Super snelle lasagne met spinazie, courgette, champignons en heel veel kaas

Snelle vegetarische lasagne met spinazie en courgette uit de pan

Gelukkig nieuwjaar! Mag het nog? Officieel vast niet, maar ik heb het nog niet gezegd. Dit is mijn eerste post voor 2019, dus beginnen met de beste wensen hoort daar wel bij.

Doen jullie aan goede voornemens? Ik denk er wel altijd over na, maar meer hypothetisch. Heel eventjes heb ik overwogen om weer een detox te doen in de maand januari, maar eigenlijk vind ik het heel ongezellig en ook wel gedoe. Daarnaast vraagt het koude, regenachtige weer niet om gezonde salades maar om comfort food. Detoxen bewaar ik dus nog even voor de zomer, of niet.

Wat wel een voornemen is dat eens in de zoveel tijd weer naar boven komt: actiever met mijn blog bezig te gaan. Eigenlijk vanaf het moment dat ik met full time werken begonnen ben, heb ik het erover. Helaas merk ik toch dat het er met het drukke, werkende bestaan  minder van komt.

Nu ga ik voor dit jaar toch proberen om eens per maand een recept te plaatsen. Yes, nu ik het hier heb gezegd, is dat misschien een goede stok achter de deur (enne stiekem toch nog een soort van voornemen). Helpen jullie mij herinneren?

Snelle vegetarische lasagne met spinazie en courgette uit de panGoed, terug naar het comfort food, want daar kwamen we hier voor natuurlijk. Ik denk dat het per persoon verschilt wat je onder “troosteten” verstaat, maar er is vast een aantal gerechten waar iedereen het over eens is. Een grote schaal lasagne is wat mij betreft typisch comfort food. Misschien komt dat ook omdat mijn moeder lasagne als een van de besten maakt: goed gevuld met heel veel kaas, zelfgemaakte bechamelsaus en parmaham. Verder vind ik een grote pan stoofvlees, soep of mijn linzencurry ook in dit rijtje passen.

Misschien is de voorwaarde voor comfortabel eten wel gewoon dat het geserveerd in een grote pan moet zijn en dat je het vervolgens uit een kom op de bank voor de tv opeet (liefst onder een dekentje natuurlijk).

Voor deze zondag heb ik daarom voor jullie een snel en makkelijk recept voor vegetarische lasagne. Dit recept is niet zoals de traditionele lasagnerecepten (je bent ook sneller klaar), máár wel ook echt heel lekker. De lasagne maak je in een gietijzeren pan, skillet genaamd. Als je geen pan hebt die in de oven kan, kan je het recept natuurlijk ook in een gewone pan maken en daarna in een ovenschaal over doen.

Zo’n pan kan ik je wel echt aanraden! Het is mijn laatste aanwinst en ik heb er al meerdere recepten uit gemaakt. Echt super handig dat je alles in één pan bereidt en ‘m dan zo in de oven schuift. Hij is ook nog eens heel fotogeniek, maar dat is natuurlijk minder relevant als je je eten niet op de foto zet. Ik was zo enthousiast dat ik er dit weekend zelfs 2 recepten mee heb gemaakt voor mijn blog, dus er komt er nog eentje aan.

Het idee voor deze lasagne kwam ik tegen bij de Half Baked Harvest. Als we het over comfort food hebben, moet je sowieso echt eens op haar blog gaan kijken want er staat zoveel lekkers op. Het recept van Tieghan Gerard is onder andere met gedroogde lasagnebladen (ik gebruik verse, maar gedroogd kan dus ook prima), linzen en zongedroogde tomaatjes. Ik moet het nog proberen, maar haar lasagne ziet er ook echt super lekker uit.

Dit lasagne recept is vegetarisch met lekker veel groenten: spinazie, courgette en kastanjechampignons en natuurlijk heel veel kaas. Eigenlijk kan je deze lasagne vullen met alles wat je lekker vindt.

Tot slot ben ik heel benieuwd wat jouw ultieme comfort food is. Wat staat er op jouw “comfort food lijstje?”

Snelle vegetarische lasagne met spinazie en courgette uit de pan

Vegetarische lasagne met spinazie, courgette en champignons uit de pan

Mijn gietijzeren skillet pan heeft een diameter van 24 cm. Het recept is voor 2 grote eters of 3 wat kleinere. Serveer er brood bij en de verse pesto, dan heb je sowieso genoeg. Heb je een grotere pan? Verdubbel dan de ingrediënten.

Ingrediënten voor 2-3 personen
olijfolie
1 kleine ui
1/3 courgette (ongeveer 150 gram)
1 knoflookteen
150 gram kastanje champignons
1 fles sugo tomatensaus (700 gram)
100 ml (volle) melk
1/2 tl rode pepervlokken
125 gram verse lasagnebladen (een half pak)
2 handjes verse spinazie
half bosje verse basilicum
250 gram mozzarella
parmezaanse kaas

voor erbij
brood
verse pesto

nodig: (gietijzeren) pan ø 24 cm die in de oven kan

Snelle lasagne maken
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snipper de ui. Snijd het stuk van de courgette in de lengte door midden en snijd in dunne plakjes. Snijd de champignons in dunne plakjes. Snijd de knoflook fijn. Snijd de steeltjes van de takjes basilicum fijn. Houd de blaadjes apart.

Verhit een gietijzeren pan (met een wat hogere rand) op het vuur. Voeg een flinke scheut olijfolie toe. Als de olie heet is voeg je de ui, courgette en champignons toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de chilivlokken toe. Zet het vuur middelhoog. Bak een 5-10 minuten tot de groenten zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut.

Voeg de sugo, melk en fijngesneden steeltjes van de basilicum toe. Breng aan de kook. Roer vervolgens de spinazie erdoorheen en zet het vuur laag.

Snijd de lasagnebladen door de helft.

Je kunt nu twee dingen doen:
1. Roer de lasagnebladen erdoorheen (in mijn wat kleinere pan lukte dit niet zo makkelijk).
of
2. Smeer de lasagnebladen even met wat saus in zodat ze zacht worden. Haal de saus uit de pan. Laat een beetje tomatensaus op de bodem van de pan achter. Verdeel de helft van de zachte lasagnebladen over de bodem. Doe hier de helft van de tomatensaus op, wat mozzarella, basilicumblaadjes en parmezaanse kaas. Verdeel de andere helft van de lasagnebladen hierover. Bedek met tomatensaus, mozzarella en parmezaanse kaas.

Zet de pan in de oven. Bak 10 minuten op 180 graden. Zet daarna de grill van de oven aan (op 220 graden) en bak nog 5 minuten of tot de kaas gaat bubbelen en bruin is.

Haal de pan uit de oven en laat 5 minuten staan. Serveer met verse pesto en brood.

Eet smakelijk!

Snelle vegetarische lasagne met spinazie en courgette uit de panSnelle vegetarische lasagne met spinazie en courgette uit de panSnelle vegetarische lasagne met spinazie en courgette uit de pan