Kookboekreview: Virgin to Veteran van Sam Stern


Miss foodie was in een goede mood en stuurde mij een tijdje geleden het kookboek Virgin to Veteran van de enige echte Sam Stern op. Gesigneerd nog wel, door mister veteran himself. “Get cooking! Love Sam X”, staat er handgeschreven in. Nou dat laat ik mij natuurlijk geen twee keer zeggen door deze leuke kok. 

Het kookboek staat vol met eenvoudige recepten met pure ingrediënten. Met dit kookboek is het gedaan met aardappelpuree uit een pakje, diepvriespizza’s en lasagne uit de magnetron. Sam sleept je namelijk in no time door zijn persoonlijke masterclass. Met handige tips, eenvoudige recepten en mooie foto’s. Lees verder voor een review van dit kookboek. 

Als ik het boek open sla, kan ik het gelijk goed vinden met Sam. Hij heeft het boek namelijk zo samengesteld dat het relevant is – dus alleen recepten die je echt wilt maken -, begrijpelijk – elk hoofdstuk begint met een inleiding vol basisinformatie – en eenvoudig om te volgen. 

De keuken. Daar begint het. Dit is de plek waar je een muziekje opzet en waar je de basis leert en een goede kok wordt, aldus Sam. Het boek begint dan ook met een uitleg van hoe je de keuken handig indeelt. Uitgelegd staat wat zeker niet mag ontbreken in de beginnerskeuken en welke basisuitrusting je nodig hebt als kok. Van een goede messenset tot kookwekker. Ook geeft Sam praktische tips over het invriezen van producten of de indeling van je koelkast. Ook handig: een lijst met houdbare producten die je standaard in de voorraadkast moet hebben staan. 

Vervolgens geeft Sam nog een paar tips voordat je aan de slag gaat met de recepten. Zo raadt hij aan om elk recept helemaal door te lezen voordat je begint, zo veel mogelijk voor te bereiden en natuurlijk, misschien wel het belangrijkst, ervan te genieten. 

Wat ik zelf erg leuk vind, zijn de uitgebreide pagina’s over de verschillende soorten ingrediënten. Het begint met een uitgebreid hoofdstuk over groenten en salade. Waar moet je op letten bij het kopen van groenten en wat is de beste manier om bijvoorbeeld sla of wortels te bewaren?

Tussen de regels door staan handige tips zoals hoe je knoflook fijn wrijft of een paprika ontvelt. Ook vertelt Sam je welke ingrediënten vriendjes met elkaar zijn en dus goed samen gaan. Wist je bijvoorbeeld dat wortelgroenten goed passen bij citroen, boter en kardemom, maar ook bij steranijs en sinaasappel? Zo word je vanzelf creatief met het combineren van smaken. 

Na deze uitgebreide do’s en don’ts op groentegebied, komen de recepten met groenten. Wat dacht je van soep van erwtjes, Spaanse peper en munt of een linzensalade op drie manieren? Of deze burger van zoete aardappel?

Blader je verder, dan kom je vanzelf bij de hoofdstukken waarin vlees de hoofdrol speelt, zoals kip, rund, varken en lam. Per dier staat beschreven welk stuk vlees je hoe en wanneer gebruikt, vind je baktijden en hoe lang het vlees in bijvoorbeeld de oven moet. Ook handig: het “koeientrucje”. Hier omschrijft Sam een simpele truc om te kijken hoe gaar je biefstuk is.  

Duidelijk is dat Sam van alle keukens thuis is. Natuurlijk merk je wel dat hij uit Engeland komt. Fish and chips en Shepherd’s pie mogen natuurlijk niet ontbreken. Maar ook vind je in het kookboek een recept voor simpele spaghetti bolognese, een New York cheeseburger en Thaise curry. Erg veelzijdig dus, die Sam. 

Ook besteedt Sam een hoofdstuk aan vis, eieren en zuivel en pasta, rijst en couscous. Hier vind je ook weer heerlijke recepten, zoals een salade van couscous met sinaasappel, feta en bietjes, macaroni met kaas uit de oven en een recept voor groentekorma. 

Natuurlijk mag taart niet ontbreken. Hoog op mijn try before you die list staat de zondige triple chocoladetaart met witte, bruine en pure chocolade (ja ja, Sam weet waar hij ons mee blij maakt) en ook de cheesecake met frambozenpuree ziet er verleidelijk uit. Sam eindigt zijn boek met toetjes, echt een man naar mijn hart dus. 

Het boek staat vol met mooie, eenvoudige recepten en praktische tips. Met dit kookboek leer je de basis en word je een goede kok. Wil je nou ook dat Sam je helpt transformeren van een virgin in een veteranDan is het kookboek hier te koop voor 24,95€.