Ovengebakken rijstpannenkoek met banaan en bosbessen

Ovenbaked rice pancake | Yellow lemon tree

Vandaag alweer dag 5 van mijn 28-daagse-detox. Als ik het zo op schrijf, vind ik dag 5 al best ver klinken. Nog drie-en-twintig dagen. Dat klinkt dan wel weer behoorlijk lang.

Aan het eind van de week zal ik een uitgebreidere detox update geven met een eetdagboek. Voor nu kan ik wel vast vertellen hoe ik me voel. Dag 1 begon ik vol goede moed, net zoals met alles dat nieuw is en waar je zin in hebt. Dag 2 was in één woord: afzien en dag 3 was ook behoorlijk zwaar. Dat cold turkey starten, viel me toch iets zwaarder dan ik dacht.

Gistermiddag – halverwege dag 4 – begon ik me beter te voelen. Ik kon het glas warm water met citroen weer aan, dronk een oppeppende juice met wortel, sinaasappel en gember, dronk heel veel water met verse munt en citroen, bakken gemberthee en de hoofdpijn werd minder.

Vervolgens kreeg ik zin om mijn kamer op te ruimen, werkte ik de wasmand leeg en maalde ik mijn eigen bruine rijstmeel.

Toen ging ik ook nog deze ovengebakken pannenkoek van rijstmeel maken. Al pannenkoek-etend in de zon in de tuin dacht ik dit is goed. Detoxen is zo slecht nog niet. Als ik dit elke dag mag eten, dan kom ik die detox wel door. De pannenkoek beurde de boel echt op.

Deze ovengebakken pannenkoek is glutenvrij, suikervrij, koemelkvrij en dus detox proof en verantwoord. Eerder maakte ik al deze Dutch Baby pancake met speltmeel, maar misschien vind ik deze variant met rijstmeel nog wel lekkerder. Door het rijstmeel gaat het hele huis ruiken zoals het bij de Indische traiteur ruikt, echt heerlijk.

De pannenkoek is dus ook ideaal tegen de detox dip, want ik ben daar inmiddels uit!

Ook zonder detox wil je deze pannenkoek maken. Natuurlijk kun je het bruine rijstmeel vervangen door witte rijstbloem, speltmeel of elk ander soort bloem.

Als je nog nooit een pannenkoek uit de oven hebt gemaakt, dan wordt dat echt de hoogste tijd. Deze pannenkoek lijkt in de verste verte op de pannenkoeken die Oma’s bakken, maar als je eenmaal ovenbaked gaat, ben je om.

Natuurlijk gaat er niks boven de enige echte pannenkoeken gebakken in een klont roomboter met zo’n knapperig randje, die stiekem de dag erna nog lekker smaken met suiker opgerold uit de magnetron. Alhoewel deze variant momenteel mijn favoriet is.

Heb je zin in pannenkoeken als ontbijt? Deze ovengebakken pannenkoek is lekker fluffy, luchtig en gezond. Dus perfect om je dag mee te beginnen.

Wil je trouwens ondertussen nog meer op de hoogte blijven van mijn detox? Dagelijkse detox updates vind je op Instagram @yellowlemontreeblog of klik in het rechtermenu op de detox button voor nog meer detoxrecepten en inspiratie.

Ovenbaked rice pancake | Yellow lemon tree

Ovengebakken rijstpannenkoek met banaan, bosbessen en rozijnen

Ingrediënten voor 2 personen
100 gr bruine rijst of zilvervlies rijstmeel (of zonder detox witte rijstmeel)
125 ml amandelmelk of rijstmelk
2 eieren
1 tl kaneel
snuf Himalaya zout of zeezout
handje rozijnen
handje bosbessen (vers of uit de diepvries)
1 banaan, in stukjes
kokosolie om in te bakken

extra nodig: een ovenvaste koekenpan of ovenvaste schaal

Zo maak deze pannenkoek uit de oven
Verwarm de oven voor op 220 graden.

Maal eerst de rijst tot meel. Dit duurt wel even, afhankelijk van de kracht van de keukenmachine of blender. Doe de rijst in de keukenmachine of blender en laat draaien. Zet af en toe stop en roer de rijst door. Je kan ook kant-en-klare rijstmeel nemen. Dit is te koop bij natuurwinkels of de Toko.

Doe het rijstmeel, de amandelmelk, de eieren, de kaneel en een snuf versgemalen zeezout in een kom. Meng met de mixer of met een garde tot een glad beslag. Doe de rozijnen en de helft van de blauwe bessen erbij en meng door elkaar.

Zet een ovenvaste pan of ovenschaal op het vuur. Laat de kokosolie smelten. Doe het beslag erbij en verdeel de rest van de blauwe bessen en de banaan erover. Laat een minuut op het vuur staan.

Zet de pan nu ongeveer 20-25 minuten in een voorverwarmde oven tot de pannenkoek gaar is.

Serveer met extra fruit, wat noten en eventueel wat bruine rijststroop of honing van goede kwaliteit.

Ovenbaked rice pancake | Yellow lemon tree