Epic burger project #3: leftover risottoburgers met walnoot havermoutcrunch

riso4xx

Het is weer Epic Burger Time. Oh, wat word ik altijd vrolijk van het schrijven van deze maandelijkse blogposts. En van het eten van burgers natuurlijk ook.

Het Epic Burger Project staat deze keer in het teken van risotto leftovers. Met risotto is de hoeveelheid altijd lastig in te schatten. Ik weet niet of je dat herkent? Met pasta en rijst neem ik altijd het zekere voor het onzekere. Telkens neem ik mij voor om een kopje per persoon te nemen, maar in het water lijkt het dan toch weer weinig. Hup. Nog maar wat extra rijst erbij. Uiteindelijk is het toch meer dan gedacht en ziet de pan eruit alsof je voor een enorm hongerige familie hebt gekookt.

Inschatten is dus niet mijn sterkste kant. Met risotto ligt dit wel wat anders. Wat betreft risotto gaat de pan – ook al is het meer dan genoeg – vaak toch leeg. Dit komt omdat risotto mijn lievelingseten is. Stoppen na één bord is moeilijk. Dit geldt vaak ook voor mijn mede-eters.

Maar soms, heel soms, als ik verstandig ben en niet nóg een derde keer opschep, blijft er wel eens een restje risotto over.

En dan. Dan zit je dus met leftovers.

Dan ontstaat de vraag: wat te doen met dat restje risotto? Bewaren? Of toch weggooien? Of toch bewaren? De portie is niet groot genoeg om de dag erna op te eten, maar het is ook zonde om het weg te gooien. Hopelijk is dit dilemma herkenbaar, want ik zit hier vaak mee. Dus ik was erg blij met deze burgers.

Dit zijn de inmiddels befaamde risottoburgers die mijn vader verwarde met deze gezonde havermoutkoeken. Met een beetje fantasie lijken risottoburgers en havermoutkoeken wel op elkaar. Qua vorm dan en een overlappend ingrediënt is havermout. Dat was het wel zo’n beetje. Maar goed, de verwarring leidde wel tot leuke reacties. Dat laat maar weer zien van wie ik mijn culinaire genen niet heb.

De volgende keer bestaat geen twijfel meer: bewaren! Niet alleen restjes risotto, ook restjes rijst en pasta (wat dacht je van deze Mac Daddy van mac ’n cheese waar ik via Twitter op werd geattendeerd). Kun je zo een epische burger mee maken. Ook handig met kleine restjes, want met een broodje erbij heb je zo weer een volledige maaltijd (en zo kun je twee dagen achter elkaar risotto eten, terwijl je niet het gevoel hebt twee keer hetzelfde te eten).

Een risottoburger at ik voor het eerst bij de Burgertrut in Rotterdam. Deze burger had de fabulous naam: Ciao Marco 3.0. Elke week – ja want ik eet wel elke week risotto – nam ik me voor om met de restjes een burger te maken, maar steeds ging de pan leeg. Laatst bleef er een restje achter. Yes! Ideaal om eindelijk eens een keer risottoburgers te maken.

Dus heb je risotto leftovers? Maak er eens burgers van!

Hier mijn risottoburgervariant met leftovers van deze citroen mascarponerisotto met geitenkaas, spinazie en een krokant walnootkorstje.

Ondertussen blijf ik volop bezig met het eten van epic burgers. Heb jij nog een epische suggestie? Stuur dan even een mailtje naar epicburgerproject [at] yellowlemontreeblog [dot] com en wieweet verschijnt jouw burger binnenkort in het Epic Burger Project. 

risottoburger

Leftover risottoburgers met walnoot havermoutkorstje en geitenkaas
voor 4 broodje risottoburgers
400 gram leftover risotto (kan elke risotto zijn, ik gebruikte een restje van deze citroen mascarponerisotto)
30 gram bloem
1 geklutst ei
25 gram havermout
50 gram walnoten
klein bosje bieslook, fijngesneden
8 dikke plakken speltbrood of ander lekker brood
150 gram zachte geitenkaas

toppings
paar handjes wilde spinazie
paar handjes pittige salade, zoals postelijn of rucola
plakjes komkommer
plakjes tomaat
kleine augurken
mayonaise gemengd met wat citroensap (zelfgemaakt het lekkerst, klik hier voor het recept)

leftover risottoburger

Zo maak je de risottoburgers
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Hak de walnoten samen met de havermout en de bieslook in de keukenmachine grof of snijd fijn met een mes. Doe het mengsel in een diepe kom. Doe de bloem in een andere kom en voeg wat zout en peper toe. Kluts een ei en doe dit in een derde kom.

Vorm een handje koude risotto in tot een burger. Wentel de risottoburger eerst door de bloem zodat deze helemaal bedekt is. Doop vervolgens in het ei en haal de burger tot slot door het havermoutwalnootmengsel. Zorg ervoor dat de hele burger rondom goed bedekt is.

Verhit olie in een pan. Bak de burger even kort aan beide kanten, zodat het korstje krokant wordt en bruin kleurt. Leg de burgers op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze ongeveer 15 minuten in de oven.

Snijd ondertussen de broodjes doormidden. Grill even kort in de pan of oven. Smeer beide kanten in met geitenkaas. Beleg met de spinazie en salade. Leg de burger hierop en beleg met de schijfjes komkommer en tomaat. Doe de bovenkant van het broodje erop. Steek er nog een prikker in met een klein augurkje.

Serveer met de citroenmayonaise en frieten. Ook lekker met gezonde zoete aardappelfriet.

risottoburger