Ontbijt borrelplank (waffle breakfast board)

Ontbijtborrelplank een ontbijtplank om te borrelen (waffle breakfast board)

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Lusso

Vrolijk Pasen! Zoals ik gisteravond al even aankondigde heb ik vandaag een hele leuke ontbijt/brunchtip voor Pasen: een ontbijt borrelplank. Ja, je hoort het goed! Het idee is heel simpel. Verzamel je favoriete ingrediënten voor een ontbijt en leg ze op een houten plank. Denk aan pancakes, wafels of wentelteefjes. Een ontbijtplank is eigenlijk een zoete borrelplank vol met jouw favoriete ontbijtjes, fruit en toppings. Het concept van de ontbijt borrelplank is build your own, dus je kan aan tafel je eigen ontbijt samenstellen met alles wat jij lekker vindt. Enne, zo’n plank serveer je natuurlijk ook nog eens heel handig in bed.

Op zoek naar ontbijtrecepten voor Pasen kwam ik op Pinterest uit bij een Waffle Breakfast Board. Aan de hoeveelheid hits te zien, is een ontbijtplank al helemaal trending in het buitenland. Zoek “breakfast board” echt even op Pinterest op, want daar word je instant hongerig van. Geen idee of het echt nieuw is, maar wat mij betreft is de zoete borrelplank dé nieuwe brunch-hit van 2021.

Zo’n ontbijtplank is ook nog eens super makkelijk aan te passen naar ieders wensen, zo ook glutenvrij en zuivelvrij te maken. Ideaal dus voor mijn eigen eliminatiedieet (waar ik in mijn vorige blogpost meer over vertelde). Ruil die borrelplank dus maar in voor zo’n lekkere ontbijtplank (of gewoon lekker allebei)!

Kende jij ‘m al?

Elegante Gouden Bestekset van Lusso

Luxe bestek van Lusso + kortingscode

Op Instagram vertelde ik van de week al dat er een leuke samenwerking aan zat te komen. Voor het super toffe lifestyle merk Lusso maak ik namelijk een aantal recepten. Ken jij Lusso al? Lusso verkoopt items die perfect passen in de keuken, aan tafel en tijdens ieder eetmoment. Van bestek tot kaasmessen, taartscheppen en spatels om mee te koken. Lusso combineert zowel luxe als een duurzame lifestyle. De komende tijd zul je een aantal recepten voorbij zien komen geserveerd met bijpassend Lusso item.

Voor de eerste post vandaag is de elegante gouden bestekset aan de beurt. Gouden bestek is natuurlijk al een aantal jaar een trend, maar het mooie aan het gouden bestek van Lusso vind ik de matte afwerking. Daarmee krijg je een extra luxe uitstraling. Het bestek is gemaakt van RVS en ligt lekker zwaar in de hand. Het mag ook gewoon in de vaatwasser, wat ik ook echt top vind. In onze keukenla lag nog mijn studentenuitzet, dus ik ben echt super blij met ons nieuwe bestek. Gouden bestek is een mooie toevoeging aan de eettafel. Of je nou een speciale gelegenheid hebt of gewoon voor alledaags.

Ben je nou niet zo’n goud-fan? Het bestek bestaat ook in (heel tof) mat zwart, goud met zwart, mat zilver of zilver met zwart. Voor ieder wat wils dus! Kijk hier voor een overzicht van het hele assortiment van Lusso.

Kortingscode Lusso 

Wil je nou zelf ook Lusso in huis halen? Met mijn kortingscode YLTB10 krijg je 10% korting op je bestelling.

Waffle Breakfast Board: Wafel ontbijt borrelplankOntbijtborrelplank een ontbijtplank om te borrelen (waffle breakfast board)

Zo maak je een ontbijt borrelplank (Build Your Own)

Dan is het nu tijd om de ontbijt borrelplank te maken. Hieronder vind je de stappen voor een do it yourselve ontbijtplank. In principe zou je de plank met elk soort ontbijt kunnen volstapelen, denk aan wafels, bagels, pancakes of wentelteefjes. Het is ook leuk om een combinatie van bijvoorbeeld wafels en pancakes te doen. Alles kan, net wat jij lekker vindt!

