Epic burger project #2. Quinoaburger met gruyère, avocado & basilicummayonaise

quinoaburger0x

Bij het overstappen van Blogger naar WordPress introduceerde ik ook mijn nieuwe maandelijkse project: the Epic Burger Project. Vanuit mijn goede voornemen voor 2014 om meer burgers te eten, ben ik dit levensproject begonnen. En natuurlijk ook vanuit mijn voorliefde voor burgers. Ik houd echt van burgers en het idee is om elke maand een zelfbedachte burger te creëren. En dan vooral van die epic burgers waarbij je eerste gedachte is hoe je het dik belegde broodje burger ooit fatsoenlijk naar binnen gaat krijgen. Dat zijn de beste burgers.

Eigenlijk kun je van alles wel een burger maken.

De enige voorwaarde voor het epic burger project is dat de burger episch moet zijn. Een burger die je eigenlijk alleen met je handen kunt eten omdat bij elke hap de vulling verschuift. Met mes en vork is geen doen, laat staan zonder te knoeien. Dat hoort bij een burger en dat maakt burgers misschien ook wel zo lekker.

De aftrap van het Epic Burger Project was deze geweldige portobelloburger met knoflook en dragon. Nummer één in het rijtje. Ook al was het project nog niet begonnen, de bietenburgers met feta en havermout van vorig jaar mogen eigenlijk niet ontbreken. Daarom start de telling bij nul.

0, 1 en 2. Vandaag dus nummer 2.

Bij quinoa krijg ik altijd een soort cook’s block. Zoiets als een writer’s block. Ik weet niet hoe het komt, want ik zie overal enorm lekkere gerechten met quinoa voorbijkomen, maar op de een of andere manier maak ik het vrijwel nooit. Nu had ik mij voorgenomen vaker quinoa te eten en kookte ik enthousiast een heel pak. Ik at het als ontbijt en toen at ik het nog een keer als ontbijt en toen had ik leftover quinoa.

In het kader van wat te doen met quinoa is daarom deze quinoaburger ontstaan. Ik keek wat ik nog in de koelkast had liggen – een restje gruyère, bieslook en basilicum. Een soort van uit nood geboren, maar dat zijn soms juist de beste dingen.

De burger is gemaakt van quinoa met gruyère en bieslook. Bovenop nog meer gruyère (meer kaas is altijd goed), avocado (ook hoe meer hoe beter) en basilicummayonaise. Voor de frissigheid wat knapperige romaine salade, komkommer en cress. En dat alles op knapperig zuurdesembrood. Voor de foto heb ik het balancerende bovenkantje er maar even afgelaten, anders werd ‘ie torenhoog.

Epic toch?

Owja: heb je nog een burgersuggestie of een ware try-before-you-die burger? Stuur dan even een berichtje via de contactpagina links bovenaan. Wie weet verschijnt jouw burger binnenkort dan wel in het epische rijtje burgers. Ik ben benieuwd naar jouw favoriete burger!

quinoaburger

Quinoaburgers met gruyère, avocado & basilicummayonaise
voor 4-6 burgers (afhankelijk van hoe groot je ze maakt)
350 gram leftover gekookte quinoa (of 175 gram ongekookte quinoa)
100 gram broodkruimels
3-4 eieren losgeklopt
1 flinke sjalot, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngeperst
100 gram gruyère kaas, grof geschaafd + extra plakken als topping
bosje bieslook
3 el sesamzaad
olijfolie
lekkere dikke plakken zuurdesembrood
1 avocado in plakjes
frisse toppings zoals komkommer, romaine salade en cress

voor de basilicummayonaise
blaadjes van een bosje basilicum
8 el mayonaise (het lekkerst is natuurlijk zelfgemaakte mayonaise, kijk hier voor het recept, het is echt héél makkelijk)

Zo maak je de quinoaburgers
Zelf had ik nog leftover quinoa. Geen quinoa over? Kook dan eerst de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing en laat even afkoelen.

Meng de quinoa met de geklutste eieren (neem eerst 3 eieren, dan kun je later altijd nog toevoegen) en breng op smaak met grof zeezout. Roer de fijngehakte bieslook, ui en geschaafde gruyère erdoor. Voeg dan de broodkruimels toe en roer door elkaar. Breng op smaak met zwarte peper. Zet 10 minuten apart zodat de broodkruimels het vocht wat kunnen opnemen.

Als het goed is moet je het mengsel nu gemakkelijk kunnen vormen tot burgers. Is het nog wat nattig? Voeg dan wat extra broodkruimels toe. Als het mengsel juist wat droog is en niet goed plakt, kun je nog een ei of wat water toevoegen.

Zet een koekenpan op het vuur en verhit olijfolie op middelmatig vuur. Bak de burgers eerst een paar minuten aan de ene kant mooi goudbruin. Draai de burgers voorzichtig om en bak ook de andere kant een paar minuten tot deze kant ook mooi bruin is.

Rooster de boterhammen in de grill.

Maak ondertussen de basilicummayonaise door de blaadjes van een bosje basilicum te pureren met mayonaise.

Beleg de broodjes als volgt: leg een blaadje salade op de onderkant van het broodje. Leg hier de burger op en vervolgens nog een plak gruyère. Beleg verder met schijfjes komkommer en avocado. Schep hier een lepel basilicummayonaise op en eindig met wat cress.  Leg de bovenkant van het broodje erop.

Smakelijk eten!

Wat is jouw meest epische burger?

quinoaburger