Post-detox update: de eerste week na mijn detox

Detox update

Mijn eerste detox-loze-week zit erop. Na 28 dagen geen gluten, geen koemelk, geen vlees, geen suikers, geen conserveringsmiddelen en E-nummers, geen cafeïne en geen alcohol te hebben gegeten en gedronken, mocht ik vanaf afgelopen zondag weer.

De afgelopen maand postte ik elke maandag een detox update met eetdagboek. Vandaag is het dan echt tijd voor de laatste update. Heb je mijn vorige updates gemist? Lees dan hier mijn detox voorbereidingendetox update 1update 2update 3 en update 4 terug of klik hier voor alle detox proof recepten.

Zit je ook aan een detox te denken? Dan kan ik het boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel van detoxcoach Jacqueline van Lieshout echt aanraden. Het is een mooie houvast en de ins en outs van het detoxen staan op een leuke manier beschreven. Het boek was mijn leidraad bij het volgen (en volhouden) van een 28-daagse detox.

Alles mag & loslaten

En wat doe je dan? Als alles opeens weer mag. Die reep Tony’s Chocolonely opentrekken die al een maand op me ligt te wachten in een goed afgesloten koektrommel? Mijn espresso apparaat resetten? Kaasplankjes eten? Een koud glas wijn drinken? Risotto maken met roomboter en nog veel meer kaas? Bier drinken tijdens de halve finale?

Tja. Ik deed eigenlijk niet zo veel. Heel saai en niet zoals verwacht. Tijdens de eerste week van mijn detox keek ik uit naar het moment dat het afgelopen zou zijn en ik alles weer mocht eten. Ook tijdens de derde week was ik aan het aftellen en keek ik uit naar mijn eerste detoxloze dag. Ik nam me voor om op te staan met koffie, ’s avonds risotto te maken, een glas wijn te drinken en als toetje een stukje chocolade te nemen.

Afgelopen zondag was het zover. De detox waar ik zo tegenop zag, maar ook zoveel aan heb gehad was voorbij.

En niets van dat alles gebeurde. Tijdens mijn vierde en laatste detox week was het detoxen zo gewoon geworden dat ik niet eens meer moeite hoefde te doen om erop te letten. Toen het eenmaal zo ver was, wist ik niet wat ik wilde eten. Doe ik mijn detox dan niet teniet? Dacht ik.

Die gedachte zit er nog steeds wel, alsof alles dan voor niets is geweest als ik nu chocolade eet of koffie drink. Het is best lastig om een eetpatroon dat je 28 dagen hebt volgehouden opeens weer los te laten. Dit gaat minder makkelijk dan ik dacht.

Daarnaast merk ik dat ik niet persé zin heb in zoet of in koffie of in brood. Ik heb me daarom voorgenomen om pas iets te nemen als ik er echt zin in heb en niet uit gewoonte.

Mijn eerste stuk brood met roomboter, kaas en glas wijn

De eerste vier dagen at ik nog steeds – op een paar kleine dingen na, zoals spelt door de granola en rijstvel loempia’s – volgens de detoxregels.

Tot afgelopen donderdag.

Het was mooi weer en besloot om samen met T. naar onze favoriete wijnbar Lefebvre in Utrecht te gaan. Als ik daar ben bestel ik meestal dezelfde wijn: de O Reserva Viognier. Deze wijn vind ik zo ontzettend lekker. Hij is fruitig en vol met perzik en citrus. Gelukkig stond deze wijn nog op de kaart. Echt, als je daar bent, bestel die wijn!

Daar kwam dan dat koele glas wijn aan, met van die koudruppeltjes op het glas. Volgens mij heb ik nog nooit zo langzaam een glas wijn gedronken en oh wat smaakte het lekker. Langzaam – met daarbij heel veel glazen water voor de zekerheid – heb ik van mijn eerste glas wijn genoten. Vervolgens gingen we naar Daen’s en bestelden we nog een glas wijn met een plank vol lekkers op het terras. Daar at ik mijn eerste brood met een dikke laag roomboter en zee zout en at ik een stukje parmaham en ossenworst. Echt alles smaakte zo ontzettend goed.

Ik was benieuwd of ik de volgende dag last zou hebben van mijn darmen of een kater, maar eigenlijk had ik nergens last van. Ook op de avond zelf viel het eten en de wijn niet zwaar op de maag, dus dat was erg fijn.

Nog steeds geen koffie…

Hoe bizar het ook is. Ik heb nog steeds geen koffie op. Afgelopen zaterdag ging ik bij mijn moeder langs en zij is de beste barista die ik ken. Vastberaden om daar mijn eerste espresso te drinken. Eenmaal in de zon in de tuin met een grote salade als lunch, aardbeien en prikwater met limoen, was mijn koffielust verdwenen.

Dat ik nog steeds geen koffie op heb, had ik niet verwacht. Ik ben wel van plan om aankomende week mijn eerste koffie weer te drinken. Een keertje ’s ochtends als ik buiten de deur ga ontbijten. Ik neem me voor om alleen koffie te drinken als ik er echt zin in heb en niet terug te vallen in mijn oude gewoonte van ’s ochtends een dubbele espresso, ’s middags nog één of twee kopjes en na het eten nog eentje.

Mocht ik mijn eerste kopje koffie op hebben, dan laat ik natuurlijk weten hoe deze smaakt in een blogpost.

Mijn voornemens & bewustere keuzes maken

Ik merk dat het detoxen me echt goed heeft gedaan. Ik voel me goed, ik slaap goed, ik zit lekker in mijn vel en mijn huid ziet er beter uit en dat glas water met citroen en die koude douche zitten er ook al in. Mijn voornemen is dan ook om zoveel mogelijk volgens de regels van de detox te eten. Dit betekent dat wanneer ik alleen of thuis eet ik detox proof kook, maar dat ik niet moeilijk hoef te doen bij etentjes bij anderen, feestjes, uiteten en af en toe een wijntje op het terras.

