Met de boot naar Newcastle

Hotspots Newcastle

Newcastle stond al een tijd om mijn to visit lijst. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar stiekem heb ik sinds het tv programma Geordie Shore een extra zwak voor het accent gekregen. Ik houd van Engeland. Londen, waar ik al eerder over schreef, is een van mijn favoriete steden. Op uitnodiging van DFDS Seaways en Newcastle Gateshead mocht ik mee op MiniCruise naar Geordieland. 

Met de boot naar Newcastle

Twee weken geleden was het zo ver. ’s Middags verzamelden we in de haven van IJmuiden. Vanuit hier vertrekt dagelijks om 17.30 uur de MiniCruise naar Newcastle. Newcastle ligt in het noorden van Engeland. Vanaf IJmuiden is het zo’n 16 uur varen, best een eindje nog. Ben jij wel eens naar Newcastle met de boot geweest? Voor mij was het de eerste keer op een echt schip. Mijn eerdere vaarervaringen reiken niet verder dan mijn Opa’s boot, met een sloep over de Amsterdamse grachten en doodsangsten uitstaan op de boot in Azië. Dit was dus wel even een andere ervaring.

Om 16 uur mogen we aan boort. Ik ben benieuwd hoe de cabinehut eruit ziet. Hoe zou het slapen zijn op een boot? Hoe zien de kamers eruit? En wat krijgen we te eten? We krijgen allemaal een eigen hut met zeezicht: de Seaview Class Hut. De hut is klein maar comfortabel met twee losse bedden en daarboven nog twee bedden die je uit kunt klappen. Met vier volwassenen wordt het krap, maar met z’n tweeën is het prima vertoeven en in mijn eentje al helemaal. De hutten hebben een eigen badkamer met toilet en douche (die serieus heerlijk doucht). Ze hebben ook hutten met tweepersoonsbedden.

Na een korte opfrisbeurt is het al tijd voor champagne en hapjes in de Compass Bar. In het begin loop ik als een soort dronkenman door het schip (en ja dat was ook al voor de champagne haha), maar hoe langer je op de boot zit, hoe meer het varende gevoel went.

DFDS Seaways Newcastle DFDS Seaways Newcastle DFDS Seaways Newcastle DFDS Seaways NewcastleDFDS Seaways Newcastle

Na de champagne krijgen we een rondleiding door het schip. We mogen kijken in de keuken en er is zelfs een bakker die verse broden aan het bakken is. Dat had ik niet verwacht! Daarna gaan we ook nog langs bij de kapitein.

De kapitein bestuurt het schip met honderden knopjes, overal knipperende lampjes en krakende geluiden op de radio. Op de radar zijn de andere schepen te zien. Dit is echt heel cool, want ik heb nog nooit een echte kapitein gezien, laat staan de ‘cockpit’ van een schip (weet iemand eigenlijk hoe dit van een schip heet?).

Na de rondleiding is het tijd voor het diner. Als ik aan eten aan boord denk, denk ik aan een simpel menu zoals friet met kip of een lopend buffet met erwten en slappe worteltjes. Niets is minder waar. Er is een steakhouse, Little Italy met pizza’s en een à la carte restaurant met verse seizoensproducten en vis- en vleesgerechten. Voor als je niet kunt kiezen en alles wilt proeven is er een buffet in de 7 Seas.

De eerste avond krijgen we een uitgebreid viergangenmenu met bijpassende wijnen bij restaurant de Blue Riband. We krijgen salade met bresaola en aardbeien vooraf, gamba’s als tussengerecht en zeeduivel met romige risotto als hoofdgerecht en tot slot frambozen crème brûlée. Bij elke gang krijgen we een bijpassende wijn geserveerd. De bediening aan boord is ook ontzettend aardig en de glazen worden flink volgeschonken.

Na het eten is het nog tijd voor cocktails, want er zijn een heuse Skybar en een nachtclub aan boord. Normaal gesproken zijn er niet zoveel mannen aanwezig, maar uitgerekend dit weekend is de dearby – een soort Ajax – Feyenoord. De cocktaillounge zit vol met honderden Nederlandse voetbalsupporters. Wij zijn ongeveer de enige vrouwen, maar hierdoor wordt het wel een grappige avond.

Na nog wat cocktails en een dansje in de Columbus Club (ja er is serieus een club met live muziek en dj) liggen we om 3 uur in bed. Ik had nog wel mijn e-reader meegenomen, voor als we op tijd in bed zouden liggen want ik had nooit gedacht dat je zelfs kunt party’n op de boot. Met de deinende golven, slaap ik heerlijk in mijn cabine met zeezicht.

Uitslapen is er helaas niet bij, want om 8 uur ’s ochtends zitten we alweer aan het uitgebreide ontbijt buffet met roerei, gerookte zalm, huisgemaakte brood, yoghurt, smoothies en vers fruit. In de verte is Engeland in zicht.

Om 9.00 uur komen we aan in Newcastle. Na een culinair weekend (waar ik binnenkort nog over zal schrijven) vertrekken we zondag weer met de boot terug naar Nederland. Op de terugreis eten we weer in de Blue Riband. Dit keer een vijfgangenmenu geserveerd door een andere chef. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vooraf niet had gedacht dat je zo chique uiteten kan op een schip en als ik zelf zou gaan was ik waarschijnlijk bij de pizzeria beland. Natuurlijk hebben wij nu wel het luxe arrangement gehad en zelf zou ik wat meer budget gaat denk ik. Er zijn ook minder luxe restaurants, zoals het buffet. Dat hebben we dus niet geproefd, maar zag er wel lekker uit.

Al met al overtrof de reis naar Newcastle mijn verwachtingen. Ben jij wel eens in Newcastle geweest? Of heb je plannen om te gaan? Ik vond de MiniCruise met een diner op zee, cocktails en live muziek in de Columbus Club en fijne bedden als stedentrip naar Newcastle een hele leuke ervaring. Zestien uur onderweg klinkt lang, maar het is zo voorbij en het geeft ook een extra vakantiegevoel zo varend naar je bestemming (en extra romantisch met zeezicht natuurlijk). Wij hebben dus wel de luxe ervaring gehad en als ik zelf zou gaan zou ik waarschijnlijk vanwege mijn budget bij de pizza’s of het buffet eindigen, dus volgende keer moet ik ook maar eens die variant proberen.

Volgende keer lees je meer over Newcastle zelf.

DFDS Seaways NewcastleDFDS Seaways Newcastle

De MiniCruise naar Newcastle werd georganiseerd door DFDS SeawaysNewcastle Gateshead en Cherry LAB.