boeren.

Coffee addicts

Wat ik trouwens niet wist, is dat wij Nederlanders de meeste koffie drinken van de hele wereld, namelijk 2,4 kopje per persoon per dag. Het gemiddelde in Europa ligt op 1,5 kop per dag. Zelf zit ik hier met mijn dagelijkse espressodosis flink boven. Hoeveel kopjes koffie drink jij per dag?

Slow koffie zetten met een chemexSlow koffie zetten met een chemexSlow koffie zetten met een chemex

Koffiezetten met de Chemex

Heb jij wel eens koffie gezet met een Chemex?

De Chemex is meer dan een cool-uitziende-zetmethode, hij maakt ook nog een super koffie! Het geheim schijnt te zitten in de dikte van de filters, waardoor bepaalde stoffen in de koffie worden vastgehouden en je een heel clean kopje koffie krijgt. Ik heb mij laten vertellen dat de koffie en het water door de vorm meer “contact” maken, waardoor je uiteindelijk een betere extractie krijgt en dus een lekkerdere kop koffie.

Bij the Village kregen we van de barista een uitgebreide hoe-zet-je-koffie-met-de-chemex demonstratie. Wat je nodig hebt: natuurlijk een Chemex, speciale chemex koffiefilters, gemalen koffie, gekookt water, een weegschaal en niet onbelangrijk een timer.

Het was een heel proces (en het vergt wat extra aandacht en moeite), maar dan heb je ook wel een erg lekker zacht kopje koffie. Wat ik zelf erg handig vind aan deze koffie experience is dat je gelijk een heel rondje koffie kunt geven in plaats van één voor één met mijn automatische machine.

Wij gebruikten deze 6 kops chemex.

Wat heb je nodig voor 6 koppen koffie met de chemex?
1 chemex
1 chemex filter
30 gram grofgemalen koffie (de maling moet tussen snelfilter en cafetière inzitten)
50 ml + 450 ml gekookt water
een weegschaal
een timer

Zet het filter in de Chemex. Spoel het filter met heet water om het schoon te maken en zo wordt het glas gelijk warm. Gooi dit beetje water er weer uit.

Doe de gemalen koffie in het filter. Schenk er eerst 50 ml water op en wacht 30 seconden. De koffie moet nu op zwellen, want dat betekent dat ‘ie vers is.

Schenk nu de rest van het water eroverheen. Laat de koffie ongeveer 4 minuten doorlopen. Haal het filter eruit.

De Fairtrade Challenge: fair koffie drinken!

Van 7 t/m 15 mei is het weer tijd voor de Fairtrade Week. Deze keer worden er in 20 landen Coffee Breaks georganiseerd. De bedoeling is om een recordaantal kopjes Fairtrade koffie te drinken. Fairtrade gecertificeerde koffieboeren hebben een stabieler inkomen, waardoor zij kunnen investeren in hun boerderijen en in trainingen. Door Fairtrade koffie te drinken steun je koffieboeren in hun strijd tegen de effecten van klimaatveranderingen op hun gewassen en bestaan.

Vanaf maandag 18 april kun je mee doen met deze Fairtrade Challenge door jezelf en je vrienden of collega’s aan te melden of door een foto te delen van jouw coffee break met de hashtag #fairtradechallenge.

Benieuwd naar onze coffee break? Alle foto’s vind je hier.

Slow koffie zetten met een chemexThe Village Utrecht Wolvenplein The Village Utrecht Wolvenplein