Lentes lamsrack met kruiden pistachekorst

lamsrack

Ooooh, houd je van lam? Dan is dit echt iets voor jou! Een nieuw seizoen, dus tijd voor iets nieuws op de blog: koken met het seizoen.

In samenwerking met de online delicatessenwinkel culishop.com ga ik vier keer per jaar – op de eerste dag van de lente, de zomer, de herfst en de winter – koken met een seizoensproduct. Het leuke aan dit alles is dat niet alleen ik, maar ook jij kans maakt om met dit seizoensproduct te koken. Het enige wat je hoeft te doen is een recept bedenken met het product (in dit geval Nieuw-Zeelands lamsrack) en een tweede delicatesse naar keuze uit het assortiment van culishop.com.

Is jouw recept het leukst? Dan krijgt je de producten thuisgestuurd, zodat je jouw lamsrackrecept zelf thuis kunt maken. Daarnaast krijgt jouw recept een ereplek op de voorpagina culishop.com. Leuk toch? En niet getreurd als jouw recept dit keer niet het winnende recept is. Het jaar telt vier seizoenen, dus er komen nog drie seizoensproducten aan. 

Eerst even culishop.com. Ik ben fan. En zij zijn fan van een goede herkomst.

Culishop.com: fan van een goede herkomst

Culishop.com is een online consumenten delicatessenhuis en bezorgt in zowel Nederland als België. De visie van culishop.com is anderen blij maken met de beste producten waarbij rekening wordt gehouden met duurzaamheid en eerlijkheid voor mens en dier. Naast mooie en eerlijke vlees- en visproducten staat de online winkel ook vol met delicatessen zoals jams, mosterd en chutneys (uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat deze ook erg goed zijn).

Bij culishop.com zijn ze fan van eten met een goede herkomst. Het liefst werken ze met lokale producten, maar als het vlees van ver moet komen, dan doen ze het goed. Het lamsvlees komt dan wel van de andere kant van de wereld, maar het vervoer wordt gebruikt om het vlees te laten rijpen.

Culishop.com is echt een online walhalla als je houdt van koken met seizoensproducten waar ook nog eens een verhaal achter zit. Ik ben dan ook zo enthousiast over deze samenwerking. Toen de postbode met het enorme stuk Nieuw-Zeelands lamsrack voor de deur stond, kon ik niet wachten om ermee aan de slag te gaan. Voor mij ook weer een uitdaging om iets lekkers op tafel te zetten met een product waar ik normaal niet zo snel mee kook.

lentebloesem

(Toen ik gister uit mijn raam keek, was dit mijn uitzicht. Roze bloesem, magnolia’s volop in bloei en daarachter een knalblauwe lucht. Dat was wel even een bloemfoto waard. Wat is de lente mooi hè?)

Vandaag dus de eerste dag van het nieuwe seizoen: de lente! Officieel dan hè. Gister was het meer lente dan vandaag, maar toch. 

Wat is nou meer lentes dan lam? Een mooi rosé lamsrack braden is echt niet moeilijk en – ik kan je vertellen uit eigen ervaring – erg leuk om te doen. Zo’n mooi stuk vlees in je handen, vraagt toch om wat extra aandacht. Het was de eerste keer dat ik lamsrack zelf klaar maakte, dus ik heb gekozen voor een klassieke bereiding. Met kruidenkorstje en al. 

Bij het lamsrack koos ik dit potje roasted garlic mustard van Stonewall Kitchen. De mosterd is heerlijk vol en een beetje zoetig door de gekaramelliseerde knoflook. Perfect voor door de kruiden pistachekorst (en ook héél lekker op een broodje rosbief of om augurken in te dippen). 

Het Nieuw-Zeelands lam heeft vrij rondgelopen langs de uitgestrekte kust van Nieuw-Zeeland en alleen gegraasd van gras waarover Pacifische winden hebben gewaaid. Dat proef je. Echt. Wauw, wat een geweldig stuk vlees. De smaak is subliem en super mals. Dit is zo’n stuk vlees dat je bij elke hap niet uitgesproken raakt over hoe lekker het is. Daar houd ik van.

Het verhaal achter het Nieuw-Zeelandse lammetje

Deze lamsrack komt van Nieuw-Zeelandse lammeren die aan de kust rustig hebben rondgelopen. Lamsrack is een bijzonder stuk vlees vanwege de malse structuur en de ziltige, uitgesproken smaak. De lammeren lopen altijd buiten rond, wat het vlees van de beste kwaliteit maakt. In Nieuw-Zeeland hebben de lammeren enorm veel vrije ruimte om rond te lopen. Vrijheid is belangrijk voor gezond lamsvlees en dat vind je bijna nergens zo terug als in het lamsvlees uit Nieuw-Zeeland.

