Leeuwarden & Friesland tips

Leeuwarden

Vorig weekend mocht ik samen met andere foodbloggers op uitnodiging van Beleef Friesland mee op culinaire reis naar Friesland. Ljouwert, welteverstaan. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet gelijk wist dat Ljouwert Leeuwarden betekent, máár daar kwam ik gauw genoeg achter.

Leeuwarden ligt niet om de hoek en dat is gelijk ook een van de redenen dat ik er nog nooit geweest was. Het tripje voelde dan ook echt als een een soort minivakantie, alsof je naar het buitenland gaat. Máár, ik voelde me al gauw thuis in Leeuwarden, want ergens heeft de stad wel wat weg van Utrecht met al die grachten. Alleen dan rustiger en ruimer met mensen met een leuk accent.

Aanleiding voor het bezoek aan Leeuwarden was de verkiezing tot Hoofdstad van de Smaak 2015. Friesland staat bekend om haar streekproducten en biologische insteek. Tijdens de twee dagen Leeuwarden hebben we dus bourgondisch Friesland ontdekt, maar ook gevaren door de grachten, geracet op e-bikes door het Friese platteland en een culinair festival bezocht.

Ben jij al eens in Leeuwarden geweest? Vandaag deel ik al mijn Friesland en Leeuwarden tips op de blog.

Hotel Post Plaza

We sliepen in het Hotel Post Plaza. Hotel Post Plaza is een viersterrenhotel midden in het centrum met alles erop en eraan: een wellnesscentrum, sportzaal, super de luxe kamers en een restaurant. De kamers zijn ontzettend mooi. Volgens mij heb ik niet eerder in zo’n groot bed geslapen (ik kon zelfs overdwars liggen). Ook erg hip: bij het ontbijtbuffet hebben ze superfoods, goed sterke koffie en wentelteefjes van suikerbrood.

Leeuwarden: culturele hoofdstad 2018

Nadat we onze spullen hadden achtergelaten in het hotel, vertrokken we te voet naar de Blokhuispoort. Voorheen was de Blokhuispoort een gevangenis, maar tegenwoordig fungeert het als plek voor creatieve initiatieven en kun je er over een tijd zelfs slapen in een van de tot hotelkamer omgebouwde cellen.

Onder het genot van een kop koffie en oranjekoek (die overigens roze is) bij Café de Bak vertelt reisleidster Hanita over het imago van Friesland. Dat de meesten Friesland ver weg vinden, dat Friesen worden omschreven als stug, maar dat ze eigenlijk bescheiden en nuchter zijn en dat ze hoopt dit imago te veranderen door anderen Friesland te laten ervaren.

Ook vertelt Hanita over Ljouwert als culturele hoofdstad. Vanuit het begrip mienskip, oftewel gemeenschapszin in het Fries, is Leeuwarden de strijd om titel culturele hoofdstad 2018 begonnen. De gemeenschapszin die vroeger bestond, willen ze terugbrengen. In Friesland willen ze cultuur als middel gebruiken om mensen te betrekken bij belangrijke onderwerpen als milieu, water en energie. Denk aan het ontwerpen van een rietje die het water zo zuivert zodat je uit de sloot kunt drinken, hoe cool is dat?

LeeuwardenLeeuwarden

We Are Grutsk

We are grutsk. In het Fries betekent het: wij zijn trots. Bij We are Grutsk zijn ze trots op Friesland en dat is te merken. Grutsk is een podium voor culinaire initiatieven en een ideale plek om de Friese culinaire ontdekking te starten.

Wat ik zelf een erg leuk initiatief vind, is de food tour. Bij Grutsk haal je een plattegrond met stempelkaart en zo ga je alle leuke culinaire winkels af. De volle stempelkaart kun je aan het eind inleveren in ruil voor een goodie bag. Daarnaast hebben ze erg lekkere lunch bij Grutsk. Je kunt kiezen uit een bolletje met riperkriete kaas of Friese ham van de slager uit de buurt, een beker sap of schapenyoghurt.

Ook leuk om te doen zijn de free tours. Elke zaterdag kun je aansluiten bij stadsgids Henk voor een historische toer met hedendaagse twist door het centrum van Leeuwarden. De toer start elke zaterdag om 12.00 uur. Kijk hier voor meer informatie over de tour van Henk.

Leeuwarden Leeuwarden

Food tour door Leeuwarden

Te voet verkennen we allerlei culinaire eetplekken en winkeltjes in het centrum van Leeuwarden. Zo proeven we Italiaanse hapjes bij Bellini Delicatessen, eten we de lekkerste oude geitenkaas ooit bij de Zuivelhoeve, shotten we een glaasje Berenburger bij Boomsma Destilleerderij en drinken we Pincessehofhee gemaakt van korenbloem, gojibes en saffraan uit mooie kopjes bij het Keramiekmuseum Princessehof.

