Quinoa salade met pompoen, gember, feta & pompoenpitten

Quinoasalade met pompoen, feta, gember & koriander

Zoals jullie wellicht weten houd ik van verhalen. Recepten met een verhaal, producten met een verhaal en ingrediënten met een verhaal. Achter mijn eigen recepten probeer ik ook altijd een klein verhaal te vertellen.

Aangezien ik van verhalen houd, ben ik ook groot fan van fairtrade. Dit was het afgelopen jaar ook merkbaar op mijn blog. Zo won ik de Max Havelaar Award, gaf ik dit voorjaar bakworkshops met fairtrade producten namens Fairminds, bakte ik deze citroencake met fairtrade groene gemberthee, maakte ik afgelopen weekend fair bonbons samen met cacaoboerin Abigail uit Ghana tijdens de fairtrade chocoladeworkshop en ga ik eind dit jaar met Max Havelaar en delicious. mee op reis op zoek naar fairtrade thee in Sri Lanka.

Toen de Wereldwinkel mij benaderde om recepten te ontwikkelen met fairtrade producten en ingrediënten kon ik niets anders dan ja zeggen.

Vandaag het eerste fairtrade recept, maar eerst is het tijd voor wat verhalen.

Fairtrade: eerlijke producten

Bij de Wereldwinkel staan fairtrade producten en ingrediënten centraal. Bij fairtrade gaat het om eerlijke handel waarbij mens en natuur worden gerespecteerd. Op deze manier is kinderarbeid uitgesloten, zijn veilige en goede werkomstandigheden gewaarborgd en krijgen de arbeiders een leefbaar loon.

Doordat de leveranciers van de Wereldwinkel langdurige handelsrelaties aangaan met de producenten in ontwikkelingslanden kan er daar geïnvesteerd worden in de eigen toekomst en krijgen de mensen een kans om zich te ontwikkelen. Dit zorgt voor de mensen die de producten maken voor werkgelegenheid, inkomen en een beter bestaan.

Eerlijke producten met een eerlijke prijs. Dat is een verhaal waar ik van houd.

De laatste tijd koop ik dan ook steeds bewuster. Bepaalde producten, zoals kokosmelk en chocolade, koop ik standaard fairtrade. Natuurlijk ben ik ook student geweest en is het verleidelijk om het goedkoopste product te kiezen, maar ik probeer steeds bewuster te kiezen wat ik koop en creatief alle restjes op te maken. De samenwerking met de Wereldwinkel en fairtrade producten past hier dan ook goed bij.

Vanaf vandaag verschijnt er elke maand een fair recept op de blog gekookt met zoveel mogelijk fairtrade ingrediënten en opgediend in producten uit de Wereldwinkel.

Máár, fairtrade producten kun je niet alleen bij de Wereldwinkel kopen. Tegenwoordig zie je steeds meer supermarkten en merken die het fairtrade assortiment uitbreiden. Een goede ontwikkeling, vind ik.

Het verhaal achter de quinoasalade met pompoen

Vorige week leek het erop dat de herfst officieel al begonnen was. Met de regenbuien en eerste pompoenen al in de winkels leek de zomer ver weg. Zo kon ik alleen maar denken aan dikke truien en pompoensoep, tot de zon opeens weer ging schijnen. Dit keer nog geen herfstig comfort food recept, maar een lekkere salade van quinoa (die qua kleuren stiekem al wel een beetje bij de herfst past). De pompoen erdoor is wel heel herfstig, maar gelukkig kunnen we nog even nazomeren.

Het eerste recept is dus een lekker en gezond nazomers recept: een salade met fairtrade quinoa, geroosterde pompoen, feta, gember, pompoenpitten, koriander en munt. Het recept is geïnspireerd op het recept van My Darling Lemon Thyme

De quinoa is afkomstig van het fairtrade project in Bolivia. De schaal is fairtrade en het slabestek en de palmhouten onderzetter komen uit Vietnam. De houten onderzetter is ontworpen door Piet Hein Eek en gemaakt met palmhout door Vietnamese houtbewerkers. Het nadeel aan palmhout is dat het snel krom trekt. Voor het stevig knopen van de latjes hebben de houtbewerkers advies gevraagd aan de vissers uit het dorp. De palmlatjes zijn dun en aan elkaar geregen, zodat deze kunnen krimpen en uitzetten. Hierdoor wordt het probleem van kromtrekken opgelost.

