My guestpost: home made scones with clotted cream & home made jam


Vandaag ben ik te gast als guestblogger bij Suzanne van Food Bandits. Ik vind het een ware eer om iets te mogen schrijven voor haar Kitchen Envy. Toen Suzanne vroeg om “een recept dat ik helemaal te gek vind”, kwam ik al snel uit bij scones met clotted cream en home made jamScones zijn echt mijn favoriet. Sowieso is ontbijten een van mijn favoriete bezigheden. Ik word namelijk bijna altijd wakker met een hongerige maag. Als het even kan, probeer ik van het ontbijt dan ook een feestje te maken. Of ik echt een ochtendmens ben, kan ik niet zeggen, want lekker lang tafelen vind ik ook een van de leukste momenten van de dag. 

Het leuke aan scones, vind ik, is dat de ingrediënten met grote waarschijnlijkheid al in je voorraadkast staan. Heel veel moeite hoef je dus niet te doen op de vroege ochtend en ideaal voor mijn regelmatige scone-aandrang. Als je geen karnemelk hebt, kun je gewone melk nemen en als je geen rozijntjes hebt, kun je ze gewoon weglaten.

Oké, toegegeven, scones zijn wel een beetje mighty en massive, maar daar houd ik wel van zo op de vroege ochtend. Als je dit niet aan kunt, zijn ze ook lekker voor de zondagse brunch of bij de afternoon tea

Er bestaan veel variaties op het traditionele recept. Deze scones zijn licht gezoet en met rozijnen. Eet ze met clotted cream, een dikke ongezoete room, en jam natuurlijk. Alles home made, maar dat spreekt voor zich. 


Dit heb je nodig voor 8-10 easy peasy scones
450 gram bloem
50 gram poedersuiker
1 zakje bakpoeder
125 gram koude boter in blokjes
snufje zout
ongeveer 150 ml karnemelk (of gewoon melk)
2 el rozijnen

Zo maak je de scones
Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de bloem, poedersuiker, bakpoeder, zout en de boter in een keukenmachine of grote kom. Kneed alles kort totdat de boter en de bloem grove korrels vormen. Giet de melk erbij en kneed alles tot het een mooi samenhangend geheel wordt. Kneed de rozijnen door het deeg. Maak er een grote bal van. Bestuif het aanrecht met bloem. Druk de bal deeg uit tot een plak van ongeveer 2 cm dik. Steek er scones uit met een uitsteekvorm of glas (je kan het deeg ook in kleine balletjes verdelen en deze platdrukken). Kneed de restjes van het deeg steeds weer tot een platte plak en ga zo door tot al het deeg op is. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de scones met wat melk en zet ze in de hete oven. Bak de scones in ongeveer 15 minuten mooi goudbruin en gaar.

Home made clotted cream en frambozenjam
Als je het echt goed wilt doen, maak je zelf de clotted cream en jam. Zo gebeurd eigenlijk. Voor de clotted cream heb je maar twee ingrediënten nodig: klop 125 ml slagroom met de mixer stijf in een mengkom. Klop er vervolgens op een lage snelheid 250 gram mascarpone doorheen totdat je een lobbig mengsel hebt.

Jam maken kost wat meer moeite, maar wel heel leuk (en super simpel) om te doen. Voor een flinke pot heb je 250 gram frambozen (of ander rood fruit, ik neem meestal diepvriesfruit want vers fruit vind ik zonde), 250 gram geleisuiker en het sap van een halve citroen nodig. In ieder geval ongeveer evenveel fruit als geleisuiker. Doe alles in een ruime pan. Roer goed door elkaar en breng langzaam aan de kook. Druk met een houten lepel een deel van de vruchten plat (zo komt er pectine vrij die nodig is voor het maken van jam). Laat alles ongeveer een kwartiertje zachtjes koken. Kook ondertussen in een andere pan met water een potje en laat deze uitlekken op een schone doek (of gebruik de vaatwasser, als je die hebt). Doe dan de “lepeltest”: schep een beetje jam op een lepeltje en leg even in de koelkast om te testen of het al stolt. Zo ja? Dan is de jam klaar! Zo nee, laat het dan nog eventjes doorkoken. Schep de jam in een pot. Draai de deksel erop en zet op z’n kop. Zo kan de hete lucht in de pot zichzelf vacuüm zuigen en blijft de jam zeker wel een jaar houdbaar. Zet weg om af te laten koelen.