Zoek eerst een mooie, grote houten plank uit waar lekker veel op past. Je kunt gaan voor een ronde vorm of juist meer rechthoekig, zolang ‘ie maar groot is. De houten plank die ik gebruikte heeft een diameter van 50 cm, lekker groot dus.

Stap 1. De ontbijtplank voorbereiden

Bak allereerst een flinke stapel wafels, pancakes of wentelteefjes. Zoek hiervoor een basis wafelrecept uit of neem je favoriete wafelrecept van mijn blog, zoals deze havermoutwafels, boekweitwafels of deze speltwafels. Wij gingen voor de glutenvrije boekweitwafels van mijn blog. Bak een stuk of 8-12 wafels.

Stap 2. De toppings

Zoals je begrijpt zijn de topping mogelijkheden oneindig. Je kunt gaan voor gezonde toppings of juist lekker all the way met slagroom, karamelsaus, chocolade en sprinkles. Wij gingen voor een mix van vers fruit, honing, zelfgemaakte chocolade hazelnootpasta, zelfgemaakte jam, (vegan) slagroom en natuurlijk paaseitjes.

Een paar toppings die wat mij betreft niet mogen missen zijn:

  • Vers fruit, zoals banaan, aardbei, blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven of schijfjes sinaasappel
  • Vers geklopte (vegan) slagroom
  • Griekse yoghurt of kokosyoghurt
  • Cottage cheese
  • (Zelfgemaakte) jam of suikervrije jam 
  • Gedroogd fruit of dadels
  • Noten, zoals walnoten of pecannoten
  • Honing of maple syrup
  • Zelfgemaakte chocolade hazelnootpasta
  • Pindakaas, notenboter of Nutella
  • Chocoladesaus of karamelsaus
  • Paaseitjes
  • Chocoladesprinkles of gekleurde sprinkles

Snijd het fruit dat gesneden moet worden in mooie plakjes. Doe de losse toppings en vloeibare toppings in kleine bakjes. Het fruit kun je los op de plank leggen. Voor het gemak kun je gaan voor kant-en-klare toppings, maar het is ook leuk om sommige toppings eens zelf te maken. Dit kan heel goed met de slagroom, jam, nutella of karamel. Zoals ik gister al schreef is deze zelfgemaakte chocolade hazelnootpasta echt té lekker in combinatie met de wafels, aanrader dus om erbij te maken!

Stap 3. De ontbijtplank opmaken

Nu komt het leukste gedeelte: de ontbijtplank opmaken. De “dakpan-methode” (zoals bij een kaas- of vleesplank) werkt ook heel goed voor een ontbijt borrelplank. Leg allereerst de wafels in laagjes op elkaar in een leuke vorm op de houten plank. Zet vervolgens alle bakjes neer (doe dit voordat je de losse ingrediënten neerlegt). Tot slot leg je het losse fruit, noten en andere toppings op de plank. Zorg ervoor dat de plank lekker vol ligt, zodat je geen lege plekken overhoudt.

Stap 4. Proost met een lekker drankje

Een ontbijtborrel of brunch is natuurlijk niet compleet zonder lekker drankje. Maak je ontbijtplank af met een lekkere mimosa. Meng (alcoholvrije) bubbels met verse jus en serveer met een schijfje sinaasappel. Eet smakelijk en geniet ervan!

Kende jij de ontbijt borrelplank al? Of is het voor jou ook een nieuwe hit? Laat het vooral weten als je ‘m gemaakt hebt of tag me onder jouw foto op socials @yellowlemontreeblog

Ontbijtborrelplank een ontbijtplank om te borrelen (waffle breakfast board)Waffle Breakfast Board: de ontbijt(borrel)plank met wafels