Maleisië: van theevelden tot hipsterkoffie

Mugshot Penang

Om niet te ver achter te lopen – na mijn laatste reisverslag van Indonesië ben ik inmiddels alweer vier landen verder – heb ik dit keer mijn best gedaan om het volgende reisverslag eerder online te plaatsen. Dit keer is Maleisië aan de beurt. Maleisië stond eigenlijk niet op de planning, maar tijdens mijn reis hoor ik zoveel positieve verhalen dat ik besluit vanaf Bali een ticket naar Kuala Lumpur te boeken. Het is een goedkope vlucht en daarnaast ligt het op de route.

Het vliegtuig heeft flink wat vertraging. Voor we landen zie ik honderden lichtjes. Kuala Lumpur komt steeds dichterbij. Uiteindelijk kom ik ’s avonds laat in de grote stad aan. Ondanks dat ik in mijn eentje reis en het al laat is, voel ik me hartstikke veilig. Kuala Lumpur is een wereld van verschil met Indonesië: een enorm luxe vliegveld, duidelijke borden die aangeven hoe je naar het centrum komt en zelfs wifi in de metro. Ik stuur een metro-selfie naar huis om te laten weten dat ik veilig aangekomen ben. Hier kan ik wel aan wennen.

Westers Kuala Lumpur

Iedereen die in Kuala Lumpur is geweest, raadt het Reggea Mansion Hostel aan. Veel vinden het het beste hostel ooit. Ze hebben gelijk. De kamer is schoon, de bedden zijn een soort van kleine kamertjes met gordijn en het ligt centraal gelegen in Chinatown. Ook schijnt er een rooftop bar te zijn. Het is uiteindelijk 23.30 uur als ik mijn backpack af doe in de slaapzaal. Zal ik gaan slapen of nog een biertje drinken? Ik besluit een meisje mee te vragen en het blijkt ook haar eerste avond. De rooftop bar is fenomenaal met uitzicht over de stad. Ik bedenk me hoe speciaal het is dat ik hier nu sta in deze wereldstad met overal om me heen witte lichtjes. We drinken een bucket met lokale rum, luisteren naar karaoke en ontmoeten leuke mensen. Dat is weer een geslaagde eerste avond.

De volgende dag gaan we met een groepje van het hostel op de foto met de befaamde torens (op de foto lijk ik trouwens wel 2 meter lang), lunchen in Chinatown en ’s avonds weer naar het roof top terras. Ik blijf maar twee nachtjes in Kuala Lumpur. Van te voren had ik geen plan dus ik ben blij dat Moritz uit Duitsland nog een reispartner zoekt. In tegenstelling tot mij heeft hij van alles uitgezocht. Theevelden in het binnenland, een tropisch eiland en dan door naar Penang. Zijn plan klinkt goed dus samen gaan we door naar de Cameron Highlands.

Kuala Lumpur Tower

Cameron Highlands: theevelden en aardbeien

Beiden gewend aan Indonesië – waar niets volgens schema verloopt – missen we op één minuut de bus die te vroeg vertrekt richting Cameron Highlands. Het is 2,5 uur wachten tot de volgende bus. Na weer een lange rit komen we aan in Tanah Rata. We vinden een schattig guesthouse.

Een must see in de omgeving zijn de theevelden. De tour voor de volgende dag zit al vol dus we besluiten om te kijken of het lukt om met eigen vervoer naar Cameron Highlands te gaan. Op Tripadvisor lezen we horrorverhalen over motorverhuurder TJ en dat je deze moet vermijden. Het is even zoeken – bij TJ beweren ze inderdaad dat automatische scooters niet bestaan – maar we vinden een klein familieadresje dat scooters in plaats van motoren verhuurt. Dolblij met onze automatische scooter rijden we richting de theevelden, stoppen we waar willen voor een foto en rijden we door naar het Mossy Forest. De theevelden zijn echt adembenemend mooi en doen me terug denken aan mijn reis naar Sri Lanka.

Op de terugweg kopen we aardbeien, waar Cameron Highlands ook bekend om staat. De dag eindigt met een Indiase curry met naanbrood bij het Curry House en neem erna een lekkere espresso bij Kougen.

Achteraf ben ik blij dat de tour vol zat, want de omgeving op eigen houtje verkennen is zoveel leuker. Mocht je de Cameron Highlands bezoeken, ga dan vooral op zoek naar het kleine familieadresje aan de hoofdstaat en huur je eigen scooter. Oja en slaap bij Father’s Guesthouse!

Cameron Highlands theeveldenCameron Highlands theevelden

De volgende stop is Perhentian Island. Het is een prachtig eiland. Denk aan een knal blauwe zee, helder water vol kleurrijke vissen en witte stranden. Perfect om te snorkelen of te duiken. Helaas zijn we beiden ziek wat het eiland zonder stroom overdag, zonder airco en zonder pharmacy iets minder paradijselijk maakt.

Perhentian Island Malaisia Perhentian Island Malaisia
Penang: street art & street food

Half ziek vertrekken we na een paar dagen toch maar richting Penang. Ik ben blij als we weer op het vaste land zijn. Op de een of andere manier heb ik in m’n hoofd dat Penang ook een eiland is, maar het is een enorme stad met een skyline vol hoge gebouwen en een brug met het vaste land. Dat is wel even anders dan Perhentian Island dat bestond uit een stuk strand met wat hutjes en restaurants.

Om 6 uur in de ochtend komen we aan bij het hostel. Gelukkig zijn ze al wakker. Bij het 80’s Guesthouse voel je je gelijk thuis: alles is vintage ingericht met een typemachine, retro fietsen en oude koffers ter decoratie. De mensen die er werken zijn enorm vriendelijk. Na het hutje op Perhentian Island is de schone dorm met airco, regendouche en gratis drinkwater een perfecte plek om helemaal beter te worden.

