Pumpkin pie (pompoentaart zoet)

pumpkin pie

Goedemorgen! Vandaag is het 1 januari 2014. Een nieuw jaar! Waarschijnlijk slaapt iedereen nog of zit je aan het champagne-ontbijt met overgebleven oliebollen. Eigenlijk doe ik niet aan goede voornemens. Waarom zou je op 1 januari opeens wel gaan sporten terwijl ik het me elke week opnieuw voorneem? Maar goed, je ontkomt er niet aan. Ik neem me gedurende het jaar toch altijd van alles voor. Ik houd namelijk van lijstjes maken met to do activiteiten en plannen en recepten die ik nog echt moet maken. 

Wat staat er op jouw lijstje? 

Hier daarom mijn lijstje. Niet persé voor 2014, maar voor de aankomende jaren:
– Fotograferen met de analoge camera die van mijn moeder is geweest
– Vaker zelf brood bakken en saffraan buns en zelf crackers maken
– Experimenteren met scones zoals scones met cranberry en chocolade of met koffie en frambozen 
– Nog meer oud servies verzamelen en een mooie kast aanschaffen om het in te zetten
– Met homemade jam, lemon curd, mosterd en ketchup op een markt staan en nog meer zelf maken, zoals pindakaas en chocopasta
– Pumpkin pie bakken
– Mijn master halen, afstuderen en psycholoog worden
– Minstens twee keer per week sporten
– Naar New York 
– Net als vroeger weer minstens twee stedentrips per jaar
– Tweedehands houten stoelen verzamelen en deze in een leuk pastelkleurtje verven. En mijn oude houten kastje van vroeger schuren en verven
– Verder bouwen aan mijn nieuwe site via WordPress
– In het weekend verse sinaasappels persen
– Leren zelf kleren te naaien
– Een fotoboek maken van Thailand. En van Berlijn. En van al mijn andere vakanties
– 1000 volgers op Bloglovin
– Mijn oude kleren en spullen uitzoeken en naar de kringloop brengen
– Zelf Baileys maken
– Hardloopschoenen en een hardloopoutfit aanschaffen en minstens 5 km aan één stuk kunnen rennen
– Als ik niet weet wat ik aan doe en mij tien keer omkleed mijn kleren gelijk terughangen in de kast en niet op een hoop gooien
– Meer boeken lezen en vaker de krant lezen
– Alle bewaarde rapporten, tekeningen en zwemdiploma’s uitzoeken en in een koffer vol herinneringen stoppen
– Een kookboek schrijven
– Terug naar Australië en ook meteen langs Nieuw-Zeeland, Fiji, de Filipijnen en Vietnam
– De meest amazing shorbread rocky road salted caramel brownies bakken
– Alle series en films kijken die ik al heel lang wil kijken
– Elke maand een zelfbedachte burger maken zoals een risottoburger, bonenburger, kikkererwtenburger en lamsburger
– Vaker naar de Kringloopwinkel en zo mijn inrichting bij elkaar verzamelen
– Een koksopleiding of iets in die trant volgen
– Blij zijn en heel veel nieuwe recepten uitproberen

 In het kader van nog even ongezond doen geen gezond recept van de maand, maar deze pumpkin pie. Als je het nieuwe jaar met deze taart begint, kan het sowieso niet meer stuk. Pumpkin pie stond al enige tijd hoog op mijn bake-before-you-die-list. Deze kan ik dus alvast van mijn lijstje strepen (dit werkt altijd heel motiverend: iets op je lijstje zetten dat je al bereikt hebt, kun je gelijk één voornemen doorstrepen).

Pumpkin pie
voor de deegbodem
250 gram bloem
125 gram poedersuiker
150 gram koude ongezouten boter in blokjes
1 groot ei
snuf zout

Mijn zusje vroeg of ik samen met haar deze taart wilde bakken. In Jamie’s reizen vonden we een pumpkin pie recept. Bij een pie hoort een crust bodem. Zo’n bodem is even wennen, omdat het wat flauw kan zijn vergeleken met bijvoorbeeld een koekbodem. Wij voegden daarom wat extra suiker en een snuf zout toe en spiceten we het wat op.

voor de vulling
1 pompoen van 750 gram
500 ml volle melk
200 gram lichtbruine suiker
1 vanillestokje, in de lengte gesplitst, zaadjes eruit geschraapt
2 grote eieren
2 el ahornsiroop
2 tl kaneel
1/2 tl kruidnagel
1/2 tl gemberpoederMaak eerst de deegboden. Dit kan met de hand of in de keukenmachine. Zeef de bloem en poedersuiker in een mengkom. Doe de blokjes koude boter erbij en meng met je vingers tot er grove kruimels ontstaan. Doe het ei erbij en een scheutje melk en kneed het deeg tot een gladde bal. Kneed niet te lang, anders wordt de bodem taai en niet juist kruimelig en krokant. Of meng alles in de keukenmachine met de deeghaken. 

