Ontbijtmuffins met bosbessen en kurkuma & koffie uit India

Gezonde ontbijtmuffins met havermout, banaan, bosbessen & kurkuma

Het is half oktober, maar het voelde de afgelopen dagen vaak nog als zomer aan. Hebben jullie al handschoenen aangehad? Of je winterjas? Of de verwarming? Ik alle drie nog niet, maar dat gaat niet lang meer duren denk ik. Ik betrapte mezelf er deze week op dat ik voor het eerst koud vond ’s ochtends.

De zomer heeft lang geduurd en soms lijkt hij nog steeds niet helemaal weg. Hoewel ik echt van de lente en zomer houd, krijg ik stiekem al wel een beetje zin in de donkere dagen, in Kerst en in met een fleecedekentje op de bank series kijken.

Met het kouder worden verandert ook mijn eetpatroon. Kwark met muesli wordt vervangen door warme havermout met appel en kaneel en maaltijdsalades door ovengerechten met pompoen, stoofschotels en comfort food. Ook de ijskoffies, die ik deze zomer wel bijna elke dag op heb, maken weer plaats voor ’s ochtends een lekker warm kopje koffie. 

Koffie is ook de reden voor deze blogpost. Nespresso heeft mij gevraagd om een recept te bedenken bij een van hun nieuwe koffies. Sinds kort heeft Nespresso namelijk weer vijf nieuwe koffies in het assortiment erbij: de nieuwe Master Origin koffies. Het speciale aan deze koffie is dat bij het samenstellen van de koffiebonen de inspiratie uit het land van herkomst komt: Ethiopia, India, Indonesia, Nicaragua en Colombia.

Het leek mij het leukst om een recept te bedenken bij de sterke en kruidige Master Origin koffie uit India. Dit past gelijk mooi bij de Indian Summer vibe van de laatste tijd.

Leuk is om te vertellen hoe de koffie gemaakt wordt. De Indiase koffiemeesters gebruiken de “monsooning”-techniek. Dit betekent dat de koffiebonen na het oogsten worden blootgesteld aan de vochtige moessonwinden en Indiase hitte. Op deze manier krijg je een krachtige en pittige koffie met kruidige en houtachtige tonen erin.

De capsules zijn te zetten als lungo en als espresso, maar je kunt er natuurlijk ook een latte of cappuccino van maken. Ik ging voor een cafe latte. De latte heb ik gecombineerd met ontbijtmuffins met specerijen erin. Ik heb gekozen voor kurkuma, kaneel en gemberpoeder.

Kurkuma staat bekend om allerlei gezonde en helende effecten, dus dat vond ik wel goed passen bij de herfst. Ondanks dat het nog niet eens echt winter is, ben ik zelf namelijk al een keer flink geveld door griep en verkoudheid, dus ik kan wel een immuunsysteem boost gebruiken.

Ik doe er daarom een flinke lepel kurkuma erin, waardoor de muffins ook gezellig geel kleuren, maar je kan er natuurlijk ook wat minder in doen.

Nespresso Master Origin India cafe latte Gezonde ontbijtmuffins met havermout, banaan, bosbessen & kurkuma

Ontbijtmuffins met havermout, bosbessen & kurkuma

Ingrediënten voor ongeveer 8-10 muffins
75 gram rijstemeel
75 gram ander soort meel (havermoutmeel of tarwebloem)
2,5 tl bakpoeder
1 tl kaneel
1 el kurkuma
1/2 tl gemberpoeder
snufje zeezout
150 ml karnemelk
75 ml olijfolie
3 eieren
2 rijpe bananen
250 gram bosbessen uit de diepvries (of vers) + wat extra als topping
100 gram fijngehakte amandelen + wat extra als topping
havermoutvlokken als topping
fruit voor ernaast (ik gebruikte de laatste Hollandse aardbeien, maar die waren in oktober niet meer zo heel zoet)

Recept ontbijtmuffins
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de twee meelsoorten door elkaar. Voeg het bakpoeder, kaneel, kurkuma, gemberpoeder en zout toe en meng door elkaar.

Prak de bananen met een vork. Roer de karnemelk erdoor. Kluts de eieren erdoorheen. Doe dit bij de droge ingrediënten en roer goed door elkaar. Voeg de olijfolie toe en meng door elkaar tot een glad beslag.

Hak de amandelen grof. Schep nu de pecannoten en bosbessen door het beslag. Houd van allebei wat achter als topping.

Maak zelf muffinvormpjes van bakpapier of vet (doe dit heel goed!) een muffinbakblik in. Schep met een soeplepel in elk vormpje wat beslag tot deze tot de rand gevuld zijn. Verdeel de rest van de bosbessen, amandelen en havermoutvlokken over de muffins.

Bak de muffins in de oven in ongeveer 20-25 minuten mooi bruin. Prik met een prikker om te kijken of ze gaar zijn.

Gezonde ontbijtmuffins met havermout, banaan, bosbessen & kurkumaGezonde ontbijtmuffins met havermout, banaan, bosbessen & kurkuma