Zo, dat waren bijna alle verhalen. Onderaan vind je het recept voor de quinoasalade, maar eerst nog even mijn moeders verhaal.

Mijn moeders verhaal: de Meisjes van de Hapjes

De passie voor koken heb ik van mijn moeder (écht, eigenlijk zou iedereen een keer bij haar moeten gaan eten). Ik vind het zo leuk dat ze zo trots op me is met mijn blog. Dus toen mijn moeder vroeg of ik haar wilde helpen met het opstarten van een eigen website en ze uiteindelijk zelfs WordPress (en ook nog eens Twitter) onder de knie kreeg, was ik weer trots op haar.

Mijn moeder is samen met twee vriendinnen de Meisjes van de Hapjes begonnen. De Meisjes van de Hapjes maken hapjes, koken op locatie, verzorgen caterings voor feesten en partijen en organiseren huiskamerrestaurants. Koken doen ze door het hele land, maar het huiskamerrestaurant vindt altijd plaats bij één van de Meisjes thuis in Nijmegen.

Zaterdag 13 september is het tijd voor de nazomereditie van het huiskamerrestaurant. Bij het huiskamerrestaurant neem je plaats aan een grote tafel voor 25 personen en koken de Meisjes van de Hapjes een geweldig drie-gangen-menu.

Houd je van gezellig samen eten aan een tafel met andere mensen? Bekijk hier dan snel het nazomermenu en schrijf je in voor het huiskamerrestaurant!

De Meisjes van de Hapjes zijn pas net gestart, dus ik vind het erg leuk om te ze promoten. Om op de hoogte te blijven kun je ze volgen op Facebook of Twitter. Inschrijven kan ook via huiskamerrestaurant.nl

Quinoasalade met pompoen, feta, gember & koriander

Quinoasalade met geroosterde pompoen, gember, feta & pompoenpitten 

 

Ingrediënten voor 4 personen
1 grote pompoen (van ongeveer 1,5 kg)
2 rode chilipepers, fijngesneden
1 stuk gember van ongeveer 3 cm, geschild en fijngesneden
2 tenen knoflook, in plakjes
3 el fairtrade olijfolie
paar takjes grofgehakte koriandersteeltjes (de blaadjes gebruik je later)
versgemalen fairtrade zeezout en fairtrade peper
300 gram fairtrade quinoa (witte, rode en zwarte quinoa)
sap van 1 limoen
blaadjes van een paar takjes verse munt en koriander
50 gram pompoenpitten
200 gram feta of geitenkaas
paar handjes rucola

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden.

Schil de pompoen, verwijder de pitten en draden en snijd in blokjes van 2 cm groot. Doe de pompoen in een ovenschaal en meng met de gember, rode pepers, knoflook, olijfolie en koriandersteeltjes. Breng op smaak met versgemalen peper en zeezout.

Zet de schaal in de oven. Bak de pompoen ongeveer 30 minuten in de oven mooi bruin en gaar. Schep af en toe om. Haal de pompoen uit de oven en laat wat afkoelen.

Rooster ondertussen de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze bruin kleuren. Houd de pitten apart.

Breng een pan met water aan de kook (1,5 keer zoveel als de quinoa) en voeg de quinoa toe. Doe het deksel op de pan en verlaag het vuur. Laat 10-12 minuten zachtjes pruttelen tot de quinoa het water heeft opgenomen en gaar is. Haal de pan van het vuur en laat nog 5 minuten staan met het deksel op de pan. Roer de quinoa los met een vork.

Doe de geroosterde pompoen en de quinoa in een grote kom. Knijp de limoen hierover uit en meng de verse kruiden erdoor. Breng de quinoasalade op smaak met peper en zeezout.

Schep de geroosterde pompoenpitten en de feta in stukjes over de salade.

Verdeel de rucola over de borden en schep de quinoasalade op de borden. Besprenkel met lekkere olijfolie.

Quinoasalade met pompoen, feta, gember & koriander