Bestuif het aanrecht met bloem en druk de deegbal uit tot een dikke, platte schijf. Bestuif nog met wat bloem en wikkel het deeg in vershoudfolie. Leg het deeg 30 minuten in de koelkast. Vet een taartvorm in met boter. Rol het deeg uit op een met bloem bestuifd aanrecht tot het een dikte heeft van ongeveer een halve centimeter. Leg het deeg in de springvorm. Druk goed aan in de rand. Snijd de randjes die overhangen eraf. Prik met een vork gaatjes in het deeg, doe er folie omheen en zet de bodem nog eens 30 minuten in de vriezer. 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil ondertussen de pompoen en snijd in blokjes. Doe de pompoen, de volle melk, de suiker, de vanille met stokje en zaadjes in een pan en zet op matig vuur. Blijf roeren zodat het niet aanbrandt en draai het vuur laag zodra het mengsel kookt. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen tot de pompoenstukjes zacht en gaar zijn terwijl je regelmatig roert. Haal de pan van het vuur, haal het vanillestokje eruit en voeg de kruiden en ahorn siroop toe. Pureer het mengsel met de staafmixer tot een glad en fluweelzacht mengsel. Laat de vulling afkoelen met het deksel op de pan (anders komt er een vliezig laagje op). 

Bak de bodem terwijl het pompoenmengsel staat af te koelen blind. Leg een stuk bakpapier in de deegbodem en druk goed aan in de rand. Vul de bodem met droge bonen en bak de bodem 10 minuten blind in de oven. Haal de rijst en het stuk bakpapier eruit en zet de vorm nog 10 minuten in de oven tot deze koekachtig is. Laat afkoelen en verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden. 

Kluts de eieren en roer ze door het afgekoelde pompoenmengsel. Schenk het mengsel in de deegbodem en zet de taart ongeveer 30 minuten in de oven tot het oppervlak gestold is. De vulling mag van binnen nog een beetje lobbig zijn. Laat de taart afkoelen en serveer met een lepel crème fraiche. 

Een heel mooi, gelukkig, geweldig, leuk nieuw jaar met veel taart!

31 Comments

 • Beantwoorden januari 1, 2014

  Farah

  Ziet er heerlijk uit!

  Ik doe met je mee aan de volgende voornemens:
  – Vaker zelf brood bakken en saffraan buns en zelf crackers maken
  – Met homemade jam, lemon curd, mosterd en ketchup op een markt staan en nog meer zelf maken, zoals pindakaas en chocopasta
  – Mijn master halen, afstuderen en psycholoog worden
  – Minstens twee keer per week sporten
  – Tweedehands houten stoelen verzamelen en deze in een leuk pastelkleurtje verven. En mijn oude houten kastje van vroeger schuren en verven
  – Verder bouwen aan mijn nieuwe site via WordPress
  – Hardloopschoenen en een hardloopoutfit aanschaffen en minstens 5 km aan één stuk kunnen rennen
  – Als ik niet weet wat ik aan doe en mij tien keer omkleed mijn kleren gelijk terughangen in de kast en niet op een hoop gooien
  – Vaker naar de Kringloopwinkel en zo mijn inrichting bij elkaar verzamelen
  – Een koksopleiding of iets in die trant volgen
  – Blij zijn en heel veel nieuwe recepten uitproberen

  Oké natuurlijk wel in iets andere mate, maar het gaat om het idee ;). Misschien kunnen we elkaar blijven motiveren hihi.
  Ik heb al een paar stoeltjes, waarvan er één in de grondverf staat… En mijn hardloopkleding zijn al aangeschaft… Maar om er weer aan verder te gaan of aan te beginnen. Haha. Ach 2014 is weer een jaar met een mooie nieuwe start!

  • Beantwoorden januari 2, 2014

   Maura - YLT

   Jeej, leuk dat je mee doet! Kunnen we elkaar inderdaad mooi supporten ;)

   Leuk van die stoelen. Welke kleur ga je ze verven? En heel goed van je hardloopkleren, ik ga er voor sparen haha.

