Koolhydraatarm notenpastabrood + start eliminatiedieet

Koolhydraatarm notenbrood gemaakt van notenpasta

Goede zondagmorgen allemaal! Voor deze wat kortere zomertijd-zondag heb ik een lekker gezond bakrecept voor jullie, namelijk dit koolhydraatarme notenpastabrood. Er komt geen bloem of meel aan te pas, dus ook nog glutenvrij. Het enige wat je nodig hebt: een pot notenpasta (pindakaas kan ook), eieren en bakpoeder. Misschien heb je dat zelfs al wel in huis. Super simpel en heel lekker als koolhydraatarme vervanger voor bananenbrood.

De afgelopen tijd ging ik alvast aan de slag met gezonde baksels, aangezien ik afgelopen maandag ben gestart met een eliminatiedieet. Eliminatie klinkt inderdaad zo ongezellig als het is, namelijk het elimineren van bepaalde voeding uit mijn eetpatroon. Wegens al jarenlange huidproblemen, maar ook een aantal andere klachten heb ik samen met een orthomoleculair therapeute onder andere mijn voeding onder de loep genomen. Na een flink aantal onderzoeken kwam zij tot de conclusie dat we allereerst naar de spijsvertering moeten kijken. Want ja, gezonde darmen zijn de basis. Ze stelde een uitgebreid behandelplan samen waar ik maandag mee van start ben gegaan.

Dat gezonde voeding zo belangrijk is, kwam ik een aantal jaar geleden al achter tijdens deze 28-daagse detox. Zo kwam ik lekkerder in mijn vel te zitten, werd mijn huid beter en voelde ik me energieker. Maar door zo’n detox kom je er natuurlijk niet achter wat jouw trigger is, omdat je alles tegelijk schrapt. Na 28 dagen voelde ik mij dus een stuk beter, maar ik heb daarmee niet kunnen achterhalen waar het aan lag. Waren het de gluten, koemelk of suikers? Door deze dingen te elimineren en over 8 weken weer trigger-foods toe te voegen, hoop ik erachter te komen waar ik op reageer en voor welke voeding ik niet zo tolerant ben.

Zondag ging ik vol goede moed allerlei bio-winkels af op zoek naar glutenvrije havermout, gierst, boekweit, plantaardige zuivelvervangers en linzencrackers. Gezond eten is best een dure hobby kwam ik achter. Een extra uitdaging is dat ik ook nog eens mijn voeding moet roteren, wat best wat van je creativiteit en planvermogen vraagt.

Goed, maandag dus. Daar ging ‘ie dan. Geen gluten, geen koemelk en ook een aantal groenten en fruit zijn geschrapt. Verder staan geraffineerde suikers en alle andere ingrediënten met moeilijke namen op de zwarte lijst. Het voedingsplan lijkt een beetje op de detox, maar gelukkig wel iets minder streng. Zo eet ik nog wel vlees en mag ik met mate koffie (die gaat mee in het rotatiedieet) en ook nog eens een glaasje witte wijn.

Enne, of ik moest afkicken? Nou en of. Dat heb ik weer geweten hoor. Dinsdag was ik ontzettend moe en had ik de hele dag hoofdpijn (en dacht ik alleen maar “ik wil koffie”). Eenmaal thuis was ik chagrijnig omdat het eten me niet smaakte, er zelfs in het bouillonblokje suiker bleek te zitten en ik erachter kwam dat gierst echt heel vies is. Om 21 uur lag ik in bed en heb ik aan één stuk door geslapen tot de volgende ochtend. Gelukkig ging het na een nacht slaap alweer een stuk beter. Ik heb nog even mijn detox-dagboek week 1 erbij gepakt (zoals je kunt teruglezen, voelde ik mij toen een stuk beroerder haha).

Inmiddels zijn we een kleine week verder en is het eerste wat ik merk dat ik de afgelopen dagen voor de wekker (fit!) wakker werd. Ik hoop dat die trend zich gaat voorzetten en ben benieuwd wat ik er verder van ga merken. Ik hoop dat het lukt om vol te houden, maar lekkerder in m’n vel komen is wel een goede motivatie.