Tussen de middag heeft de ontzettend vrolijke en gastvrije Hielkje een uitgebreide lunch met Friese streekproducten voor ons klaar staan bij Priuw. Dit jaar is Priuw uitgeroepen tot gezelligste winkel van Friesland en dat is te merken. De winkel staat vol met lekker Friese producten zoals sûkebôle, oranje koek en honing. Hier moet je dus echt heen voor Friese lekkernijen.

Praam varen door de Friese grachten

Ook erg leuk is een boottocht met een ‘praam‘ door de grachten van de historische binnenstad. De vaarroute leg je af in een fluisterpraam – een boot die vanwege de elektrische motor geruisloos door de grachten vaart. De gezellige heren van het praamvaren vertellen ondertussen allerlei leuke weetjes over de stad. In de grachten groeien zelfs waterlelies, wat aangeeft dat het water hartstikke schoon is (dit in tegenstelling tot wat ik gewend ben van de grachten in Utrecht).

Leeuwarden

Ljouwert Culinair

Al 10 jaar lang vindt elk jaar in september Ljouwert Culinair plaats. Ljouwert Culinair is een festival waaraan meer dan twintig restaurants mee doen. Elk restaurant heeft een eigen plek waar je de lekkerste gerechtjes van het menu kunt proeven.

Het festival ligt aan de voet van de Oldehove, een soort van Scheve Toren van Leeuwaarden. Op Ljouwert Culinair kun je de lekkerste dingen proeven zoals een sandwich pulled pork, je eigen pizza bakken, maar ook vind je er veel vis zoals oesters, Fryske paling, garnalen uit de Waddenzee en kreeftenkroketten.

Ga voor de echte Friese eetbeleving naar Ljouwert Culinair.

Leeuwarden

Dineren op de 11e verdieping bij sterrestaurant: Elévé

Nog nooit heb ik in een sterrestaurant gegeten, dus ik had hoge verwachtingen van het eten bij Elévé. Deze hoge verwachtingen werden in ieder geval gelijk waargemaakt. Het restaurant bevindt zich namelijk op de 11e verdieping van het WTC. Vanachter de grote ramen dineer je met prachtig uitzicht over de stad. Alleen door het uitzicht smaakt het eten al lekker.

We kregen een driegangenmenu met Friese streekproducten en bij elk gerecht een passende wijn. Alle ingrediënten onthouden was te veel om op te schrijven, dus de ober heeft netjes het menu voor ons uitgetypt. We begonnen met twee amuses: een coquille met seroendeng, soja en limoen en pulled pork. Vervolgens kregen we wilde zeebaars met gazpacho en kruiden crumble, rund met cantharellen en als toetje een parfait van karamel met sorbets van appel en venkel.

Wat ik vooral bijzonder vond waren de aparte structuren. Ik denk dat dat typisch “ster-ish” is. Met bolletjes die in je mond als een verrassing uit elkaar spatten, perfect gerolde komkommerrolletjes, verfijnde crunchy krokantjes en de combinatie van bevroren en warm.

Al met al een erg bijzondere ervaring die ook weer van mijn bucketlist kan.

Op de e-bike naar Stadstuin Âsum. 

Een aanrader is het huren van een e-bike. Dit kan ook bij We Are Grutsk. Voor ongeveer 15 € huur je een fiets en ga je op city tour of country tour.

Sowieso moet je echt eens fietsen op een elektrische fiets. Mijn Opa & Oma hebben er ook eentje dus ik was al wat ervaren, maar het blijft telkens weer een hilarische ervaring. Je hoeft maar even aan te zetten en je hebt het idee dat je wegvliegt. Een soort duwtje in de rug. Met gemak – je hoeft eigenlijk alleen maar de pedalen rond te bewegen – rijd je zo 28 km per uur. Tegenwind en bergop? Ook dan is 25 km/uur een makkie.

Wij ging op de country tour en fietsten richting de Stadstuin Âsum. Âsum is inderdaad awesome. De stadstuin wordt gerund door de Friese boy Gosse. Gosse geeft ons trots een rondleiding langs alles wat groeit in zijn stadstuin. Boerenkool, bieten, wortels, pastinaak, schorseneren en stokbonen. Ik word er nog jaloers van als ik eraan denk. Ook scharrelen er gezellig varkens rond die de restjes groenten maar al te graag opeten.

Bij de stadstuin kun je een jaarabonnement afsluiten waar je onbeperkt groenten mag plukken. Gosse zorgt ervoor dat er seizoensgroenten beschikbaar zijn. Zelfs als je elke dag boerenkool wilt eten, mag dat. Voorwaarde is wel dat je zoveel plukt zoveel je op kan (de hele vriezer volladen is dus niet de bedoeling).

Al met al is Leeuwarden een bezoek waard, zeker als je houdt van lekker biologisch eten.

Leeuwarden Leeuwarden