De perfecte fluffy pancakes (zoals in Amerikaanse films)

Recept perfect luchtige pancakes

Woensdag. Pannenkoekendag. Dat heb ik bij deze besloten. Mijn woensdagochtend plan ik meestal vrij, zodat ik uitgebreid kan ontbijten. Het liefst met pancakes. 

Maar hoe bak je nou van die perfect luchtige, fluffy, dikke pancakes zoals je ze in Amerikaanse films ziet? 

Van die pancakes tijdens zo’n ontbijscène, aan zo’n tafel met vaste banken en zo’n serveerster die met een koffiepot langsloopt en vraagt of je nog een kopje filterkoffie wilt. Dat soort pancakes. Ik ben nog nooit in Amerika geweest en heb dus ook nooit real American pancakes gegeten, maar dat is wat ik me zo voorstel.

Het geheim achter luchtige pancakes – net als met deze crunchy granola – is opgeklopt eiwit. Natuurlijk kun je ook pancakes maken van hele eieren en kost het scheiden en opkloppen van het eiwit wat meer tijd, máár het is wel echt de moeite waard. Nou met dit recept maak je dus de perfecte pancakes – al zeg ik het zelf – met luchtigheid garantie.

Om de perfecte pancakes te bakken ging ik – naast stijfgeklopt eiwit – ook aan de slag met goed keukengerei.

Een tijdje terug was ik uitgenodigd door de gastvrije Anne en Karen bij hun kookwinkel K’OOK in Wormerveer. Wormerveer, ik had er nog nooit van gehoord, maar het ligt boven Zaandam. Vlakbij een chocoladefabriek denk ik, want toen ik de trein uitstapte rook heel Wormerveer naar cacao. Deze maand is het OXO maand bij K’OOK en om dat te vieren verzamelden we ons op de vroege ochtend in Wormerveer om een kookworkshop met OXO producten bij te wonen.

OXO maakt van die keukenhulpjes die het leven net even makkelijker maken. Denk aan een avocadosnijder voor perfecte plakjes, een ananasschiller, een schaar waar je ook kruiden mee kan ritsen en een knoflookpers waarmee je zelfs het restje geplette knoflook gemakkelijk uit de pers krijgt. Natuurlijk liggen mijn keukenlade’s al vol met handige keukengereedschap, máár van keukengerei kan je nooit genoeg hebben. Vind ik dan.

Na de demonstratie, mochten we zelf aan de slag met de keukenhulpjes. Ik ging voor de maatkan (niet zomaar eentje, maar een waarmee je de hoeveelheid ook van bovenaf kunt aflezen), een minigarde en deze enorme pannenkoekenspatel. Allemaal met een fancy anti-slip greep.

Als proef op de som bakte ik met de producten pancakes. Ik heb een grote garde, maar soms heb ik geen zin om voor één ei zo’n groot ding vies te maken. Op dat soort momenten biedt een mini garde uitkomst. Aan de maatkan vind ik vooral erg handig dat ook de Amerikaanse maten zoals oz, lb en cups erop vermeld staan. Heel praktisch, hoef je met buitenlandse recepten de maten niet meer om te rekenen.

Waar ik het meest blij mee ben is de pannenkoekenspatel. Heel soms heb ik een off day pannenkoekendag en wil het omdraaien van de pannenkoeken nog wel eens tegenzitten. Ik kan er nooit zo goed tegen als mijn pannenkoeken mislukken, uit elkaar vallen of door midden breken. Met deze spatel met anti-slip kunststofgreep zijn omdraaiperikelen verleden tijd. Ook handig voor het omdraaien van burgers. De spatel is zo breed dat hij er perfect onder past.

Zo, met de keukenattributen zit het wel goed. Nu alleen het recept nog.

Mocht je trouwens een keer in de buurt van Wormerveer zijn, ga dan echt langs bij Anne en Karen want ze hebben een ontzettend mooie kookwinkel (en daarnaast zijn ze ook gewoon echt heel gezellig om een praatje mee te maken).

Recept perfect luchtige pancakes

Perfect luchtige american pancakes met blauwe bessen


Ingrediënten voor ongeveer 15 pancakes

3 eiwitten
3 eidooiers
125 gram bloem naar keuze (speltbloem, havermoutmeel of tarwebloem)
200 ml melk naar keuze (ik gebruikte amandelmelk)
1 el ahornsiroop
1 tl kaneel
snuf grof zeezout
boter of olie om in te bakken

voor erover
250 gram blauwe bessen
honing of ahornsiroop
kokosrasp

Pancakes maken
Maak eerst het beslag. Pak twee mengkommen en zorg ervoor dat de kom voor het eiwit goed schoon is (ik ontvet deze meestal even door met een doorgesneden citroen door de kom te gaan). Splits de eieren. Doe het eiwit in de ene kom en de eidooiers in de andere kom. Klop het eiwit goed stijf. Kluts het eigeel met de ahornsiroop door elkaar.

Doe de bloem, kaneel en een snuf zout in de kom met de eierdooiers en voeg de melk toe. Mix met de mixer of garde tot een glad beslag. Spatel hier het opgeklopte eiwit voorzichtig doorheen. Zo krijg je een luchtig beslag.

Smelt ondertussen wat boter of olie een koekenpan op middelmatig vuur. Schep het beslag met een soeplepel in de pan. Zorg dat de pancakes ongeveer 8-10 cm doorsnede hebben. Bak de pancakes tot er luchtbelletjes ontstaan aan de bovenkant en keer ze dan om. Bak alle porties tot het beslag op is. Voeg tussendoor nog wat boter of olie toe als dat nodig is.

Doe de blauwe bessen (houd wat achter voor bij de pancakes) in een pannetje en zet op laag vuur. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de blauwe bessen open spatten.

Serveer de pancakes met de blauwe bessensaus en de ahornsiroop. Garneer met de achtergehouden blauwe bessen. Bestrooi met kokosrasp (of lekker met veel poedersuiker).

Recept perfect luchtige pancakespancakes5q