Amandel granola van quinoa en boekweit met dadels

Granola van quinoa, boekweit, amandel en dadels

Heeft iedereen een leuke Sinterklaasavond gehad afgelopen weekend? Ik moet zeggen dat ik eigenlijk meer van de Kerst ben, maar toch heb ik een klein beetje pakjesavond gevierd. Heel classy met Gin Tonics en pepernoten. 

Na Sinterklaas gaat de tijd altijd snel. Twee, drie weken verder en het is Kerstmis en dan alweer bijna tijd voor een nieuw jaar. Vorig jaar rond deze tijd was ik nog bezig met het voorbereiden van mijn one way ticket. Dit jaar ben ik full time aan het werk. Wat gaat de tijd snel…

Dit weekend heb ik gelijk een kerstboom gehaald. Stiekem nog voordat Sinterklaas het land uit was. Thuis zag ik dat de boom er zonder plastic wat sneuer uit ziet dan ik dacht, maar met wat ballen en slingers erin komt dat vast goed. Ik heb door de jaren heen een enorme Kerstballenverzameling opgebouwd, dus ik kijk altijd weer ernaar uit als ik die doos uit de kelder kan halen.

Ik heb dit jaar echt zin in Kerstmis. Jullie ook? Komend weekend begint het bij mij al. Traditiegetrouw organiseren ik en mijn vriendinnen altijd een Kerstdiner waarbij iedereen een gang maakt. Dit jaar was het lastig combineren met alle agenda’s, dus is het een pre-Kerstmis-brunch geworden. Ook met mijn familie gaan we weer drie avonden uitgebreid eten. Mijn moeder maakt altijd een uitgebreid menu met wel 7 gangen en zelf ga ik ook nog aan de slag. Wat staat er bij jullie op het programma?

Wat betreft alle Kerstetentjes en -ontbijtjes ben ik dus al druk bezig met bedenken wat ik wil gaan maken. Naast een uitgebreid ontbijt met broodjes en beleg vind ik het ook altijd lekker om er granola bij te eten. Met vers fruit, romige yoghurt en honing. Deze granola smaakt best Kerstig door de amandelen en het amandelextract. Misschien dat ik hiervan maar eens een grote batch ga maken.

De kerstboom staat al even kaal te wachten, maar ga ik dus vandaag versieren. Ik heb zelfs al wat pakjes voor eronder. Staat de kerstboom bij jou al?

Trouwens nog een kleine Kersttip: voor mijn bloglezers heb ik een kortingscode gekregen waarmee je 15% korting op een horloge van Daniel Wellington krijgt (de code is geldig t/m 15 januari 2016). Mocht je een horloge van DW dus op je verlanglijstje hebben staan, dan krijg je korting met de code YellowLemonTree.

Granola van quinoa, boekweit, amandel en dadels

Granola van quinoa en boekweit met amandelen en dadels

Ingrediënten voor één grote pot granola
75 gram ongekookte quinoa
75 gram ongekookte boekweit
100 gram havermoutvlokken
10 zachte dadels, ontpit en in stukken
3 el lijnzaad
3 el sesamzaad
75 gram hazelnoten, walnoten of amandelen
75 gram kokosschaafsel
1 el kaneel
1 tl amandelextract
2 el honing
1 el olijfolie
snuf grof zeezout

Granola maken

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng door elkaar. Voeg nu de honing, olijfolie en het amandelextract toe tot alles een beetje plakt. Doe er eventueel nog wat extra honing bij als je het wat zoeter wil.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het granolamengsel over de bakplaat zodat alles goed tegen elkaar aan plakt. Zet 30-35 minuten in de oven.

Nu komt het moeilijkste gedeelte. Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola echt helemaal afkoelen, dan pas wordt ‘ie knapperig. Doe in een goed afgesloten blik en je kunt de granola zeker 2 weken bewaren.

Eet de granola met romige yoghurt en fruit.

Granola van quinoa, boekweit, amandel en dadels

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Daniel Wellington.