 • Beantwoorden januari 1, 2014

  Nanda

  Gelukkig nieuwjaar! Die pumpkin pie ziet er goed uit! En je hebt mooie doelen voor dit jaar :)

 • Beantwoorden januari 1, 2014

  Joyce

  Een mooi lijstje heb je! En de pumpkin pie ziet er heerlijk uit. Gelukkig nieuwjaar!

 • Beantwoorden januari 1, 2014

  cheyenne

  goeie lijst! ik moet nog even aan de mijne sleutelen :) en die pumpkin pie ziet er heerlijk uit!
  xo, cheyenne

  • Beantwoorden januari 2, 2014

   Maura - YLT

   Ah nou hij hoeft ook niet vast te staan toch, mijn lijst verandert ook continue ;) waarschijnlijk tot 2015

 • Wat een heerlijk recept van de maand, heel fijn om een recept te zien wat niet zo gezond of slank is omdat iedereen nu wil afvallen;) Ik doe ook nooit aan goede voornemens, maar je wordt haast verplicht om er over na te denken. Iets wat ik zeker wil dit jaar:
  – M’n nieuwe huisje op m’n gemak helemaal inrichten naar mijn smaak
  – Consuminderen
  – Minder hard werken (klinkt gek, maar nodig) / ander werk zoeken
  – M’n passie meer vorm geven: concepten ontwikkelen voor workshops, structureler opdrachten binnen halen, etc.

  • Beantwoorden januari 2, 2014

   Maura - YLT

   Haha precies! Ik ben ook weer benieuwd naar jouw recept van de maand. Ik ga sowieso deze week nog even ongezond doen haha.

   Jouw lijstje klinkt ook goed! De laatste ga ik ook op mijne zetten.

 • Beantwoorden januari 1, 2014

  Mylene

  Mooi lijstje hoor. Moest wel lachen om ‘Als ik niet weet wat ik aan doe en mij tien keer omkleed mijn kleren gelijk terughangen in de kast en niet op een hoop gooien’, zo herkenbaar!

  • Beantwoorden januari 2, 2014

   Maura - YLT

   Hahaha gelukkig dat je het herkent! Ben wat dat betreft echt zo erg haha.

 • Beantwoorden januari 1, 2014

  Suus

  Waaah goede lijst zeg. Ik vind het altijd leuk om lijstjes te maken en met oud en nieuw bespreken we altijd wat we wel en niet hebben gedaan.
  Mijn lijst voor 2014
  – pretox en detox, ben vandaag begonnen
  – cursus vormgeving
  – cursus natuurvoeding
  – meer de natuur in en een leuke reis
  – meer musea bezoeken
  – minder vanuit strijd doelen willen behalen
  – mijn huiskamer verbouwen
  – hopelijk nog meer leuke bezoekers en opdrachten voor mijn blog
  – lekker genieten….
  Zo, ik ben wel weer een jaartje zoet :)
  Liefs Suus van Food Bandits

  • Beantwoorden januari 2, 2014

   Maura - YLT

   Leuk he lijstjes! Ook wel leuk om het op de blog te zetten. Dan kun je het over een jaar ook nog echt teruvinden.

   Jouw lijstjes klinkt ook leuk. Wat is pretox en detox? Klinkt wel spannend. Leuk al die cursussen. En ik wil wel een keer met je mee de natuur in ;)

  • Beantwoorden januari 2, 2014

   Maura - YLT

   p.s. Ik had je buisjes met chocomel geknutseld en er een quote/wens opgeschreven en dit aan vrienden en familie gegeven. Iedereen vond het zo leuk. Komt binnenkort nog wat over op de blog :)

  • Beantwoorden januari 4, 2014

   Suus

   De pretox en detox komt bij een detox plan vandaan van Kyra de Vreeze. Ik eet nu 7 weken ( of althans dat is het doel ) pretox, wat zeer overeen komt met de Voedselzandloper en 1 dag in de week detox. Laten we zo zeggen dat ik voorlopig geen patat meer mag. Maar ik deel er binnenkort meer over op mijn blog. Wat leuk dat de buisjes zijn gelukt, ook een gaaf idee om er een quote bij te doen.
   En ik stel voor dat we een keer een leuk Zweeds huisje in de bossen huren en dan een kookboek vol schieten wat net zo mooi is als Kinfolk…of beter…kan dat?
   Liefs Suus

  • Beantwoorden januari 4, 2014

   Maura - YLT

   Oh wow klinkt ingewikkeld. Geen friet meer. Wel zoete aardappelfriet? Dan zou ik het wel overleven ;) en mag je wel mayonaise? En waar is het goed voor?
   Ben benieuwd, maar zal er gauw meer over lezen op je blog!
   Woaaah, ja laten we dat serieus doen! Hoe cool zou dat zijn ;) denk dat we dat best kunnen.

