Lahmachun platbrood met sesamtijmolie

platbrood
Voor het eetfeestje maakte ik Lahmacun flatbread, oftewel platbrood. Zelf brood bakken. Daar zie ik altijd een beetje tegenop. Eindeloos kneden en rijzen is aan mijn ongeduldigheid niet besteed. Dus, als je niet van wachten houdt, is dit een mooi recept om mee te beginnen. Het is een eenvoudig mengsel van bloem, yoghurt en zout. Van het deeg maak je kleine porties en die bak je in een droge pan. Traditioneel wordt platbrood met hummus en tabouleh gegeten, maar het is ook super lekker met smeuïge geitenkaas of gebakken champignons met pijnboompitten. Hier mijn versie van platbrood geïnspireerd op Simple Pleasures.

Voor ongeveer 12 platbroden

350 gram bloem
250 ml Griekse of Turkse yoghurt (maar je kan ook gewone yoghurt nemen)
1 tl zout

Voor de sesamtijmolie
50 ml extra vierge olijfolie
1 el gedroogde tijm
50 gram geroosterd sesamzaad
1 tl chilivlokken
1 tl zoutvlokken
2 tl geroosterd komijnzaad

platbrood

Zo maak je de platbroden
Rooster de sesam- en komijnzaadjes. Roer alle ingrediënten voor de sesamtijmolie door elkaar in een klein potje. Houd dit apart.

Meng voor het deeg de bloem, yoghurt en het zout in een kom door elkaar tot je een zacht en soepel deeg hebt. Als het deeg te nat is, voeg dan nog wat bloem toe. Als het te droog is, kun je er wat extra yoghurt bij doen. Als je het deeg niet meteen gebruikt, kun je het in bakpapier verpakken en tot de volgende dag in de koelkast bewaren.

Maak balletjes van het deeg ter grootte van een kleine golfbal. Leg ze op een met bloem bestoven aanrecht en rol ze zo dun mogelijk uit. Ze moeten echt flinterdun worden.

Verhit een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur. Bak het broodje tot ‘ie opgeblazen is en er luchtbellen ontstaan (dit gaat heel snel). Draai hem om en bak de andere kant. Haal het broodje uit de pan en kwast de bovenkant in met een beetje sesamtijmolie. Tijdens het bakken kunnen de restjes bloem in de pan aanbranden, dit kun je tussendoor makkelijk verwijderen met een droge keukenrol. Herhaal dit tot alle broodjes gebakken zijn.

Simpel hè? En super lekker! Eet ze met hummus of worteldip. Of bak wat champignons met knoflook en paprikapoeder. Of roer wat geitenkaas en Griekse yoghurt door elkaar.