Crunchy ovengebakken knoflookfrieten met kruiden

knoflookfriet

Uit voorzorgsmaatregelen hebben wij in mijn studentenhuis geen frituurpan. Frietjes komen bij ons dus altijd uit de oven. Het voordeel hiervan is dat de frieten minder vet zijn, maar soms heb je wel behoefte aan een zak vette friet.

Laatst had ik weer zo’n dag. ’s Avonds op de fiets naar huis kwam de geur frituurtent mij tegemoet (ken je dit? vooral erg lastig te weerstaan als je honger hebt). Grote twijfel dus of ik langs de friettent zou gaan, tot dit recept me opeens te binnen schoot: knoflookfrieten uit de oven. Alleen, altijd als ik iets uit de oven maak, houd ik mijn hart vast. Ons oventje heeft namelijk nog wel eens kuren. Als je even niet op let, staat het brandalarm te loeien of is je gerecht voorzien van een zwartgeblakerde bovenkant. Nu wordt de band die ik met onze oven heb wel steeds beter, maar toch blijf ik altijd dicht in de buurt om regelmatig te checken.

Vol goede moed begon ik aan dit recept. De aardappels hoeven niet eerst gekookt te worden, dus dat scheelt. Tot mijn verbazing voldeed het oventje aan zijn plicht en bakte de frieten perfect krokant en goudbruin. De aardappelen worden lekker zacht van binnen en krijgen een krokant schilletje. Wat mij betreft is dit  manier om frieten te maken, want ze worden gaar en crunchy tegelijk (die friettent heb je met dit recept dus niet meer nodig). Nog even snel een mengsel van peterselie en knoflook erover en klaar.

Knoflookfrieten met schil en kruiden
voor 4 porties friet
4-6 grote Roseval aardappelen, ongeschild
3 el olijfolie (of plantaardige olie kan ook)
grof zeezout en versgemalen peper

2 knoflooktenen
de blaadjes van takjes kruiden zoals peterselie, rozemarijn, tijm
1 el olijfolie

Zo maak je de knoflookfrieten
Verwarm de oven voor op 220 graden.

Snijd de aardappelen (met schil) in de lengte in plakken van ongeveer 2 cm en snijd deze plakken weer in de lengte repen. Doe de frieten in een mengkom en voeg de olie toe. Schud alles door elkaar en bestrooi met zout en peper.

Snijd ondertussen de knoflooktenen in stukken (de smaak van geperste knoflook is veel sterker dan de smaak van gesneden knoflook, dus het lijkt héél veel knoflook maar het valt heus mee). Hak de kruiden fijn en doe dit samen met de knoflook en olijfolie in een schaal. Breng op smaak met peper en zout. Meng zodat alles bedekt is met olie. Schep het kruidenoliemengsel door de frieten.

Verdeel de frieten over het bakpapier. Bak ze in ongeveer 30 tot 45 minuten bruin (als je net zo’n oventje hebt als ik, houd ze dan nauwlettend in de gaten!) 

Houd ondertussen de frieten in de gaten. Proef er eentje na 30 minuten om te kijken of ze al gaar zijn. Als ze van binnen lekker zacht zijn en van buiten krokant zijn ze klaar. Haal ze uit de oven en bestrooi met versgemalen zeezout. 

Eet ze met zelfgemaakte ketchup en mayonaise.

knoflookfrieten