Lazy sunday: melanzane alla parmigiana

De Italiaanse keuken is een van mijn favorieten. Vroeger kampeerden we ieder jaar op een – zoals de ANWB zo typerend zou omschrijven – kleine, knusse camping pitoresk gelegen tussen de olijfbomen en wijngaarden. Twee jaar geleden ben ik voor het laatst in Italië geweest en stonden we ook op een dergelijk omschreven camping. De camping werd gerund door twee zussen. ’s Ochtends haalde je vers brood met een korst zo knapperig zoals je alleen in het buitenland kunt krijgen, versgesneden parmaham en wijn zelf getapt uit een groot wijnvat. Op zondag kon je aanschuiven bij het viergangen diner en kookten de zussen authentieke Italiaanse gerechten met bij elke gang een bijpassende wijn.

Laatst had ik weer last van een onstuimig soort heimwee en kreeg ik zin in melanzane. Melanzane alla parmigiana is een recept – net als lasagne – waarvan ik niet had verwacht dat het mooi te fotograferen was. Toen ik dit recept tegenkwam was er geen houden meer aan: melanzane it is! Ideaal voor een lazy sunday zoals vandaag.


Melanzane alla parmigiana
voor 4 personen
1 kg aubergines (stuk of 5)
1,5 kilo verse rijpe tomaten (of 3 blikken gepelde tomaten van goede kwaliteit)
2 grote uien
2 tenen knoflook
1 el bruine suiker
1 bosje basilicum
2 buffelmozzarella’s
150 gram Parmezaanse kaas, geraspt
goede olijfolie
grof zeezout
versgemalen peper
ciabattabrood voor erbij

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1/2 cm dik. Leg de plakken op een bakplaat en bestrijk met olijfolie. Bestrooi met peper en zout. Grill de aubergineplakken in ongeveer een half uur in de oven. Je kunt de plakken ook grillen in de grillpan. Haal ze als ze mooi bruin zijn uit de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden.

Maak een kleine snede in de tomaten. Doe de tomaten in een kom en giet hier kokend water overheen. Laat ongeveer een minuut staan totdat de tomaten rimpelig worden en je de velletjes eraf kunt trekken. Haal de tomaten uit het water met een lepel en verwijder de velletjes en zaadjes. Snijd het tomatenvlees in stukken.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan. Snipper de uien en snijd de knoflooktenen in stukjes. Fruit de ui en knoflook in de olie. Voeg vervolgens het tomatenvlees (of de tomaten uit blik), de suiker en een paar blaadjes basilicum toe en laat 15 minuten zachtjes stoven. Breng op smaak met peper en zout.

Scheur de rest van de basilicum en de buffelmozzarella in plakjes. Rasp het stuk Parmezaanse kaas.

Neem een grote ovenschaal. Schep een soeplepel tomatensaus in de ovenschaal en verdeel dit over de bodem zodat het bedekt is met een laagje tomatensaus. Bedek de ovenschaal steeds met een laag aubergineplakken, tomatensaus, buffelmozzarella, basilicum en een beetje Parmezaanse kaas. Ga door tot alles op is. Breng elke laag op smaak met versgemalen peper en zout. Eindig met buffelmozzarella en bestrooi royaal met Parmezaanse kaas. 

Zet de ovenschaal ongeveer 30 minuten in de oven tot de kaas mooi verkleurd is. Schep de melanzane in diepe borden. Lekker met vers ciabattabrood of stokbrood om te soppen.