Valentine’s juice: rode biet, appel, gember & limoen


Juice, all the cool kids do 

Als een sapje Pretox heet en er biet en gember in zit, is het eerste dat je jezelf afvraagt: zou dat lekker smaken? Het antwoord is ja. En alleen al om de kleur zou je dit sap eens moeten proberen. Zeker met Valentijn in aantocht. Weer eens wat anders dan de standaard versgeperste jus. Want wat is nou romantischer dan je lief ’s ochtends een versgejuicet bieten-gember-appelsapje voor te schotelen? Dat dacht ik ook. Dus daarom vandaag dit knalroze sapje met biet, appel, gember en limoen.

Overal lijkt iedereen aan het juicen geslagen. Vooral Iris is een befaamd juice-fanaat. Regelmatig zie ik trots zelfgeperste sapjes voorbij komen. Dat wil ik ook. Zelf heb ik geen juicer (jij wel?) maar toch wil ik ook juicen. Een juicer aanschaffen mag ik niet van mijzelf. Een goede reden hiervoor is dat ik er geen ruimte voor heb. Mijn kasten puilen uit van de keukenspullen, dus eerst een grotere woning. Het niet hebben van een juicer heeft ook voordelen. Het spaart ruimte en ook nog eens geld, want je hoeft geen juicer aan te schaffen. Daarnaast is een juicer handig, maar niet onmisbaar. Zo kun je ook juicen zonder juicer. Hieronder leg ik uit hoe.

Deze pretox juice is geïnspireerd op het sapje dat ik dronk tijdens de brunch bij Lunchbox in Antwerpen. Toen ik bieten met daarachter het woord sap op de kaart zag staan, kon ik het niet laten om eens te proberen. Naast dat dit sap super lekker is, zit het vol met gezonde vitamines en nog allerlei antioxidanten van de bieten om nog maar te zwijgen over de heilzame werking van de gember.

Om dit geweldige smaakvolle appel-biet-limoen-gembersapje te maken, heb ik simpelweg alles in de blender gepureerd en het door een zeef gedrukt tot al het sap eruit was. Dit klinkt misschien als een flinke klus, maar het is behoorlijk simpel. Het kost niet veel meer moeite en het resultaat is de moeite waard. En voor wat het waard is, ik heb gehoord dat juicers na gebruik schoonmaken een ramp is, dus ook dat karweitje bespaar je jezelf. Zie je? Het niet hebben van een juicer loont nu al. Natuurlijk moet je wel de zeef schoonmaken en de kan en de blender, maar toch. Ik probeer de positieve kanten te belichten van een juicer-loos-bestaan.

Dit sap is een beetje zoet en het heeft iets pittigs door de gember en limoen. Ben je niet zo’n gember-fan? Dan zou ik de gember eruit laten of een klein beetje gebruiken, want het geeft wel een extra dimensie aan dit sap. Daarnaast heeft gember ook allerlei gezonde werkingen dus wel echt een must voor deze pretox juice. Maar pas de ingrediënten aan zoals je zelf lekker vindt, dat is toch altijd het leukst.

Dit was mijn eerste juice poging. Nu ik dit eenmaal heb geproefd, wil ik meer. Waar zou je nog meer allemaal sap van kunnen maken? Meteen moest ik denken aan een sapje met venkel. Of wortel. In de winkel zag ik laatst zuurkoolsap, maar dat lijkt me wel erg gewaagd. Wat lijkt jou lekker om sap van te maken?

Heb je suggesties voor een juice ervaring? Ik hoor het graag. Misschien overweeg ik toch eens om een juicer aan te schaffen. Voorlopig houd ik het maar bij deze old-skool manier.

Dit heb je nodig voor twee glazen pretox juice
2 bieten (ongeveer 400 gram)
2 appels
2 cm gember
2 el limoensap
250 ml troebel appelsap

bietensap

do it yourself juicer

Schil de bieten, de appels en de gember. Snijd de bieten en de appels in parten en de gember in stukken. Doe alles in de keukenmachine of blender en meng tot het goed gepureerd is. Voeg nu het appelsap en limoensap toe en pureer nog even goed door.

Nu komt het do-it-yourself-juice-moment. Zet een fijne zeef op een kan of grote kom (zie hierboven op de foto hoe dat er ongeveer uit ziet). Schep de bietenappelpuree in de zeef. Als het goed is loopt het sap nu in de kan. Doe dit wel in de gootsteen, want anders kleurt je hele keuken roze. Druk de pulp met een houten lepel aan zodat je al het vocht uit de biet en appel perst. Voeg eventueel nog wat extra appelsap toe.

That’s it. Juicen zonder juicer.

Maak deze banana oat pancakes erbij en het Valentijnsontbijt is helemaal compleet.  Uit ervaring kan ik je vertellen dat – ondanks de op het eerste gezicht wat vertwijfelende blik richting het felroze sap  – deze bietenjuice boyfriend proof is. Tenslotte, de liefde gaat nou eenmaal door de maag.

Wat maak jij met Valentijn?