De volgende dag voel ik me gelijk beter. Op de fiets verkennen we Georgetown. Fietsen door een stad geeft altijd een soort thuisgevoel. Alsof je er al jaren woont. Georgetown staat bekend om haar street art. Overal vind je muren beschilderd met graffiti en interactieve kunstwerken.

Penang Street Art Penang Street Art Penang Street ArtPenangMango'sIndian Food Penang

Georgetown: hispter koffie en street food

Daarnaast staat Penang ook bekend om haar street food. Het is een soort melting pot van allerlei keukens. Maleisisch, Japans, Chinees, Indiaas, Thais. Overal staan kraampjes met street food, fruitwinkeltjes met vijf soorten mango’s en gekke jelly shakes.

Om de hoek van het hostel zit Red Garden: een enorme food court waar je alles van de wereld kunt eten. Ik ga natuurlijk voor vele borden Maleisische Nasi Lemak, Chinese noedelsoep met visballen en varkensvlees, ook vele borden Dahl en butter chicken met naanbrood en roti bij de Indiër, onweerstaanbare verse sushi en om alvast in de Thaise sferen te komen als afsluiter een green curry.

Op reis wil ik zoveel mogelijk Aziatisch eten met uitzondering van het ontbijt (en soms een enkele pizza uit de steenoven). In de hostels bestaat het gratis ontbijt meestal uit toast met marmelade dus in Penang ben ik blij met de cafeetjes met yoghurt, havermout en goede espresso. Waar ik vooral ook heel blij van word zijn alle hipster cafés met enorme koffiemachines. In Indonesië was goede koffie schaars, dus extra blij ben ik als ik door Georgetown loop. Om de 10 meter zit wel weer een leuk cafeetje. Ik vind zelfs een plek met dezelfde espressomachine als thuis.

Leuke eetplekken in Georgetown – Penang

80’s Guesthouse hostel – De wijk Georgetown in Penang is mijn favoriete plek in Maleisië. Mocht je naar Penang gaan, slaap dan vooral bij het 80’s Guesthouse in de straat met de geweldige naam Love Lane. In deze straat en straatjes eromheen vind je de leukste koffietentjes en restaurantjes. Ook zit de enorme food court Red Garden om de hoek. De mensen bij het 80’s Guesthouse zijn ontzettend vriendelijk, er is een regendouche en leuke gemeenschappelijke ruimte en de kamers zijn schoon.

Unique Penang Art Gallery – in de straat Love Lane vind je deze art gallery. Hier kun je kaartjes gemaakt door kinderen uit Penang uit de toekomst laten versturen. Stuur een kaartje naar jezelf en deze wordt op de datum die je kiest in de toekomst (tot maximaal 2020) verstuurd.

Red Garden – ga vooral naar de food court Red Garden. Deze opent elke avond en je kunt hier alles eten wat je wilt. Verse vis, Chinese noedelsoep, sushi, Thaise curry en zelfs pizza’s en wafels.

Kapitan – mijn favoriete Indiase restaurant in Little India was Kapitan. De bediening is niet erg vriendelijk, maar het eten is echt fantastisch. Ze hebben heerlijke curry’s (de dahl en butter chicken zijn aanraders), het lekkerste garlic butter naanbrood en neem er een mango lassi bij.

The Mugshot – ga voor de beste koffie naar Mugshot: een hip ingericht cafeetje. Ernaast zit een bakker met verse bagels en croissants. Ook hebben ze lekkere ijskoffie en smoothies. Het is niet goedkoop, maar wel de moeite waard om een middagje lekker te zitten en je reisblog bij te werken.

Clockwise – bij Clockwise hebben ze cheesecake, ijskoffie en lekkere smoothies.

Sri Ananda Bahwan Restaurant – in Little India vind je dit vegetarische restaurant. Op de kaart staan vleesgerechten zoals butter chicken en chicken korma, maar deze zijn allemaal gemaakt van vegetarisch vlees. Je vindt dit restaurant aan Penang Street 25 in Georgetown.

Dit waren mijn favorieten, maar er zit zoveel meer! Loop rond door Georgetown, Little India en Chinatown en je vindt sowieso de leukste plekken.

Mugshot PenangMugshot PenangCoffee Penang Coffee Penang

De volgende bestemming

Mijn reispartner Moritz gaat terug naar Duitsland. Mocht je het trouwens leuk vinden: op de reisblog Hashtag Backpack houdt hij zijn eigen uitgebreide reisverhalen en tips bij. Weliswaar in het Duits, maar met Google Translate is het goed te vertalen. Mocht je Azië, Nieuw Zeeland of Australië op de planning hebben, neem daar dan ook even een kijkje!

De laatste dagen in Penang breng ik rustig door. Het is heerlijk om even niks te doen, ’s avonds in het hostel films te kijken, mijn dagboekje bij te werken met een kop koffie, lekker te eten en na te denken over mijn volgende bestemming.

Fleur – een van mijn vriendinnetjes van thuis – is afgestudeerd en heeft een ticket naar Bangkok geboekt. Thailand stond in eerste instantie niet op de planning omdat ik daar een paar jaar geleden al geweest ben. Over een paar dagen is de full moon dus ik besluit naar Ko Pha Ngan te gaan voordat Fleur en ik elkaar gaan meeten in Chiang Mai.

Ik hoop iemand te ontmoeten die net als ik richting Thailand gaat, maar helaas gaat iedereen de andere kant op. Ik boek de bus en ferry. Het gaat een lange reis worden in m’n eentje: meer dan 28 uur aan shuttlebussen, een grote bus en een ferry staan op de planning.

Love Lane Penang