Poppy speltpancakes met ricotta & sinaasappel

spelt poppy pancakes

Afgelopen week stond in het teken van burgers, friet en pancakes.

Pancakes zijn mijn favoriete ontbijt. Laatst was weer zo’n ochtend dat ik wakker werd met pancake zin. Mijn voorraadkast is altijd goed gevuld, zodat – mocht ik spontaan ergens zin in krijgen – ik vrijwel nooit eerst naar de winkel hoef. Zoals voor zowel spontaan als zin geldt: je wilt het meteen, gelijk, nu, zo snel mogelijk. Dat gaat natuurlijk niet samen met eerst op de fiets naar de supermarkt. Zeker niet als je net wakker bent. En al helemaal niet op zondagochtend.

Vandaar dus die voorraadkast.

Dat ik wakker werd met zin in pancakes, leek mij dus ook geen probleem. Gewoon een kwestie van naar de voorraadkast lopen, alles mengen en pancakes bakken. Geen sprake van een noodgeval. Of toch wel?

In pyjama ging ik opzoek naar de ingrediënten voor pancakes. Alles had ik in huis, behalve tarwebloem. Hoe kun je nou geen bloem in huis hebben? Dat is een van de basisingrediënten, zo heb ik van mijn moeder geleerd.

Natuurlijk kun je ook pancakes maken zonder bloem, zoals deze havermout banaanpancakes of glutenvrije amandelpancakes, maar ik had zin in dikke pancakes gemaakt van bloem. Helaas. Dat feest ging niet door.

Wel stond er nog een restje speltmeel waar ik ooit iets mee gebakken heb ver achterin de kast. Aangezien spelt makkelijker te verteren is dan tarwe en ook nog eens heel voedzaam is, leek dit mij nog niet zo’n verkeerd alternatief voor een goed ontbijt.

Tijdens het doorspitten van de keukenkastjes viel het bakje met maanzaad om. Van maanzaad over de keukenvloer word je niet blij. Maar, op poppy seeds kun je nooit lang boos blijven. Alles bezaaid met de kleine zwarte spikkels deed denken aan deze poppy lemon ricotta muffins van een tijdje terug. Alles met poppy ervoor klinkt leuk, dus ook pancakes. Dat maakte het omvallen weer goed (gelukkig had ik nog een half bakje kunnen redden). Toevallig had ik ook nog ricotta in de koelkast staan die op moest en een sinaasappel.

Uiteindelijk kwamen zo deze pancakes met speltmeel, maanzaad, ricotta en sinaasappel tot stand.

Deze pancakes zijn wat vaster dan normale pancakes en hebben een volle haast nootachtige, zoete smaak door de spelt. Na een toren van deze pancakes kom je de ochtend wel door.

Heb je geen speltmeel in huis? Geen nood. Het recept is makkelijk aanpasbaar met bijvoorbeeld roggemeel, volkorenbloem, havermoutmeel of gewoon tarwebloem. In plaats van ricotta zou je ook kwark of crème fraiche kunnen nemen.

Kijk dus op deze zondagochtend wat je in de kast hebt staan en maak pancakes! Happy sunday!

poppy speltpancakes

Poppy speltpancakes met ricotta en sinaasappel
voor ongeveer 10-12 pancakes
200 gram speltmeel (of gewoon tarwebloem)
200 ml melk
1 groot ei
100 gram ricotta
4 el maanzaad
2 el honing
rasp en sap van 1 sinaasappel
1 zakje bakpoeder
snuf zout

voor erover
stukjes sinaasappel
hazelnoten, grofgehakt
honing of agavesiroop

Zo maak je de pancakes met spelt
Meng het speltmeel, het bakpoeder en een snuf zout in een kom. Meng in een andere kom het ei met de melk, de sinaasappelrasp en sinaasappelsap, honing en ricotta los. Meng de droge en natte ingrediënten door elkaar. Roer het maanzaad hier doorheen. Het wordt best een dik beslag.

Verhit een klontje boter in een koekenpan op middelmatig vuur. Schep met een soeplepel drie rondjes beslag in de pan. Zet het vuur laag. Bak de pancakes aan elke kant tot er luchtbelletjes aan de bovenkant verschijnen, draai ze dan om en bak ook even aan deze kant. Herhaal dit tot het beslag op is en voeg als het nodig is nog wat boter toe.

Serveer de pancakes met stukjes sinaasappel, grofgehakte walnoten en honing. Ook lekker met banaan of ander fruit.

poppy speltpancakes