Ovengebakken zoete aardappel friet met komijnmayonaise

Zoete aardappelfriet will change your life. Echt. Serieus. Geen grap. Zoet zout crunchy en als je wil ook nog spicy. Zoete aardappelfriet is mijn nieuwe favoriete snack. Ze zijn zo verslavend. Als je ze eenmaal gemaakt hebt, wil je ze wel elke avond als bijgerecht eten. Ik heb ze inmiddels zo vaak gemaakt, dat ik tot het perfecte recept ben gekomen. Simpel en super lekker.  

Neem één grote zoete aardappel als bijgerecht voor 2 personen. Soms eet ik zelfs één hele zoete aardappel in me eentje op, dus je kan ook 1 zoete aardappel per persoon nemen (dat zou ik eigenlijk doen, want ze zijn echt zó lekker en verslavend).

voor 1 persoon

1 grote zoete aardappel
grof zeezout
olijfolie
naar smaak 1-2 tl specerijen of een combinatie van specerijen die je lekker vindt (maar zonder zijn ze ook echt al heel lekker): five spice poeder, garam masala, cajun kruiden, gerookt paprikapoeder, komijnpoeder.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de schil om de zoete aardappel. Snijd een stukje van de boven- en onderkant. Snijd de aardappel eerst in de lengte door midden of als je een hele dikke hebt in 3 stukken. Snijd in de lengte in frieten van ongeveer 1 centimeter dik. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de frieten over de bakplaat en bestrooi royaal met zeezout. Sprenkel er wat olijfolie over. Zet in de oven. Keer de frieten na 25 minuten om en bak dan nog 10 minuten. Eet ze met komijnmayonaise of truffelmayonaise.

Komijnmayonaise
Meng 2 eetlepels (zelfgemaakte) mayonaise met 2 theelepels gemalen komijn. Ook lekker om nog toe te voegen aan de komijnmayonaise: wat limoensap, koriander en ahornsiroop.

Truffelmayonaise
Meng 2 eetlepels (zelfgemaakte) mayonaise met 1 eetlepel truffelpuree of truffeltapenade.