Desalniettemin blijft het wel een grote uitdaging, aangezien ik juist alles met gluten en zuivel (denk aan brood, kaasfondue, pasta en ga zo maar door) zo lekker vind. Wel is het weer extra leuk om creatief te worden met recepten, nieuwe dingen te proberen en dieet-proof versies te verzinnen. Zo heb ik voor het eerst bananenmeel gekocht en staat de gepofte rijst te wachten om een lekkere snacks van te maken :-) enne… die gierst moet nog een bestemming krijgen.

Tips zijn welkom

Heb jij ervaringen met een eliminatiedieet of heb je wel eens een detox gedaan? Of misschien weet je wel iets lekkers met gierst? Deel jouw ervaring vooral in de comments. Ook houd ik me aanbevolen voor lekkere, gezonde recepten en ben ik op zoek naar een glutenvrij recept voor rotivellen (zodat de bf weer zijn roti kan maken) én naanbrood.

De komende tijd zullen de recepten op mijn blog dus wat meer in het teken staan van glutenvrij, zuivelvrij en suikervrij. Mocht je nou ook een lekker recept hebben, laat het dan vooral weten.

Koolhydraatarm notenbrood gemaakt van notenpasta

De basis van het notenpastabrood

De basis van het brood is telkens hetzelfde: een pot notenboter, eieren en een zakje bakpoeder. Op mijn eliminatielijst staan ook pinda’s (wat ik niet erg vind, want daar houd ik sowieso al niet zo van), maar je zou ook pindakaas in plaats van notenboter kunnen gebruiken. Qua notenboter kan je alle kanten op: amandel, cashew, hazelnoot of een mix daarvan. Voor het bakken, kun je het notenbrood bestrooien met zaden en pitten, maar bijvoorbeeld ook kokosrasp of havermoutvlokken.

Ik vind dit notenbrood écht ideaal als tussendoortje, want het is namelijk super vullend. Zelf bewaar ik een aantal plakken in de koelkast en de rest in de vriezer.

De basis voor het recept zag ik voorbijkomen bij Allerhande (zij maken ‘m als pindakaasbrood) en later bij Beaufood en toen wist ik dat ik het ook moest uitproberen. Allerhande tipt ‘m met Hüttenkäse als topping. Zelf at ik ‘m met een beetje kokosyoghurt en kokosrasp, maar je kunt er ook deze zelfgemaakte suikervrije aardbei frambozenjam op doen. Uiteraard ook lekker met een dikke plak roomboter.

Recept koolhydraatarm notenpastabrood

Ingrediënten (voor ongeveer 10 plakken)

  • 4 eieren
  • 350 gram notenpasta (ik nam amandelboter, maar je kunt ook cashew- of pindakaas nemen)
  • een zakje bakpoeder
  • 100 ml plantmelk (zoals amandelmelk of havermelk)
  • 1 el honing
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl speculaaskruiden
  • handje pompoenpitten
  • handje zonnebloempitten

Notenpastabrood maken

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe een vel bakpapier in een cakeblik (25 cm).
  3. Meng de eieren, notenpasta en honing in een kom door elkaar.
  4. Meng het zakje bakpoeder door de plantmelk. Meng dit samen met de specerijen door het beslag. Mix alles tot het egaal is.
  5. Schenk het beslag in de cakevorm. Verdeel de zaden/pitten eroverheen.
  6. Bak het brood in ongeveer 30-35 minuten gaar. Prik met een prikker (als deze er schoon uit komt, is het notenbrood gaar).
  7. Laat het brood even afkoelen en haal hem uit de vorm.
  8. Snijd in plakken en eet met je favoriete topping

Je kunt het brood maximaal 5 dagen bewaren in een afgesloten bewaardoos in de koelkast. Het brood is ook lekker geroosterd. Of vries hem in plakjes in, zodat je ‘m langer kunt bewaren.

Probeer ook deze topping-tip: frambozenjam zonder suiker.

Koolhydraatarm-notenpastabrood2