Luie hartige taart met blauwe kaas & gedroogde vijgen


Whenever I feel the need to exercise, I lie down until it goes away – Paul Terry


Lui. Oftewel – zo quote het woordenboek – afkerig van inspanning of werk. Dat is wat deze taart is. Easy, lazy, eenvoudig. Met zinderende deadlines in aantocht en ook nog de kou van afgelopen maandag, mag het best een beetje makkelijk. Als ik denk aan makkelijk dan denk ik aan hartige taart. En aan soep, want soep is voor mij altijd goed. Maar goed, dit keer werd het hartige taart en wel met vijgen en blauwe kaas. 

Je kan deze taart maken met klassiek korstdeeg (dit is natuurlijk wel hoe het hoort). Of je kan doen wat ik deed: je weg vinden naar de koeling van de supermarkt en vers bladerdeeg kopen. Vers bladerdeeg is echt een uitvinding om tijdgebrek op te vullen of gewoon als je niet zoveel zin hebt om uitgebreid te doen. Dat mag ook wel eens; lui zijn. Zelf rol ik het verse bladerdeeg wel nog eventjes uit, dan lijkt het bijna zelfgemaakt. 

Het liefst maak ik deze taart met verse vijgen, maar helaas is het off seasonVers winterfruit is dus schaars. Gelukkig bestaan er gedroogde vijgen en deze zijn het hele jaar door lekker. De romige blauwe kaas en zoete vijgen gaan perfect samen in deze lobbige taart. Ook als je normaal gesproken niet van blauwe kaas houdt, is deze taart het proberen waard (zelfs degenen met een blauwe-kaas-afkeer moesten toegeven dat de taart behoorlijk lekker was). Met lekker veel kaas en lekker veel room heerlijk lui op de bank.

Wat is jouw ultieme luie gerecht?

Dit heb je nodig voor hartige taart met vijgen en blauwe kaas
voor 4 personen 

1 pak vers bladerdeeg of 6 plakken bladerdeeg uit de diepvries
250 ml slagroom
2 eieren
ongeveer 12 gedroogde vijgen
1 sjalot
150 gram blauwe kaas (neem voor een niet al te sterke smaak Danish Blue of Gorgonzola, wat pittiger zijn Roquefort of Blue Stilton)
200 gram geraspte gruyère
versgemalen peper en zout
cress of rucola voor ernaast

En het kost bijna geen moeite om deze hartige taart te maken
Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien als je bladerdeeg uit de diepvries gebruikt. Als je meer tijd hebt is het dus erg lekker om zelf een korstdeeg te maken in plaats van bladerdeeg. Hier vind je hoe je dat kan doen. Maar voor de makkelijke variant neem je gewoon kant-en-klaar bladerdeeg.

Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het bladerdeeg uit tot één groot deeg dat in de vorm past. Vet een taartvorm in met boter of olijfolie en bekleed de vorm met het deeg. Snijd de overhangende randjes af. Prik wat gaatjes met een vork. 

Snijd de vijgen door de helft en snijd de blauwe kaas in stukken. Snipper het sjalotje. Verdeel de vijgen, blauwe kaas en sjalotje over de bodem. Roer de eieren los met een vork en meng met de slagroom. Breng op smaak met peper en zout. Doe de helft van de geraspte gruyère door het eimengsel en verdeel over de vorm. Bestrooi met de rest van de gruyère. 

Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.

Eet de taart lekker op de bank voor de tv met een simpele groene salade.