  • Beantwoorden januari 5, 2014

   Suus

   Eeee op sommige momenten vraag ik mij dat ook wel eens af hahaha. Ik ga er lekker een stukje over schrijven.
   En voor een boek…op zoek naar een leuke uitgever? Alles over foodbloggen en makkelijk maar zo lekker eten? DOEN! :)

   Liefs Suus

   ps. geen mayo, diepe zucht

  • Beantwoorden januari 5, 2014

   Suus

   Of… ik zat te denken een keer een issuu zelf maken met bloggers die wij te gek vinden, hmmmm, ook tof :)

  • Beantwoorden januari 6, 2014

   Maura - YLT

   Jaaa, goed idee. Hoe leuk zou dat zijn? Laten we een keer een brainstormsessie houden.

 • Beantwoorden januari 1, 2014

  Sjoukje C.

  Oehh leuke blogpost en de pumpkin pie ziet er heerlijk uit! Liefs Sjoukje (www.moondustmemory.blogspot.com)

 • Beantwoorden januari 1, 2014

  Spring to Fall

  Die ziet er zo lekker uit! Ik ben al eeuwen op zoek naar een goed recept voor pumpkin pie met verse pompoen :)

  • Beantwoorden januari 2, 2014

   Maura - YLT

   Jeeej, dan moet je deze eens maken! Echt heel lekker :) ik was laatst in Utrecht in een winkeltje waar ze allemaal amerikaanse producten hebben en ook van die pompoenpuree in blik. Die gebruiken ze meestal in pumpkin pie recepten he, maar ik denk dat met verse pompoen veel lekkerder (en gezonder) is.

 • Beantwoorden januari 2, 2014

  Lemonstale

  Wat een geweldige lijst. Ik ben misschien wat te laat maar ik moet ook een lijst maken… :p
  Dit recept komt er zeker ook op te staan! Een heel smakelijk nieuw jaar… :D

  • Beantwoorden januari 3, 2014

   Maura - YLT

   Thanks! Voor lijstjes maken is het nooit te laat ;) mijne verandert ook wekelijks. Jij ook een mooi nieuw jaar.

 • Beantwoorden januari 5, 2014

  Marjolijn

  Je hebt in iedergeval al 1 nieuwe volger op bloglovin erbij :) !
  ik vind je blog fijn en je schrijft leuk.

 • Beantwoorden januari 19, 2014

  Anonymous

  ” Bij een pie hoort een crust bodem. Zo’n bodem is even wennen, omdat het wat flauw kan zijn vergeleken met bijvoorbeeld een koekbodem. Wij voegden daarom wat extra suiker en een snuf zout toe en spiceten we het wat op.”

  ‘k Zit eraan te denken om de pompoentaart ook te gaan maken.

  Vraag: met welke specerijen spicete je de pompoentaart op?
  S.v.p. ook de hoeveelheden doorgeven.

  Alvast bedankt.

  Groet,

  Eveline

  • Beantwoorden januari 20, 2014

   Maura - YLT

   Hoi Eveline, wat leuk dat je de taart wil maken. Dit recept is dus al een aangepaste “opgespicete” versie. In het origineel zat minder suiker in het deeg en geen zout. Verder hebben we dus kaneel, kruidnagel, gemberpoeder en ahornsiroop door de pompoenpuree gedaan, waardoor het net wat meer smaak krijgt. Je zou ook nog extra kruiden erdoor kunnen doen zoals nootmuskaat.

   Veel plezier met bakken :) ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt. Ik had dus nog nooit zo’n taart op en vond het wel even wennen want je weet niet zo goed wat je kan verwachten (zoet, hartig, kruidig), maar ik vond ‘m echt lekker.

   Groetjes, Maura

 • […] :P) . En ik heb ook nog gewoon pompoen in de supermarkt gezien, dus wie weet ga ik deze taart van Lemon Yellow Tree gewoon maken. In het recept wordt bloem, suiker en melk gebruikt. Wil je het recept detoxproof […]

Leave a Reply