Veerbotenmaaltijd: Noorse Svele (pannenkoek)

Svele Noorse pannenkoek

Inmiddels lijkt Noorwegen al weer een hele poos geleden. Van de zomer ging ik op uitnodiging van Visit Norway mee op culinaire persreis naar de regio Stavanger.

Ik moet zeggen dat ik van te voren niet echt een beeld had van het eten in Noorwegen. Ik moest denken aan Ikea-achtige-balletjes, maar dat is natuurlijk Zweeds. Wat ik wist van Noorwegen, is dat kneckebrød er vandaan komt. Voor de reis maakte ik dit recept, wat toevallig ook nog echt leek op het kneckebrød dat bij het ontbijtbuffet lag.

Aangezien we met alleen maar foodbloggers op reis waren bestond het tripje vooral uit eten. Op de vraag wat is typisch Noors kan ik qua eten inmiddels dus wel een beetje antwoord geven. Zo aten we vis, heel veel vis, heerlijke kazen en vooral veel verse producten. Wat ik vooral bijzonder vond aan de Noorse keuken is dat veel lokaal wordt bereid met producten uit de regio.

Naast heel veel eten, trotseerden we ook een tocht naar de Preikestolen. Vanaf het vaste land pakten we de ferry richting de Fjorden waar we begonnen aan de tocht. De klim was zwaar, berg op en vooral erg warm, máár het uitzicht was adembenemend en maakte echt alles goed.

Om de Fjorden te bewonderen moesten we eerst met de veerboot naar de overkant. Op de veerboten verkopen ze iets wat typisch Noors is en dat eruit ziet als pannenkoeken. Gids Cees (kijk hier voor zijn reistips en hikes naar de Preikestolen) vertelde dat deze pannenkoeken svele heten. Sveler zijn dus een soort pannenkoeken die bijna cakeachtig smaken. Aangezien ongeveer elke ferry ze verkoopt, wordt het ook wel een veerbotenmaaltijd genoemd.

Sommige ferry’s varen met zo weinig mensen aan boord dat een café niet rendabel is. Ik heb gehoord dat de bemanning van deze ferry’s zelf een kan koffie en sveler van thuis meeneemt. Op deze veerboten doe je wat geld in een schaaltje en pak je een svele.

Aan boord van onze ferry zat wel een kiosk die ook sveler verkocht.

preikestolen Noorwegen

Van zo’n tocht en uitzicht krijg je trek natuurlijk. Gelukkig wachtte er op de veerboot terug dus een lekker maal.

In mijn zoektocht thuis naar svele vond ik dit recept – dat ik met mijn beste Noors vertaald heb.

Mocht je binnenkort op een ferry zitten voor een wandeling over de Fjorden, dan moet je op de terugweg echt een svele proeven. Heb je nou geen Noorse veerboot in de buurt? Dan kun je svele ook heel simpel thuis maken met dit recept.

Sveler eet je dubbelgevouwen uit het vuistje met roomboter en suiker ertussen of met Noorse kaas.

Het is zondag, dus ik zeg: tijd voor svele!

Mocht je het leuk vinden en meer willen lezen over Noorwegen en wat er zoal te doen is in Stavanger. Hier kun je mijn eerste blogposts over Noorwegen en Stavanger teruglezen.

Huiskamerrestaurant van de Meisjes van de Hapjes

Al eerder noemde ik dat mijn moeder samen met twee vriendinnen de Meisjes van de Hapjes is gestart. De Meisjes van de Hapjes verzorgen catering, koken op locatie en houden eens in de zoveel tijd een huiskamerrestaurant.

8 november is het weer tijd voor een nieuwe editie van hun huiskamerrestaurant in Nijmegen. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat ze ontzettend lekker kunnen koken, dus ik heb me al ingeschreven.

Heb je ook zin om gezellig naast mij aan te schuiven voor het drie-gangen-herfstmenu? Kijk dan hier voor meer informatie over inschrijven en het menu.

Svele Noorse pannenkoek

Voor Noorse svele gebruik je kefir. Kefir is een licht bruisend melkdrankje en smaakt zurig en fris. Het lijkt op karnemelk, maar dan dikker. Kefir kocht ik bij de Turkse supermarkt, daar heet het Ayran, maar als je het niet kunt vinden kun je ook karnemelk nemen. Voor de die hards kun je ook thuis je eigen kefir maken door kefirkorrels toe te voegen aan koe-, geiten-, schapen-, of plantaardige melk.

Noorse svele pannenkoek 


Ingrediënten
voor ongeveer 8 svele pannenkoeken

1 el gesmolten boter
2 eieren
3 el honing
250 gram speltbloem
1 tl baking soda
een flinke snuf grof zeezout
500 ml liter kefir of ayran (of anders karnemelk)

toppings naar keuze
zachte roomboter
basterdsuiker of honing
kaas
kokosrasp
vers fruit
honing

Bereidingswijze
Klop de boter los met de eieren en de honing. Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Doe de kefir bij de droge ingrediënten en mix tot een glad beslag. Voeg het eiermengsel toe en roer goed door elkaar. Laat het beslag een half uurtje staan.

Verhit wat boter in een koekenpan en bak de svele net zoals pannenkoeken.

Besmeer de svele met roomboter en bestrooi met basterdsuiker of honing. Vouw met de bestrooide kant naar binnen. Voor een hartige variant kun je er een plakje bruine Noorse kaas tussen leggen. Ga voor een gezondere variant voor geraspte kokos en vers fruit, ook erg lekker.

Svele Noorse pannenkoek