Leuke plekken op Lombok & de Gili eilanden

lombok10

Volgens mij begin ik elk blog met dat het lang geleden is. Ook dit keer is mijn vorige reisverslag even geleden en zit ik inmiddels alweer in het Noorden van Thailand te wachten op de bus die vandaag richting de grens met Laos gaat.

Vandaag is het dan eindelijk tijd voor deel twee van het verslag van mijn reis door Indonesië: Lombok en de Gili Eilanden. In totaal zat ik een maand in Indonesië. Eerst op Bali (dat verslag kun je hier terug lezen) en vervolgens op Lombok en Gili T.

Aangezien Lombok en Gili T vooral bestonden uit heerlijk eten, mooie stranden, gezonde smoothies en biertjes heb ik alle leuke plekken opgeschreven.

Lombok

Op Lombok verbleef ik in Senggigi en Kuta Lombok. In Senggigi is niet veel te doen, maar als je hier een dag verblijft ga dan voor een massage. Ik nam een drie uur durende behandeling: een body massage, body scrub, body mask, pedicure en knipbeurt voor nog geen 14 €.

Kuta Lombok is het tegenovergestelde van Kuta Bali. Geen dronken groepen toeristen, geen straatverkopers die naast frisdrank ook verdovende middelen aanbieden en geen honderden scooters en taxi’s. Op Lombok vind je de mooiste stranden. Een aanrader is om scooters te huren en naar verschillende stranden te rijden. Ga voor een zonsondergang of zonsopgang. De wegen zijn rustig alleen soms wel wat minder goed onderhouden.

Op zowel Lombok als de Gili Eilanden kun je heerlijk eten, overal vind je street food stalletjes met Indonesisch eten en fruit shakes. Alle leuke plekken heb ik hieronder opgeschreven.

Kuta LombokGili T Kuta Lombok

Leuke plekken om te eten en slapen in Lombok

Senggigi

Banana Tree Café – Banana Tree Café is dé plek voor een goede kop koffie. Ze hebben namelijk een echt koffieapparaat. Ook hebben ze hier lekkere salades. Iets verderop zitten twee salons. De eerste is prijzig, maar de tweede heeft goedkope massages en pedicures.

Kuta Lombok

Banana Homestay – hier heb ik zelf niet geslapen, maar veel vrienden wel. Ik heb er goede verhalen over gehoord en het is centraal gelegen.

Warung – mijn favoriete warung was een Warung in de straat Jl. Pariwisata Pantai Kuta. Helaas ben ik vergeten de naam op te schrijven, maar het is hier altijd druk. De warung vind je iets voorbij Sushi K aan dezelfde kant en is niet te missen. De curry met inktvis is een aanrader.

Sushi K – de sushi hier is echt een kunstwerk! Als je een sushiliefhebber bent is dit echt een aanrader.

El Bazar – dit restaurant wordt gerund door de Amsterdamse Larbi. In Kuta Lombok was ik dolblij toen ik bij El Bazar een écht koffie apparaat zag staan. Goede koffie is namelijk lastig te vinden hier in Indonesië, want vaak is het instant koffie met heet water. Het eten is Marokkaans georiënteerd en echt een aanrader als je even iets anders wilt eten dan Nasi Goreng. Neem als ontbijt de gepocheerde eieren met zalm en avocado of shakshuka met een sapje met ginger. Voor het avondeten is de hummus plate een aanrader of de carpaccio van inktvis.

Warung Bule – Bule is een goede plek voor seafood.

Jl Pantai Kuta – aan deze straat zit de beste Warung van Kuta Lombok. Het is een Indonesisch familierestaurant en het eten is geweldig en ook nog eens goedkoop. Ik ben helaas de naam vergeten op te schrijven, maar het is hier altijd druk dus makkelijk te vinden.

Beach Bar – elke avond vind je live muziek bij de Beach Bar of een van de andere barren aan het strand ernaast.

De Gili Eilanden

Er zijn drie Gili Eilanden: Gili Trawangan (ook wel Gili T), Gili Air en Gili Meno. Gili T is de grootste en is hét party eiland van Indonesië. Gili Air zit er tussen in en Gili Meno is zoals iedereen het noemt voor getrouwde stellen en families.

De eilanden zijn zoals je ze in reisfolders ziet: witte stranden en een turquoise zee met bootjes. Het is er echt een paradijs. Op de eilanden zijn geen verharde wegen en ook geen auto’s en scooters, maar door de wagens met paard word je als nog soms om ver gereden.

Gili T is een plek waar je blijft hangen. Zelf heb ik een ruime week op Gili T gezeten met een dag uitstap naar Gili Air voor het jaarlijkse Burning Island Festival. Vanaf Lombok of Bali kun je de ferry nemen (neem vanaf Lombok de slow ferry, dit is een stuk goedkoper en duurt maar een half uur). Vanaf Bali zou ik de fast boat aanraden.

Als je op Gili T bent huur dan fietsen en fiets het eiland rond en kijk naar de zonsondergang bij Casa Vintage Café met een biertje, verse kokosnoot en humus platter. Gili T heeft mooie stranden en je kunt er goed snorkelen.

Vanaf Gili T kun je gemakkelijk de slow boat nemen naar Gili Air of Gili Meno.

Gili T Casa Vintage Gili T Casa VintageGili T Casa VintageGili T Gili T Gili T

Leuke plekken om te eten en slapen  op Gili T en Gili Air

Gili T

Broken Compass – schuin tegenover hét backpackers hostel Gili Backpackers zit Broken Compass. Broken Compass is een stuk rustiger, maar ook schoner en iets goedkoper. ’s Avonds is er wat minder te doen, maar als je beer pong wilt spelen loop je gewoon naar de overkant.

Intann Inn – een erg leuk hostel is Intann Inn. De mensen die er werken zijn ontzettend aardig en het ontbijt is ook goed. Je hebt hier twee dorms maar ook private rooms.

Night Market – de dagelijkse Night Market is dé plek om ’s avonds te eten. De keuze is oneindig en en tussen de 1 en 3 euro heb je een bord vol Indonesisch eten of verse vis. Probeer de inktvis of laad je bord vol met rijst, curry’s, tempeh en groenten.

Kayu Café – bij Kayu Café vind je gezonde smoothies en juices en ze hebben heerlijke espresso. Ook hebben ze gezonde salades met linzen of quinoa. Of ga voor het all day breakfast en neem fluffy pancakes, een quinoa bowl of breakfast burrito. Het eten hier is vergeleken met een plaatselijke Nasi Goreng behoorlijk prijzig, maar wel een aanrader.

Casa Vintage Café – huur fietsen en rijd het eiland rond en stop bij Casa Vintage Café voor een lunch of diner bij zonsondergang. De menukaart is georienteerd op de Carribean. Denk aan beef chili, jamaican pot of neem de hummus dip platter. Neem als toetje een stuk oreo cheese cake.

The Green Café – Green Café vind je om de hoek bij de Night Market. Het is een leuke plek om te lunchen of ’s avonds te eten. De pompoencurry is een aanrader.

Gili Air

7 Seas Cottages – Dit is een leuke plek om te slapen. Ze hebben zowel dorm bedden als bungalows. Het ligt vlakbij de ferry, het strand en er is een zwembad.

Coffee & Thyme – Voor de beste koffie ga je naar Coffee & Thyme. Je vindt het café gelijk als je van de ferry af komt.

Mocht je het leuk vinden: eerder schreef ik over Melbourne en Nieuw Zeeland.