Bijzonder vind ik dat ik door mijn detox dingen weer leer waarderen doordat je veel bewuster nadenkt over wat je eet en waarom. Ik dronk een glas wijn en bestelde brood met roomboter omdat ik daar echt zin in had. Op die manier geniet je er ook extra van. Dat wil ik blijven doen.

Dus niet zoals vroeger achteloos tijgernootjes naar binnen werken op familiefeestjes omdat het voor je neus staat, terwijl ik die eigenlijk niet eens lekker vind.

Ik moet voor mezelf nog een modus bedenken, maar ik zit te denken aan een soort van 70/30 verdeling. Het merendeel van de tijd gezond en in de overige 30 procent mag ik gewoon een kopje koffie, stuk chocolade, glas wijn of lekker belegde boterhammen als lunch. Hiermee probeer ik te voorkomen dat bepaalde eetgewoonten er weer in sluipen, maar ook in dat ik bij sociale dingen niet ingewikkeld hoef te doen vanwege regels die je jezelf stelt.

Zo. Dit was mijn aller aller laatste detox update. Misschien dat ik na de vakantie nog een keer een update geef om ook voor mezelf te kijken hoe ik dan eet en wat er terecht is gekomen van mijn goede voornemens, maar voorlopig dus geen wekelijkse updates meer.

Wil je toch op de hoogte blijven van wat ik elke dag eet? Volg mijn blog dan op Instagram of Twitter.

Tot slot mijn eetdagboek van de week na mijn detox.

Eetdagboek: de eerste week na mijn detox

Detox update

Dag 1: zondag

ontbijt: geitenyoghurt met 1 perzik, bramen en crunchy cranberry granola
tussendoor: juice van wortel, appel, sinaasappel, gember & limoen
lunch: rucola salade met gerookte zalm, 1 appel, tomaten, komkommer, doperwten en radijsjes
tussendoor: 1 gepofte chocolade quinoareep
diner: homemade rijstvel loempia’s gevuld met makreel, garnalen, komkommer, wortel, avocado, rode kool en salade met sojasaus en vissaus.

Dag 2: maandag

pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: geitenyoghurt met boekweit chocolade granola, 1/2 perzik, 1/2 appel en 1/2 peer
lunch: 3 rijstvel loempia’s met sojasaus & 1 appel
diner: fritatta van ei, amandelmelk, tomaten, spinazie, zalm & zongedroogde tomaten

Dag 3: dinsdag

ontbijt: overnight ovenbaked banana oats
tussendoor: 1 appel
lunch: geitenyoghurt met aardbeien, 3 medjoul dadels, hazelnoten en amandelen
diner: linzen bietensalade met avocado, geitenkaas & walnoten
tussendoor: 3 medjoul dadels

Dag 4: woensdag

pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: frozen banana ice met dadels, hazelnoten en bosbessen
lunch: 4 rijstwafels met 1 avocado, cherry tomaten en bietenblad
diner: gele curry met inktvis, garnalen en pangasiusfilet, courgette, mini maïs, pepers, sojasaus, vissaus, koriander en zilvervliesrijst
tussendoor: 4 medjoul dadels & geroosterde amandelen

Dag 5: donderdag

pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: geitenyoghurt met aardbeien, bosbessen, hazelnoten, 2 medjoul dadels en havermout
lunch: ovengebakken rijstpannenkoek met zomerbessen
tussendoor: tomatensap met tabasco & olijven
diner: stuk landbrood met echte roomboter en zeezout, 1/2 bruschetta met humus en gegrilde groenten, 1/2 bruschetta met geitenkaas en gekarameliseerde ui, stukje parmaham, stukje ossenworst, olijven en twee glazen wijn

Dag 6: vrijdag

pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: juice van appel, sinaasappel, wortel, limoen & gember en ovengebakken rijstpannenkoek met aardbeien en 1/2 banaan
lunch: 2 stukken aardbeien rabarberbrood
tussendoor: 1 avocado met peper en zeezout & een handje amandelen
diner: wilde rijstsalade met venkel, granaatappel, gedroogde cranberries en amandelen en 2 stukken vijgen blauwe kaas quiche met 1 glas wijn
toetje: rode bessen met wat suiker

Dag 7: zaterdag

pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: ovengebakken havermout met zomerfruit, 1 appel, amandelmelk, geschaafde amandelen, chiazaad, kaneel en rozijnen
lunch: salade met geitenkaas, aardbeien, walnoten, tomaten, radijs en verse kruiden & smoothie van banaan, framboos en appel & plakje rabarberbrood met aardbeien
diner: rijstvel loempia’s met garnalen, makreel, avocado, komkommer, wortel, sojasaus, koriander en geroosterde cashew noten

Dag 8: zondag

pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: geitenyoghurt met 1 banaan en chocolade boekweit granola
lunch: 4 rijstwafels met gerookte makreel filet, salade en komkommer en een plak aardbeien rabarberbrood
diner: venkelsalade met mango, garnalen, rode pepers, koriander, limoen, citroengras, sojasaus en geroosterde pinda’s
toetje: ijs met maar twee ingrediënten: 1 bevroren banaan en een paar bevroren aardbeien in de blender

Over het algemeen heb ik afgelopen week detox proof gegeten. Mijn enige twee ‘uitspattingen’ zijn donderdag op het terras en vrijdag toen ik bij een vriendin ging eten. Zelf ben ik erg benieuwd hoe het over een paar weken gaat en natuurlijk hoe mijn eerste espresso gaat smaken…

Heb jij wel eens gedacht aan een detox?