Fairtrade green veggie noodle bowl

Noodles recept - Noedels recept

Ken je dat gevoel dat bepaalde dingen gewoon lekkerder zijn uit een kom? Vroeger thuis vroegen ik en mijn zusje wel eens “eten we vanavond uit bakjes?”. Dan mochten we de pasta of rijst soms uit een kommetje eten.

Voor mij geeft dat eten uit een bakje oftewel bowl food nog steeds een soort nostalgisch gevoel van thuiskomen of troost. Net zoals zo nu en dan eten op de bank voor de tv – het liefst onder een dekentje met Netflix op.

Op Pinterest kijk ik daarom altijd verlekkerd naar uiteenlopende foto’s van noodle bowls als ik op weg ben naar huis. Dat soort plaatjes zijn echt hongermakend, zeker als je in de trein zit vanuit je werk. Nu stond al een tijdje een noedelbowl op het programma. Al eerder maakte ik deze groene thee noedelbowl en quinoa bowl, maar dat is alweer even geleden dus de hoogste tijd voor weer nieuw bowl food. Enne, met die regen van gister lijkt het net weer herfst dus het mag best. 

Voor vandaag heb ik voor jullie een green veggie noodle bowl. Fair Trade Original vroeg mij of ik dit jaar ambassadeur van hun merk wil worden. Dat houdt in dat ik regelmatig recepten met hun nieuwe fairtrade producten deel en daarbij ook aandacht besteed aan de herkomst van het product.

De oorsprong van eten wordt naar mijn idee sowieso steeds belangrijker. Steeds vaker kom je tegen waar producten vandaan komen, wie het geproduceerd heeft en op welke manier. Als “arme student” lette ik vooral op de prijs, maar tegenwoordig kijk ik vaker naar wat er achter een product zit.

Fair Trade Original is al meer dan 50 jaar bezig met het maken van fairtrade producten zoals koffie, curry, specerijen, hagelslag en kokosmelk. Ik ben groot fan van de kokosmelk bijvoorbeeld. Wat ik nog niet wist is dat Fair Trade Original het enige non-profit merk in de Nederlandse supermarkt is. De winst die zij maken, wordt gebruik om nog meer fairtrade mogelijk te maken.

Fair Trade Original komt dit jaar met een aantal hele leuke nieuwe producten, waaronder Thaise rijstnoedels in twee varianten: eentje gemaakt van zilvervliesrijst en eentje van witte rijst. Vooral van de noedels met zilvervliesrijst ben ik groot fan. Ze bevatten meer vezels en hebben een stevige bite, yeah!

Fair Trade Original Rijstnoedels

De rijstnoedels worden van het begin tot eind geproduceerd in Thailand. Op deze manier blijft alle toegevoegde waarde in het land van herkomst. De rijstboeren van de coöperatie Nam Om in het Noordoosten van Thailand verbouwen voor deze noedels een speciale langkorrelrijst genaamd chainat. De rijst wordt na de oogst gedroogd en in de rijstmolen geslepen tot witte of bruine rijst. De verwerker maalt vervolgens de rijst tot rijstmeel waar weer het noedeldeeg van gemaakt wordt.

De boeren verbouwen de langkorrelrijst als tweede oogst – na hun pandanrijst. De fairtrade ontwikkelingspremie die zij krijgen, wordt besteed aan projecten voor beter onderwijs en gezonde voeding. Ook leren zij hoe ze biologische mest kunnen maken van de poep van hun buffels, handig dus! Van Fair Trade Original heb ik een aantal foto’s gekregen, zodat we een klein beetje een kijkje krijgen hoe het er daar uit ziet.

Voor vandaag maakte ik een recept met de noedels. Het werd een very veggie noodle bowl met heel veel groene groenten. Voor het recept heb ik de zilvervliesrijstnoedels gebruikt. Vooral de fairtrade zilvervliesrijstnoedels vind ik echt een uitvinding, omdat deze naar mijn weten nog niet bestonden en ook nog een tijdens een detox mogen. En ze zijn ook nog eens in 2-3 minuten klaar!

De noedels zijn al bij verschillende supermarkten te koop, waaronder de Wereldwinkels en Waar, maar ook gewoon bij de Jumbo. Heb jij ze al zien liggen? En wat voor gerecht zou jij met deze noedels maken?

Fair Trade Original RijstnoedelsFair Trade Original RijstnoedelsFair Trade Original Rijstnoedels

Fairtrade green veggie noodle bowl

[prinfriendly]

Ingrediënten voor 4 personen

500 gram Fair Trade Original rijstnoedels
1 broccoli
1 courgette
2 stengels bosui
1 avocado
1 komkommer
edamame boontjes
sesamzaad
bosje koriander, de blaadjes
partjes limoen

voor de dressing
2 el olijfolie
1 el sojasaus
1/2 el sesamolie
1/2 el rijstazijn
sap van 1/2 limoen
een klein sjalotje, fijngesneden
versgemalen peper en zout

Noedel recept

Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Snijd ondertussen de courgette in plakken en breek de broccoli in stukken. Blancheer de groenten kort een paar minuten in het kokende water en laat uitlekken.

Snijd de komkommer in dunne linten, de avocado in plakken en de bosui in ringetjes.

Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Schep de noedels om met de dressing (houd een beetje achter voor later voor eroverheen).

Verdeel de noedels over vier kommen. Beleg met de groenten, bestrooi met sesamzaad en koriander en druppel de rest van de dressing erover. Serveer met de partjes limoen en extra koriander.

Smakelijk eten!

Noodles recept - Noedels receptNoodles recept - Noedels recept

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Fair Trade Original.