Naast dat de lammeren vrij hebben rondgelopen is de voeding 100% natuurlijk en staat het dierenwelzijn voorop. De vleesexport is belangrijk voor Nieuw-Zeeland, vandaar dat het lamsvlees zo streng wordt gecontroleerd en moet voldoen aan allerlei eisen op het gebied van dierenwelzijn, slagerijen en vervoersprocessen. Dat het lammetje van de weide tot je bord goed wordt behandeld, mag je vanuit gaan.

Vlees eet ik niet vaak. Dus als ik voor vlees ga, probeer ik zo veel mogelijk te kiezen voor vlees met een herkomst en een verhaal. Geen anonieme supermarktknallers met als standaard ingrediënt water, maar goede producten met een herkomst. Culishop.com is zo’n plek waar je blij wordt van producten met een verhaal. Ik hoop dat jullie net zo enthousiast worden van culishop.com en alle mooie producten als ik.

Maak kans op rode poon en een tweede delicatesse naar keuze van culishop.com!
  1. Bedenk een leuk recept met Nieuw-Zeelands lamsrack.
  2. Kies hier een tweede ingrediënt uit de delicatessen van culishop.com dat je nodig hebt voor je recept. Dit mag alles zijn, maar zorg er wel voor dat de gekozen delicatesse onderdeel is van jouw recept.
  3. Stuur je recept in via onderstaand formulier (er hoeft geen foto bij, mag wel natuurlijk).
  4. Samen met culishop.com wordt het winnende recept gekozen.
  5. De winnaar krijgt het Nieuw-Zeelands lamsrack en het tweede ingrediënt van culishop.com thuisgestuurd, zodat hij of zij zelf thuis aan de slag kan met het ingezonden recept. Het winnende recept krijgt daarnaast een eervolle vermelding op de voorpagina van culishop.com.
De spelregels
  • Meedoen kan tot en met vrijdag 4 april
  • Zowel lezers uit Nederlands als België kunnen mee doen
  • Alle ingezonden recepten worden verzameld in de database van culishop.com, dus wie weet vind je jouw recept later terug op de site (met vermelding natuurlijk).
  • Er komen nog twee seizoenen aan dit jaar, dus als je niet gewonnen hebt, kun je nog meedoen voor het zomer-, herfst-, of winterproduct.

Wat zou jij maken met dit lamsrack? En welk tweede ingrediënt gebruik je in het recept? Ik ben héél benieuwd naar jouw lamsrackrecept.

Verstuur via onderstaand formulier jouw recept met Nieuw-Zeelands lamsrack én een tweede product naar keuze van culishop.com en maak kans op beide producten!
Receptformulier (een recept insturen kan tot en met vrijdag 4 april)
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Ik kan niet wachten om te zien wat voor lekkere recepten jullie allemaal bedenken. Hieronder mijn recept: lentes lamsrack met een korst van kruiden, mosterd en pistache en daarbij erwtenpuree met munt (en frieten!).

lamsrack

Lentes lamsrack met kruiden pistachekorst & erwten muntpuree
voor 4 personen (of voor 2 enorm grote lamsrackfanaten die heel veel trek hebben, zoals wij)

de lamsrack
800 gram lamsrack
olijfolie
versgemalen peper en zout

de kruidenkorst
4 takjes rozemarijn, de naaldjes
4 takjes munt, de blaadjes
4 takjes peterselie, de blaadjes
2 el roasted garlic mustard van Stonewall Kitchen
2 tenen knoflook
2 el olijfolie
rasp en sap van 1 citroen
100 gram fijngehakte pistachenoten

Zo maak je de lamsrack
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak eerst het kruidenkorstje. Doe de kruiden, knoflook, olijfolie, citroenrasp en sap en een flinke hoeveelheid versgemalen peper en zout in de keukenmachine of foodprocessor en maal alles fijn. Voeg de pistachenoten toe en mix tot de pistachenoten gehakt zijn en alles goed gemend is. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe. Houd apart.

Wrijf de lamsrack in met olijfolie en bestrooi beide kanten royaal met versgemalen peper en zout. Verhit een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur. Braad de lamsrack op hoog vuur rondom aan. Begin met de holle kant, dan kan het vet alvast een beetje smelten. Bak beide kanten mooi bruin.

Laat het lam even rusten. Wrijf de lamsrack in met de kruidenkorst. Besprenkel een braadslede of bakblik met olie en leg de lamsrack met kruidenkorst erin.

Voor de garing van de lamsrack gebruikte ik een vleesthermometer. De kerntemperatuur voor een medium lamsrack is 62 graden. Zelf houd ik van rosé dus hield ik de temperatuur op 55 graden. Rooster de lam in ongeveer 30-35 minuten gaar. Laat 10 minuten rusten.

Snijd de lam met een goed scherp mes en serveer met de de puree van doperwten en munt. Lekker met verse frieten en een glas volle rode wijn.

spring lamsrack